Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2019 «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ




Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2019 με την παρουσίαση της όπερας Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου σε μουσική Παναγιώτη Καρούσου στις «Φυλακές Σωκράτους», Λόφος Μουσών (Φιλοπάππου), Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Αθηνών, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Εορτασμού της Μουσικής.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΩΝ, ΠΝΥΚΑΣ, ΝΥΜΦΩΝ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2019
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 | 18μ.μ.

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος
  
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΩ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ 
ΒΙΑ/ΑΘΗΝΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΤΩΝΗ
ΩΚΕΑΝΟΣ/ΕΡΜΗΣ: ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΑΚΗΣ
ΩΚΕΑΝΙΔΑ: ΜΑΡΙΖΑ ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΕΓΑΚΗΣ, ΠΙΑΝΟ

Λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman.
Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο QueensMamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO.
Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής όπερας που ταξιδέψε έργο από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, και Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη στο πιάνο, και το 2017 στην Εθνική Όπερα της Σόφιας (Sofia National Opera and Ballet).

Από το 2017 παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας (Ι.Ε.Π.) με εισαγωγικό σεμινάριο «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία» στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη τη διαδραστική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου