Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

André Gerolymatos: «Εμφύλιος - Ελλάδα 1943-1949, ένας διεθνής πόλεμος»

Ο ελληνικός εμφύλιος στην ουσία κρίθηκε στη μάχη της Αθήνας. Ο Γιώργης Σιάντος που διαχειριζόταν σχεδόν μόνος του τις τύχες του κομμουνιστικού κόμματος ήρθε σε αντίθεση με τους Γιάννη Ιωαννίδη και Άρη Βελουχιώτη, που ήθελαν μια πιο βίαιη αντιμετώπιση των Βρετανών, ενώ ο Σιάντος έχοντας συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του ακολουθούσε μια πιο συμβιβαστική γραμμή με τους Βρετανούς, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν την αινιγματική του στάση.
dioptra-article-banner
Σε μια εποχή παντοδυναμίας του ΕΑΜ, που ήλεγχε σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια έχοντας εξουδετερώσει τις μονάδες του Ζέρβα στην Ήπειρο και με μια μικρή νησίδα αντίστασης των δεξιών ανταρτών υπό τον Αντών Τσαούς στη Δράμα, πίστευε ότι θα μπορούσε να καταλάβει την εξουσία με εφόδους σε σημεία-κλειδιά που αφορούσαν υπουργεία, μονάδες της χωροφυλακής και φυσικά τα τμήματα του ελληνικού και βρετανικού στρατού που είχαν αποβιβαστεί στην πρωτεύουσα μετά τη φυγή των Γερμανών. Συνδυάζοντας αφέλεια και αναποφασιστικότητα άφησε αφύλαχτο το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Χασάνι, αβελτηρία που επέτρεψε στους Βρετανούς να μεταφέρουν μια ολόκληρη μεραρχία από το μέτωπο της Ιταλίας κι αυτό άλλαξε τον ρου της μάχης δίνοντας το οριστικό πλεονέκτημα στους Άγγλους.
Η δεκαετία του σαράντα αποτελεί την πιο πυκνή σε γεγονότα περίοδο του εικοστού αιώνα στην ελληνική ιστορία. Όσο κι αν έχει ασχοληθεί κανείς με αυτή, δε σταματά να τον εκπλήσσει.
Το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το ΚΚΕ μετά την αποτυχία του οδήγησε στο φοβερό πογκρόμ της αριστεράς εναντίον κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να εναντιωθεί στα σχέδιά του, την ελληνική κυβέρνηση αμέτοχη, την αφρόκρεμα του Κολωνακίου να συμβαδίζει με το αριστερίζον ρεύμα της εποχής, τη δικαιοσύνη να απονέμεται σε κάθε βρομερό σοκάκι από τύπους χαμερπείς με σαδιστικές τάσεις.
Η σύγκρουση των δύο πλευρών πήρε άγριο χαρακτήρα χρησιμοποιώντας γυναίκες και παιδιά, γεγονός που προσέδωσε αισχρό χαρακτήρα στις συμπλοκές, ενώ το αποκορύφωμα της κόκκινης τρομοκρατίας αποτέλεσαν οι κατάπτυστες εκτελέσεις του Κίτσου Μαλτέζου, δισέγγονου του Μακρυγιάννη, επειδή γύρισε την πλάτη του στο ΕΑΜ, και της Ελένης Παπαδάκη, το πιο αποτρόπαιο έγκλημα του εμφυλίου, που άφησε ανεξίτηλο το μελανό του σημάδι στον κόσμο του πνεύματος.
Η δεκαετία του σαράντα αποτελεί την πιο πυκνή σε γεγονότα περίοδο του εικοστού αιώνα στην ελληνική ιστορία. Όσο κι αν έχει ασχοληθεί κανείς με αυτή, δε σταματά να τον εκπλήσσει. Μετά από τόσα χρόνια οι πληγές του εμφυλίου δεν έχουν κλείσει, το φάντασμά του πλανάται πάνω από τη χώρα, κάτι που μπορεί κανείς να δει καθαρά στο πολιτικό σκηνικό και στην ιδεολογική συγκρότηση των Νεοελλήνων, όπως πολύ ορθά επισημαίνει ο δρ Αντρέ Γερολυμάτος, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο ελληνικός εμφύλιος μετά την εμπλοκή των Αμερικανών και την επιτυχή του έκβαση για τις δυνάμεις της δεξιάς αποτέλεσε το μοντέλο για τις μετέπειτα επεμβάσεις των Αμερικανών στη χερσόνησο της Κορέας και στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου κάθε φορά γινόταν προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εκάστοτε κομμουνιστική συνωμοσία, όπως είχε συμβεί και στην ελληνική χερσόνησο.
andre gerolimatosΤο παρόν βιβλίο απευθύνεται στο διεθνές αναγνωστικό κοινό που επιθυμεί να γνωρίσει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αλλά η αξία του και για μας τους Έλληνες είναι εξόχως σημαντική. Έχοντας μελετήσει επισταμένα το θέμα ο καθηγητής του πανεπιστημίου Simon Frazer της Βρετανικής Κολομβίας, που πήρε κατά καιρούς μια σειρά από συγκλονιστικές συνεντεύξεις, μερικές αδημοσίευτες, που έχουν να κάνουν με πτυχές άγνωστες και θηριωδίες ανατριχιαστικές κυρίως της ηγεσίας του κομμουνιστικού κόμματος αλλά και των εξτρεμιστικών δεξιών οργανώσεων, ζωντανεύει παραστατικά το ζοφερό κλίμα εκείνης της περιόδου, που έβγαλε στην επιφάνεια τα χειρότερα ένστικτα του ελληνικού λαού και καθόρισε την εξέλιξη του έθνους μας μέχρι σήμερα. Το καλά θεμελιωμένο σε πλήθος ντοκουμέντων κείμενο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συλλογιστεί κανείς τις συνέπειες των ακραίων τοποθετήσεων και πρακτικών που οδηγούν μαθηματικά σ’ έναν φαύλο κύκλο ανομίας, όπου τον πρώτο λόγο αναλαμβάνουν πάντοτε τα πιο ποταπά και αποφασισμένα υποκείμενα, τα οποία δύσκολα βγαίνουν από το προσκήνιο προτού προκαλέσουν όσο περισσότερη ζημιά δύνανται. 
Εμφύλιος - Ελλάδα 1943-1949, ένας διεθνής πόλεμος
Η εξέλιξή του και ο αντίκτυπος στη σύγχρονη Ελλάδα
André Gerolymatos
Διόπτρα
448 σελ.
ISBN 978-960-605-414-3
Τιμή: €19,90
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου