Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ο Στάμος Τσιτσώνης σε α΄ πρόσωπο

Πετεινός νοτίων προαστίων Στάμος Τσιτσώνης Κριτική


Δεν γνωρίζω τελικά αν η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα μαθηματικά ή η αγάπη μου για την εκπαίδευση –ίσως και τα δύο– αποτέλεσαν το ερέθισμα να προσπαθήσω να σκιαγραφήσω σχολαστικά τη συμπεριφορά ανθρώπων που με περιβάλλουν και να φανταστώ σκηνές από την καθημερινότητά τους. Οι ανθρώπινες παρουσίες που φιλοξενούνται στην πινακοθήκη των ηρώων και δρουν στα διηγήματα του βιβλίου μου Πετεινός νοτίων προαστίων είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι που εκδηλώνουμε τις φιλοδοξίες μας, που κρύβουμε τα συναισθήματά μας, που σαρκάζουμε τη ζωή, που χαιρόμαστε τον έρωτα, που ξορκίζουμε το κακό, που σέρνουμε πίσω μας το βαρίδι των προκαταλήψεών μας.
Είμαστε οι κουρασμένοι άνθρωποι του μετρό, οι απηυδισμένοι υπάλληλοι του γραφείου, οι δήθεν του μπαρ, οι απλοϊκοί του χωριού ή οι πολυάσχολοι της πόλης, ή οι μονίμως άτυχοι των πρακτορείων Προ Πο.
Με το προηγούμενο βιβλίο μου με τίτλο Χωρίς Απόδειξη πρόσφερα στον αναγνώστη μια διαφορετική προσέγγιση σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι είτε φοβούνται –κατάλοιπο παιδικών αρνητικών εμπειριών– είτε απεχθάνονται, ίσως επειδή τον θεωρούν βαρετό: Τον κόσμο των μαθηματικών. Όμως το χιούμορ και η ελαφριά μυθοπλασία συνέτειναν στο να απλοποιηθεί με σεβασμό στην ουσία η επιστημονική πληροφορία και να γίνει προσιτή και εύληπτη. Ως προς τούτο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο εκπλήρωσε και εκπληρώνει τον σκοπό του.
Πετεινός νοτίων προαστίων Στάμος Τσιτσώνης Κριτική
Πετεινός νοτίων προαστίων
Στάμος Τσιτσώνης
Κριτική
256 σελ.
ISBN 978-960-586-092-9
Τιμή: €12,00
Ωστόσο, η συγγραφή ενός «δεσμευμένου» αφηγήματος, και στην προηγούμενη περίπτωση από τα μαθηματικά, έχει αρκετά καλά αλλά και πολλούς περιορισμούς. Αποφάσισα λοιπόν ότι στα λογοτεχνικά μου ταξίδια δεν θα περιοριστώ πλέον μόνο στις αυστηρά πακτωμένες σιδηροτροχιές των μαθηματικών, αλλά θα χρησιμοποιήσω και την ανεξαρτησία της ελεύθερης πλοήγησης σε θάλασσες όπου οι διαδρομές δεν είναι ποτέ οι ίδιες, οι τρικυμίες είναι συχνές και οι άνεμοι προσδοκούν ένα κανάκεμα για να σε βοηθήσουν. Και τα λιμάνια που πιάνεις δεν είναι για μόνιμο αγγυροβόλιο. Αφετηρίες είναι, για νέες περιπέτειες.
Στο βιβλίο μου Πετεινός Νοτίων Προαστίων φιλοξενούνται δεκαέξι διηγήματα. Πρόκειται για φωτογραφίες ενός λογοτεχνικού φακού που καταγράφει σκηνές της ζωής σε διαφορετικά χρονικά αποσπάσματα, με τέτοιον τρόπο που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μικρά σενάρια ταινιών. Είναι αποκόμματα αράδων ενός σύγχρονου βιβλίου με άπειρες σελίδες, ενός βιβλίου που έχει αρχίσει να γράφεται από τότε που η ζωή δημιουργήθηκε και εξελίσσεται όσο συμπληρώνουμε τις επόμενες σελίδες του με τις περιπέτειες της δικής μας ζωής. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τους άλλους και οι άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς. Έτσι αντιλαμβάνομαι τις τυχαίες (;) συναντήσεις μου με τους ανθρώπους που συνθέτουν τον κόσμο που με περιβάλλει. Αδιάφορα, εκ πρώτης όψεως, κομμάτια της διαδρομής του βίου τους, που διασταυρώνονται τυχαία, αφυπνίζουν τις σκέψεις και τις αναμνήσεις μου. Ωστόσο, αυτά τα φαινομενικώς ουδέτερα συναπαντήματα, έστω και για λίγο, συνδέονται χρονικά με ένα αόρατο νήμα και μια ανίδωτη κλωστή ενός άυλου ιστού που ζευγνύει τους τόπους που εξελίσσονται, επιβεβαιώνοντας πως όλοι συναποτελούμε το μυστήριο σχέδιο που πλέκει το υφάδι της δικής μας ζωής, αλλά και της ζωής των άλλων.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr
Κατηγορία: ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
κείμενο: diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου