Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ρημάζει, του Γιώργου Βέλτσου

Στην παράσταση παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνθέσεις των: Όσβαλντ Αμιράλης, Γιώργος Παπουτσής, Γιώργος Χατζημιχελάκης, καθώς και το έργο «Εν Πυρί»(1971) του Στέφανου Βασιλειάδη.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου με το κοντραμπάσο του, ερμηνεύει μουσικά, ο Κώστας Βασαρδάνης προσεγγίζει υποκριτικά και ο Αλέξανδρος Διαμαντής σκηνοθέτει την ποιητική και μουσική παραστάση υπό τον τίτλο, ‘Ρημάζει’, την Πέμπτη, 22 και τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου στο ‘Ρομάντζο’, στις 21:00, όπου θα παρουσιστεί για πρώτη φορά το ομότιτλο ποιήμα του Γιώργου Βέλτσου.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου συνομιλεί με το κείμενο, και ερμηνεύει ρεπερτόριο συνθέσεων για κοντραμπάσο, των σύγχρονων ελλήνων συνθετών Όσβαλντ Αμιράλη, Γιώργου Χατζημιχελάκη, Γιώργου Παπουτσή και Στέφανου Βασιλειάδη.
Σημειώνεται ότι εκτός του έργου ‘Εν Πυρί’(1971) του Βασιλειάδη, οι υπόλοιπες μουσικές συνθέσεις γράφτηκαν ειδικά για να ερμηνευτούν σ’αυτές τις δύο παραστάσεις, από τον Βασίλη Παπαβασιλείου.

Κείμενο: Γιώργος Βέλτσος

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής

Σόλο Κοντραμπάσου: Βασίλης Παπαβασιλείου

Ερμηνεία Κειμένου: Κώστας Βασαρδάνης

Bίντεο: Γιάννης Ισιδώρου

Τιμές Εισιτηρίων: Ελεύθερη Είσοδος, με προαιρετική φιλική συνεισφορά.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Πως αντιμετωπίζει κανείς τη σκληρή γνώση της μοναδικής μοίρας του ανθρώπου;
Πως αντέχει κανείς τη βαριά μοναχικότητα χωρίς να προδώσει την ανθρώπινή του ευθύνη, κάνοντας ψυχικές εκπτώσεις;
Πως στέκεται ο δοκιμασμένος άνθρωπος απέναντι στην απώλεια του παρελθόντος, στην παροδικότητα του παρόντος και την αβεβαιότητα του μέλλοντος;
Τέτοιου μεγέθους ερωτήματα προκύπτουν από την ανάγνωση του ‘Ρημάζει’. Δύο υποκείμενα, ένα ουδέτερο και ένα θηλυκό, παλεύουν μέχρις εσχάτων, αντιμέτωπα με τη ζωή και το θάνατο που πλέκονται σ’ολόκληρη την έκταση της ανθρώπινης κατάστασης, μέσα σ’έναν μόλις ανθρώπινο νου. Το ‘Ρημάζει’ είναι ένα κείμενο εξαιρετικής δύναμης και ευαισθησίας, ερμητικό απέναντι στον βιαστικό αναγνώστη, αλλά λαμπρά αποκαλυπτικό σ’αυτόν που θα τολμήσει να εντρυφήσει και θα αποπειραθεί να το κατακτήσει. Είναι ένα από τα μεγάλα κείμενα της εποχής μας, περιλαμβάνοντας στις 24 σελίδες του, απόλυτες, όλες τις όψεις της ζωής.
Κάποτε σκληρή, αλλά πάντοτε ευγενής, η σύνθεση παίρνει την ελληνική γλώσσα και τη μετατρέπει σε γενναίο συμπαραστάτη απέναντι στα βίαια και διαρκή εσωτερικά πάθη του καθενός από εμάς.
Η ξεχωριστή θέση του ποιήματος ‘Ρημάζει’ μέσα στην εκτεταμένη ποιητική παραγωγή του Βέλτσου, υπαγορεύεται από τον ίδιο τον ποιητή, ο οποίος το θεωρεί ένα από τα κρυπτικότερα, αλλά και από τα πλέον χαρακτηριστικά κείμενά του. Είναι δική του επιθυμία η παρουσίαση του τόσο προσωπικού αυτού ποιήματός του, στην παρούσα συγκυρία, μέσω μιας παράστασης, όπου ο μουσικός και ο λεκτικός ήχος συνθέτουν έναν πλήρη ζωντανό οργανισμό, ή μάλλον μια μύηση στη γραφή αυτού του σπουδαίου σύγχρονου Έλληνα ποιητή και διανοούμενου.
Η μύηση είναι, πράγματι, ο στόχος αυτής της παράστασης. Με μόνο όπλο το φως και τον ήχο, με απόλυτη καθαρότητα στο μέσο, προσπαθούμε να γνωρίσουμε στο θεατή, την ίδια την τέχνη του θεάτρου, οδηγώντας τον σ’ένα ταξίδι προς το βαθύτερο θεμέλιό της: την ποίηση και τη μουσική.
Μέσα σε μία σπηλαιώδη ατμόσφαιρα, όπως στις πρώτες στιγμές του ανθρώπινου πολιτισμού, προσεγγίζουμε το τελικό και το πιο άξιο ερώτημα: Τί μας καθιστά ανθρώπους;
-Αλέξανδρος Διαμαντής

Το ποιήμα ‘Ρημάζει’ του Γιώργου Βέλτσου πρωτοκυκλοφόρησε στο διεθνές περιοδικό Poésie, τεύχος 135, σε μετάφραση της Michelle Valley.
Kυκλοφορεί στον τόμο Β’ [2006-2016] των Απάντων του Βέλτσου, από τις Εκδόσεις Περισπωμένη, Απρίλιος 2017.


Η Παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.


https://www.facebook.com/events/217969575424802/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου