Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Τρίτη &3 στο Τρίτο: Βασίλης Σούκας, βιολί-Έλενα Ταμιωλάκη, πιάνο

23η εκδήλωση του κύκλου "Τρίτη και 3 στο Τρίτο" για την περίοδο 2017-18, στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος) και με απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση (στοwebradio.ert.gr/trito) την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 στις 3.00 το μεσημέρι:

Συναυλία μουσικής δωματίου 
Βασίλης Σούκας, βιολί - Έλενα Ταμιωλάκη, πιάνο

Πρόγραμμα:
-J. Sibelius: 5 κομμάτια για βιολί και πιάνο, έργο 81
-A. Dvořák: Σλάβικος Χορός, έργο 46 αρ.2 (μεταγραφή F. Kreisler) 
-A. Schnittke: Granulations rondo για βιολί και πιάνο (1973)
-J. Halvorsen: Ελεγεία
-J. Halvorsen: Veslemøys sang 
-B. Bartók: Ουγγαρέζικα Παραδοσιακά Τραγούδια
-J. Sibelius: Νυχτερινό από το Belshazzar's Feast, έργο 51 αρ.3
-J. Sibelius: Canzonetta, έργο 62a
-M. de Falla: Ισπανικός Χορός από τη "Σύντομη Ζωή" (μεταγραφή F. Kreisler για βιολί και πιάνο)
-A. Schnittke: Πόλκα για βιολί και πιάνο (1980)

Ήχος Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993.
Ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των 5 ετών, όντας μέλος μουσικής οικογενείας. Το 2011 αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου και εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών τού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2012 πήρε το δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με Άριστα παμψηφεί και Α' βραβείο, με δάσκαλο το Νίκο Δεσποτόπουλο. Το Μάιο τού 2013 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Sibelius τού Πανεπιστημίου Τεχνών στο Ελσίνκι τής Φινλανδίας. Τον Απρίλιο τού 2016 ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές (Bachelor) υπό τη διδασκαλία τού Pekka Kauppinen και τής Minna Kangas στο μοντέρνο και μπαρόκ βιολί αντίστοιχα.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Τουρκία, Ρωσία και Φινλανδία. Έχει συμμετάσχει ως εξάρχων στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (GTYO) και την Camerata junior τού Συλλόγου Φίλων τής Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επίσης, διετέλεσε ως έκτακτο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) από το 2011 έως το 2013. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε ως μέλος τής Kirkkonummi Chamber Music Orchestra (Φινλανδία) και Sinfonieta Lentua (Φινλανδία-Ρωσσία), έχοντας επίσης συνεργαστεί με την Helsinki Baroque Orchestra, Jean Sibelius Orchestra και Helsinki Symfonietta.
Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως σολίστ έκανε τον Οκτώβρη τού 2016 στη Φινλανδία, ερμηνεύοντας το 1ο κοντσέρτο για βιολί τού Παγκανίνι με την Kirkkonummi Chamber Music Orchestra.
Eίναι μόνιμο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2017 και μέλος τού “Aenaon Quartet” τής ΚΟΑ.
Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους: Λεωνίδας Καβάκος, llya Gringolts, Yuri Zhislin, Δημήτρης Σέμσης, Σίμος Παπάνας, Χρήστος Κανέτης, Olivier Charlier, Yair Kless, Sirkka-Liisa Kaakinen, Martti Rautio και Herwig Zack.
Επίσης, ασχολείται εντατικά με τη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύοντας έργα ελλήνων (Ν. Σκαλκώτας, Θ. Αντωνίου, Σ. Παπάνα, κ.ά.) και ξένων (Α. Schnittke, Κ. Penderecki, Α. Part, κ.ά.) συνθετών, αλλά και συνθέτοντας ο ίδιος.

Η ΈΛΕΝΑ ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ γεννήθηκε το 1994 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία έξι ετών. Μελέτησε πιάνο κοντά στην Patricia Arenas-Μουζά και ήδη στα δεκαπέντε της έλαβε το Πτυχίο πιάνου με άριστα και τιμητική διάκριση. Έκτοτε παρακολούθησε μαθήματα πιάνου με την Αλεξία Μουζά και τη Νέλλη Σεμιτέκολο.
Στο διάστημα 2013-2015, ως μαθήτρια της Lilia Boyadjieva στο Conservatoire του Montrouge στο Παρίσι, ολοκλήρωσε τον κύκλο Superieur με άριστα και Β’ Βραβείο. Από το 2014, μελετάει πιάνο στην Αθήνα με την Αγάθη Λεϊμονή και τον Δημήτρη Τουφεξή. Επίσης, είναι πτυχιούχος αρμονίας με άριστα και συνεχίζει τις σπουδές της στην Αντίστιξη με καθηγητή τον Δημήτρη Συκιά. Έχει παρακολουθήσει ενεργά, σεμινάρια και μαθήματα πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διακεκριμένους σολίστ, όπως: Δημήτρη Τουφεξή, Αλεξία Μουζά-Arenas, George Kern (Πανεπιστήμιο Mozarteum, Salzburg), Christopher Hinterhuber (Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών, Βιέννη), Alan Weiss (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) κ.ά.
Συμμετείχε ενεργά στην 5η και 6η Διεθνή Θερινή Ακαδημία Πιάνου του Πόρου, όπου παρακολούθησε μαθήματα με τους καθηγητές: Igor Petrin, Michel Rossetti, Borislava Taneva, Michel Wladkowski, Rafael Salinas, Marina Pliassova, Raquel Boldorini κ.ά. Στο πλαίσιο της 6ης Ακαδημίας συνέπραξε με τη Συμφωνιέττα Αθηνών σε έργα J.S.Bach. Συμμετείχε επίσης σε σεμινάρια πιάνου με τον Κωνσταντίνο Παπαδάκη (1η και 2η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Αρχανών, Κρήτη / Αθήνα 2015), καθώς και στη Διεθνή
Ακαδημία Primavera Pianistica 2015 στο Βέλγιο, όπου παρακολούθησε μαθήματα με καθηγητές τους: Yuri Bogdanov, Pilar Valero και Aquilles Delle Vigne.
Έχει διακριθεί με πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. (2013, κατηγορία 17-25 ετών), Δίπλωμα στον διαγωνισμό De Bach au Jazz (2013) στο Παρίσι κ.ά.
Επίσης έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάριο διεύθυνσης ορχήστρας με τη Μαρία Μακράκη και ως σολίστ και συνοδός μουσικής δωματίου, έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της Camerata Europaea Youth (Berlin/Innsbruck/Athens, 2014-2015). Έχει ερμηνεύσει για το Tρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, έχει εμφανιστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό (Beton7, ίδρυμα Θεοχαράκη, Ραδιομέγαρο ΕΡΤ, Castel D’Ursel-
Βέλγιο, Παρίσι-Montrouge κ.ά.).
Παράλληλα, η Έλενα έχει συνεργαστεί με εικαστικούς σε διάφορα projects, σχετιζόμενα με εγκαταστάσεις, την τέχνη του κολλάζ, τη ζωγραφική, το γρήγορο σκίτσο. Ως τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, συγγράφει ερευνητική εργασία που σχετίζει Μουσική και Αρχιτεκτονική, μια μελέτη βασισμένη σε κοινές συνθετικές αρχές χώρου και ήχου.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει τη σύγχρονη κλασική σκηνή, συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Η Μουσική σας περιμένει. Στο Τρίτο.

Τρίτη, 27 Μαρτίου στις 3 μ.μ. - 4:30 μ.μ.


https://www.facebook.com/events/1048523538628904/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου