Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ο πρωθυπουργός του Καναδά στην παρέλασητης εθνικής παλιγγενεσίας

Μεγαλειώδεις ήσαν οι παρελάσεις των Ελλήνων στον Καναδά στις διάφορες πόλεις, ιδιαίτερα όμως στο Μόντρεαλ και το Τορόντο.

Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, αλλά και Εβραίων και Αρμενίων και άλλων φυλών, παρήλασαν στην οδό Jean-Talon του Μοντρεάλ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Τρουντώ ήλθε στην παρέλαση από την αρχή και έμεινε μέχρι το τέλος. Πάνω από δύο ώρες. Στην εξέδρα στεκόταν στη μέση, δεξιά του ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ κ. Ν. Παγώνης, αριστερά ο Μητροπολίτης Σωτήριος, δίπλα στο Μητροπολίτη, ο Πρέσβης κ. Δ. Αζεμόπουλος, δίπλα στον κ. Παγώνη, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Π. Αναστασιάδης.
 
Η παρέλαση στο Μόντρεαλ άριστα οργανωμένη όπως κάθε χρόνο. Οι χιλιάδες των συμμετεχόντων, με πολλές σημαίες ελληνικές, καναδικές και του Κεμπέκ, αλλά και με το αστέρι της Βεργίνας (της Μακεδονίας μας) και πολλά πανώ διακηρύσσοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ζητωκραύγαζαν και όταν περνούσαν οι επίσημοι με τον πρωθυπουργό στη μέση, γινόταν παραλήρημα.

Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΜΜ και σε όλους τους οργανωτές και σε όλους οι οποίοι συμμετείχαν.
 
Εξίσου επιβλητική ήταν η παρέλαση στο Τορόντο, όπου έλαβε μέρος και η πρωθυπουργός του Οντάριο κ. Kathleen Wynne, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. D. Ford και ο Δήμαρχος της πόλης κ. J. Tory.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου, έγινε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σωτηρίου, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μόντρεαλ και η σε Διάκονο χειροτονία του Αθανασίου Γκιόκα, ο οποίος είναι έγγαμος με τρία παιδιά και έχει διδακτορικό στη νομική, αλλά και στο κανονικό Δίκαιο.
 
Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Σωτήριος τέλεσε την Ι. Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ι.Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγίτσα), βοηθούμενος από τον π. Ν. Παπαγεωργίου.

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, το πρωί τελέσθηκε Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Λαβάλ, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σωτηρίου και η σε Πρεσβύτερο χειρονονία του Διακόνου Αθανασίου Γκιόκα.
 
Ακολούθησε η πνευματική σύναξη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων περιοχής Μόντρεαλ, Λαβάλ και περιχώρων, όπου μίλησε ο Μητροπολίτης Σωτήριος και απάντησε στις ερωτήσεις των κυριών και δεσποινίδων των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων. Επίσης, μίλησε ο π. Ζ. Ντερέκας. Συμμετείχαν πάνω από διακόσιες (200) κυρίες και δεσποινίδες των Φιλοπτώχων.
 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε ο Μ. Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Παναγίας στον εορτάζοντα Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μοντρεάλ, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σω¬¬τηρίου και με τη συμμετοχή όλων των ιερέων της περιοχής. Κατάμεστος ήταν ο Ι. Ναός, χωρητικότητας τουλάχιστον χιλίων (1000) καθημένων.
 
Την Κυριακή 25, τελέσθηκε Θ. Λειτουργία και η Δοξολογία της εθνικής επετείου στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μοντρεάλ, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σωτηρίου. Ο τεράστιος σολέας του Ι. Ναού είχε γεμίσει με σημαίες των σχολείων και των διαφόρων συλλόγων. Τον χαιρετισμό της πατρίδας Ελλάδας έφερε ο εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, κ. Δ. Αζεμόπουλος, ο οποίος μίλησε θεολογικά και εθνικά και έφερε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου