Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Powder Her Face

Όπερα
Τόμας Άντες / Thomas Adès
POWDER HER FACE
Λιμπρέτο: Φίλιπ Χένσερ
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
25, 27, 31 Οκτωβρίου 2019
2, 7, 9 Νοεμβρίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00)
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά, κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κίνηση: Φώτης Διαμαντόπουλος

Ερμηνεύουν: Τζαστίν Βιάνι, Χρύσα Μαλιαμάνη, Χρήστος Κεχρής, Γιάννης Γιαννίσης

Με το ERGON ENSEMBLE

Η αριστουργηματική όπερα-σκάνδαλο Powder her face (1995) του τρομερού παιδιού της βρετανικής μουσικής Τόμας Άντες, ο οποίος έχει βραβευτεί με Γκράμμυ και Λώρενς Ολίβιε, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Για έξι παραστάσεις στις 25, 27, 31 Οκτωβρίου 2, 7 και 9 Νοεμβρίου.
Το έργο βασίζεται στη σκανδαλώδη ζωή της δούκισσας Μάργκαρετ Κάμπελ του Αρτζάιλ, που το 1963 σόκαρε το κοινό της Αγγλίας με τις σεξουαλικές της ακρότητες. Η αληθινή, τολμηρή ιστορία της δούκισσας, οι έρωτες, τα πάθη, τα διαζύγια και ο θλιβερός θάνατός της περνούν με έξοχο τρόπο μέσα από τη συναρπαστική μουσική του χαρισματικού συνθέτη Τόμας Άντες –ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο διάδοχος του Μπέντζαμιν Μπρίττεν– και το λιμπρέτο του Φίλιπ Χένσερ με την ιδιαίτερη γλώσσα και τις γαργαλιστικές ερωτικές σκηνές.
Στη μουσική του ο Τόμας Άντες συνδυάζει περίτεχνα ετερόκλητες επιρροές, από τον Ίγκορ Στραβίνσκι, τον Άλμπαν Μπεργκ και τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν μέχρι τα καμπαρέ του Κουρτ Βάιλ και τα ταγκό του Άστορ Πιατσόλα, δημιουργώντας μια όπερα που σήμερα θεωρείται modern classic και παρουσιάζεται στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.
Ο Alexandros Efklidis σημειώνει: «To Powder her face είναι από τις λίγες όπερες των τελευταίων τριάντα χρόνων που μπορούν τόσο εύκολα να διεκδικήσουν μια σημαντική θέση στην ιστορική συνέχεια του είδους. Η μορφολογική του πολυπλοκότητα, το εύρος των αναφορών του, η τολμηρή σύνδεσή του με την πολιτική πραγματικότητα της εποχής του και η υπόρρητη αλλά ευδιάκριτη κριτική των έμφυλων ταυτοτήτων συγκροτούν ένα εξαιρετικά πολυεπίπεδο έργο, που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε και αριστούργημα, αν δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι το πρώτο που υπονομεύεται στο έργο του 24χρονου, όταν το έγραψε, συνθέτη είναι η ίδια η έννοια του αριστουργήματος. Η παράσταση θα επιχειρήσει να αναδείξει τις λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις του έργου, αλλά και το προκλητικό, παιγνιώδες και απελευθερωτικό του χιούμορ».

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10

Προπώληση:
• Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742
Ωράριο: καθημερινά 09.00-21.00
www.nationalopera.gr

• Καταστήματα PUBLIC
http://tickets.public.gr

www.ticketservices.gr
Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

Ιδρυτικός Δωρητής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:
Stavros Niarchos Foundation

______________________________________________________
______________________________________________________

Opera
Thomas Adès
POWDER HER FACE
Libretto: Philip Hensher
Greek premiere
25, 27, 31 October 2019
2, 7, 9 November 2019
Starts at: 20.30 (Sunday: 19.00)
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ / GNO Alternative Stage
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Conductor: Nicolas Vassiliou
Director: Alexandros Efklidis
Sets, costumes: Yannis Katranitsas
Lighting designer: Melina Mascha
Movement: Fotis Diamantopoulos

Cast: Justine Viani, Chryssa Maliamani, Christos Kechris, Yanni Yannissis

With Ergon Ensemble

The masterly scandal-based opera Powder her face (1995) of the British music scene’s enfant terrible and Grammy and Laurence Olivier award-winner, Thomas Adès, will receive its Greek premiere at the GNO Alternative Stage.
The work is based on the scandalous life of Margaret Campbell, Duchess of Argyll, who in 1963 shocked the English audience with her sexual excesses. The Duchess’ true and bold story, her love affairs, passions, divorces and tragic death are wonderfully portrayed through the enrapturing music of charismatic composer Thomas Adès –considered by many as Benjamin Britten’s successor– and Philip Hensher’s libretto with its peculiar language and provocative love scenes.
In his music, Thomas Adès elaborately combines various influences from Igor Stravinsky, Alban Berg and Benjamin Britten to Kurt Weil’s cabarets and Astor Piazzola’s tangos, creating an opera already considered a modern classic and performed in the world’s leading opera houses.

Ticket prices: €15, €20 • Students: €10

Presale: Greek National Opera - SNFCC (Τel.: 213 088 5700), www.nationalopera.gr, http://tickets.public.gr, www.ticketservices.gr

Founding Donor of the Alternative Stage:
Stavros Niarchos Foundation

https://www.facebook.com/events/503435147108737/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου