Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ο Μεγάλος Αρχιμουσικός Ελευθέριος Καλκάνης θριάμβευσε στην Αλβανία διευθύνοντας τις συναυλίες «Bridges of Musical Tradition»

15 και 16 Μαρτίου 2018. Δυο υπέροχες συναυλίες «Γέφυρες Μουσικής Παράδοσης» έδωσε ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Καλκάνης, στην Αλβανία στα Τίρανα και στην Αυλώνα, που δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση στο κοινό και μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Στις ειδικές συναυλίες με Παραδοσιακή και Κλασική Μουσική Ελλάδος και Αλβανίας οι λάτρεις της ποιοτικής μουσικής μπόρεσαν να απολαύσουν μερικά από τα πιό διάσημα κομμάτια της Αλβανικής και της Ελληνικής μουσικής.
Dorela Ujkani, Ελευθέριος Καλκάνης, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Zana Cela
Οι «Γέφυρες Μουσικής Παράδοσης» παρουσίασαν στο κοινό ένα διαφοροποιημένο μουσικό πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε κομμάτια που αποτελούνται από μεγάλα ονόματα ελληνικής μουσικής σύνθεσης όπως Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Β. Παπαθανασίου, Ε. Καλκάνης και αλλοι μαζί με Αλβανούς συνθέτες όπως ο Jakova, ο Mulliqi και πολλοί άλλοι. 
Ελένη Σουρανή πρέσβης της Ελλάδας, Zana Cela διευθύντρια Διεθνούς Λυρικού Θεάτρου Τιράνων 
Οι ενορχηστρώσεις όλων των Ελλήνων συνθετών που παρουσιάστηκαν ήταν του σπουδαίου μαέστρου και συνθέτη Ελευθερίου Καλκάνη σε συμφωνικό πνεύμα καθώςκαι η μουσική επιμέλεια και διεύθυνση του όλου προγράμματος.  
Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Vikena Kamenica, Ελευθέριος Καλκάνης
Στις συναυλίες συμμετείχαν δύο γνωστά ονόματα της Ελληνικής και Αλβανικής όπερας η φημισμένη μεσόφωνος Vikena Kamenica η οποία με τις εκπληκτικές φωνητικές της ικανότητες ερμήνευσε άψογα το πολύ απαιτητικό ρεπερτόριο της συναυλίας, με τον ταλαντούχο τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο που αντάξια ερμήνευσε, αντίστοιχα στα Ελληνικά και Αλβανικά. 
Η Ορχήστρα της Κρατικής Αλβανικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής «TKOB Orchestra» συνόδευσε άψογα το Αλβανικό και Ελληνικό ρεπερτόριο υπό την έμπειρη και υποδειγματική διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ελευθερίου Καλκάνη.  
Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου στο πνευματικό κέντρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που βρίσκεται κάτω από τον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα. Η δεύτερη συναυλία επίσης πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στο υπέροχο θέατρο «Teatri Petro Marko» στην Αυλώνα.
Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Vikena Kamenica
Η υψηλού επιπέδου αυτή καλλιτεχνική δραστηριότητα «Γέφυρες Μουσικής Παράδοσης» σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα έχει σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών. 
Η πρέσβης της Ελλάδας κ. Ελένη Σουρανή και η διευθύντρια του Διεθνούς Λυρικού Θεάτρου Τιράνων κ. Zana Cela, προλόγισαν την συναυλία, στην οποία παρευρέθησαν πάρα πολλοί  επίσημοι της χώρας μεταξύ άλλων και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, βουλευτές και άλλοι. 
Οι αίθουσες ήταν κατάμεστες και στις δύο συναυλίες και το κοινό αποθέωσε τους σολίστ την ορχήστρα και τον μαέστρο με ασταμάτητα  για πολύ ώρα χειροκροτήματα.
Η συναυλία “Bridges of musical tradition” διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Eθνικής Eορτής της 25 Μαρτίου.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου