Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ταξίδι από τον Ρομαντισμό ... στο Τανγκό


Το Ekfrasis Ensmble, στην πρώτη του εμφάνιση σαν τριο, θα παρουσιάσει έργα για βιολί, τσέλο και πιάνο των Franck, Rachmaninoff και Piazzola.

Ξεκινώντας, έχουμε το πιανο τρίο του Σέζαρ Φράνκ από τη Λιέγη (Βέλγιο), έργο 1 αριθμός 1, το οποίο, όπως γίνεται αντιληπτό από την αρίθμησή του, είναι και το πρώτο, σύμφωνα με τον ίδιο, έργο του. Το έγραψε το 1840 σε ηλικία 18 χρονών όντας στο τελευταίο έτος σπουδών του στην ακαδημία μουσικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φράνς Λίστ ενθάρρυνε και βοηθούσε τον Φρανκ στα πρώτα του έργα καθώς επίσης και έπαιξε το πιάνο τριο για το οποίο γίνεται λόγος.

Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στη Μόσχα του 1892 όπου ο Ραχμάνινοφ έγραψε την ελεγία, αριθμό 1, σε ηλικά 19 χρονών. Πρώτη φορά το έπαιξε και το παρουσίασε στο κοινό ο ίδιος την ίδια χρονιά. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Ραχμανινοφ έδειξε από νωρίς την ικανότητά του να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών χρωμάτων. Στο τέλος το κομμάτι κλείνει σε μοτίβο μνημόσυνης ακολουθίας.

Τέλος, κλείνουμε με τον διάσημο Αργεντίνο συνθέτη τανγκό και ακορντεονίστα Άστορ Πιατσόλλα. Εμπνευσμένος από τις 4 εποχές του Βιβάλντι έγραψε τις δικές του 4 εποχές για πιάνο τρίο το 1965-1970. Στην αρχή και για καιρό τα διατηρούσε σαν χωριστά έργα που ενίοτε έπαιζε μαζί κάποια από αυτά. Στην αρχή ήταν γραμένα για το κουιντέτο του (βιολί - ηλεκτρική κιθάρα - πιάνο - κοντραμπάσο και ακορντεόν). Τέλος, στην ονομασία του κάθε έργου που απευθυνόταν σε μια εποχή έβαζε και τη λέξη Porteño εννοόντας το Μπουένος Άιρες (για παράδειγμα Καλοκαίρι στο Μπουένος Άιρες). 

Αναλυτικό Πρόγραμμα 

Cesar Franck, πιάνο τρίο (Τόμος 1, Νούμερο 1) σε Φα δίεση ελάσσονα
1. Andante con motto
2. Allegro molto
3. Finale: Allegro maestoso

Sergei Rachmaninoff, πιάνο τρίο ελεγεία αριθμός 1 σε Σολ ελάσσονα

Astor Piazzolla, πιάνο τρίο “4 εποχές”
1. Άνοιξη, σε Σολ ελάσσονα
2. Καλοκαίρι, σε Σολ ελάσσονα
3. Φθινόπωρο, σε Λα ελάσσονα
4. Χειμώνας, σε Φα δίεση ελάσσονα

Εισιτήριο: 10 γενική είσοδος / 5 παιδικό-φοιτητικό-ανέργων

Ekfrasis Ensemble
Βιολί: Γεωργία Τσολάκη
Βιολοντσέλο: Αριάδνη Πόλκα
Πιάνο: Χρήστος Μπορόβας

https://www.facebook.com/events/1709116349304689/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου