Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Ο Μιχάλης Κούτρας σε α΄ πρόσωπο

Μια φορά κι έναν καιρό, μεσημέρι Σαββάτου, στην καρδιά ενός χειμώνα, το χιόνι έπεφτε τόσο μεγαλόπρεπα πυκνό, χρωματίζοντας τα πάντα λευκά, που δεν θα μπορούσα να το αγνοήσω… Κι έτσι, βγήκα στον κόσμο βαφτισμένος –απ’ το πρώτο δευτερόλεπτο– στην ομορφιά.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου κύλησαν ανάλογα. Ένα παραμύθι γεμάτο αγάπη, χαρά, παιχνίδια. Μα, λίγο μετά τα δέκα, αρχίζει η συνειδητοποίηση της αλήθειας: Ο κόσμος είναι πανέμορφος, ναι! Ταυτόχρονα, όμως, είναι και άσχημος, άδικος, σκληρός, γεμάτος από εγωισμό και απάνθρωπα συναισθήματα.
Μπροστά σ’ αυτήν τη διαπίστωση είχα –όπως όλοι μας– δύο επιλογές: Ή συμβιβάζομαι («έτσι είναι ο κόσμος») ή αγωνίζομαι. Επέλεξα το δεύτερο. Και η επιλογή αυτή καθόρισε όλα τα βήματά μου. Βασικά, καθόρισε τον χαρακτήρα μου – γιατί δεν ισχύει μόνο το ότι οι επιλογές μας γίνονται βάσει του χαρακτήρα μας, αλλά και το ότι οι επιλογές μας πλάθουν τον χαρακτήρα μας. 
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο […] Δεν πιστεύουμε όλοι ότι η ποίηση είναι για λίγους. Για την ακρίβεια, απεχθανόμαστε αυτήν τη φράση, γιατί αποτελεί ομολογία ήττας και προσπαθούμε ώστε η ποίηση να αγγίζει όσο το δυνατόν πιο πολλούς.
Θα μου πείτε «εντάξει, βαρεθήκαμε να ακούμε πόσο ασυμβίβαστοι είστε εσείς οι ποιητές, οι καλλιτέχνες! Πού είστε με όλα αυτά που γίνονται; Πού είναι ο αγώνας σας;». Θα σας απαντήσω πως έχετε άδικο! Έχετε άδικο γιατί γενικεύετε. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν γράφουμε όλοι ποιήματα γιατί γουστάρουμε βραβεία κι επαίνους. Δεν τρελαινόμαστε όλοι με την ιδέα των χειροκροτημάτων και των αφιερώσεων σε παρουσιάσεις των βιβλίων μας. Δεν πιστεύουμε όλοι ότι η ποίηση είναι για λίγους. Για την ακρίβεια, απεχθανόμαστε αυτήν τη φράση, γιατί αποτελεί ομολογία ήττας και προσπαθούμε ώστε η ποίηση να αγγίζει όσο το δυνατόν πιο πολλούς.
«Μπλα, μπλα, μπλα…» σκέφτεστε. Ωραία! Ας περάσουμε στις πράξεις, λοιπόν! Το e-mail μου είναι: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Ας επικοινωνήσουμε! Γράψτε μου ό,τι θέλετε, όχι απαραίτητα για τα ποιήματά μου. Κι αν θέλετε να τα πούμε από κοντά, ακόμα καλύτερα!
Ξεκίνησα με το «μια φορά κι έναν καιρό». Το δικό μου, όμως, παραμύθι (μήπως και το δικό σας;) δεν έχει τέλος. Αφήνει πίσω του «τις αριστείες των υπηκόων» και προχωρά «στις διάφανες φυλλωσιές του ήλιου, στις διάφανες ολονυχτίες της σιωπής» ψιθυρίζοντας «Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;». 
Εμείς. Τώρα.
Μιχάλης Κούτρας
Ιωλκός
44 σελ.
ISBN 978-960-426-855-9
Τιμή: €10,00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου