Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η ΟΠΕΡΑ ΙΛΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΜΠΡΕΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1ου ΕΠΑΛ ΔΑΦΝΗΣ


 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας
43Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Δ.Δ.Ε. Α' ΑΘΗΝΑΣ)
ΟΠΕΡΑ ΙΛΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΜΠΡΕΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1ου ΕΠΑΛ ΔΑΦΝΗΣ
1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑΛ) ΔΑΦΝΗΣ,
Γράμμου 1, Άνω Δάφνη, 172 34 Δάφνη Αττικής
Παρουσίαση αποσπασμάτων της όπερας «ΙΛΙΑΔΑ» του Ομήρου με εισαγωγικό σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική γραμματεία».
Εισηγητής: Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης (ανάλυση προσωδίας)
Συμμετέχουν: Χορωδία «Ραψωδοί» και Λυρικοί Σολίστ
ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ, ΡΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ, HLIN LEIFSDOTTIR, ΝΙΝΑ ΓΙΑΤΡΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΡΕΙΟΣ, ΓΙΆΝΝΟΣ ΚΟΤΖΙΆΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΠΑΠΑΛΈΞΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΑΝΟΥ (ΠΙΑΝΟ)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΡΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ (ΣΟΠΡΑΝΟ), ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ (ΣΟΠΡΑΝΟ)
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ (ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ)
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ 43ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥ ΈΛΣΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΗ ΑΣΗΜΙΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 43ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Εκπαιδευτική παρουσίαση της Όπερας «ΙΛΙΑΔΑ» του Ομήρου σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η όπερα «Ιλιάδα» είναι μια πρωτότυπη δημιουργία μουσικού θεάτρου, βασισμένη στον θεματικό άξονα της Μυθολογίας με το έπος «Ιλιάδα του Ομήρου» της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Η Ιλιάδα του Ομήρου ως θεματικός άξονας διαπερνά όλα τα είδη Τέχνης και προσφέρεται για καινούργιες ερμηνείες. Αφορά σε ένα ευρύ φάσμα θεατών (από παιδιά μέχρι ενήλικες) και όντας τόσο πολύπλευρος και πολυεπίπεδος, μπορούμε να αναδείξουμε πτυχές οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές.
Η Όπερα/Ορατόριο «ΙΛΙΑΔΑ» του Ομήρου σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου έχει εγκριθεί να παρουσιάζεται στα πλαίσια της Έγκριση διεξαγωγής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος-Φεστιβάλ με τίτλο: «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ» για μαθητές/τριες Δ.Ε. της χώρας και του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2021-2022 για τα σχολεία της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Έχει παρουσιαστεί στα Μεγάλα Προπύλαια του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, στο Ανοιχτό Θέατρο της Δασκαλόπετρας Χίου (1η Πανελλαδική νεανική συνάντηση δημιουργικής έκφρασης, βασισμένης στα Ομηρικά έπη και τις επιδράσεις τους στην παγκόσμια γραμματεία Χίος, 14-15-16 Σεπτεμβρίου 2022 - Γυμνασίου Βροντάδου Χίου | Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ. Δ. Εκπαίδευσης Χίου και Σχ. Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και στο 4ο Λύκειο Κορίνθου με τα Εκπαιδευτήρια "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ" Κορίνθου, και τη Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων σε διεύθυνση Γλυκερίας Μωραϊτακη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου