Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΟPERA

♀PERA
Κοινωνικά στερεότυπα/γυναικεία δημιουργικότητα
Βιωματικό εργαστήριο μουσικής για γυναίκες από 16 ετών και άνω
Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής
National Opera of Greece - Εθνική Λυρική Σκηνήή Σκηνή

…διότι υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών. Οι μητέρες που γεννούν κληρονόμους, και όλες οι άλλες που δεν έχουν τίποτα να διασφαλίσουν: καλόγριες, πόρνες, υπηρέτριες, Τσιγγάνες, κοριτσόπουλα, που στην όπερα γίνονται για μια νύχτα ψεύτικες και εφήμερες βασίλισσες. Η πορνεία αποσυντίθεται, είναι σήψη, αποτελεί όμως εξαιρετική κοπριά για τα χωράφια των αστών. Και ο ρομαντικός ήρωας, που παρατηρεί τις άδειες κόγχες και τα φαγωμένα στήθη της κυρίας του, κοιτάζει μεταφορικά το κοινωνικό σώμα, τα απεκκρίματα και τα απόβλητά του. Ύστερα πάει να κλάψει με την ησυχία του.
Catherine Clément
L’Opéra ou la defaite des femmes
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, εγκαινιάζουν ένα βιωματικό εργαστήριο μουσικής αφιερωμένο στις αναπαραστάσεις του γυναικείου φύλου σε τίτλους όπερας και στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών συνθετών όπερας από το μπαρόκ έως τη σύγχρονη δημιουργία. Η δημιουργική ομάδα των εμψυχωτών του εργαστηρίου προσκαλεί 10 γυναίκες μουσικούς (επαγγελματίες και σπουδάστριες) ηλικίας 16 ετών και άνω να σχηματίσου το ενόργανο σύνολο του εργαστηρίου που θα δουλέψει αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με μια ομάδα γυναικών μεταναστριών από τον οργανισμό Melissa Network
Με εργαλεία τον μουσικό αυτοσχεδιασμό, την ομαδική μουσική σύνθεση και τον πειραματισμό, οι δύο ομάδες θα μελετήσουν και θα εμπνευστούν από έργα γυναικών συνθετριών όπερας όπως οι Francesca Caccini, Pauline Oliveros, Unsuk Chin, Meredith Monk, Kaija Saariaho, Kamala Sankaram, μεταξύ άλλων, ενώ ταυτόχρονα θα συζητήσουν γύρω από τα κοινωνικά στερεότυπα που σχετίζονται με τον ρόλο της γυναίκας στην όπερα και στις παραστατικές τέχνες.
Το εργαστήριο απαρτίζεται από δύο ομάδες γυναικών που θα εργαστούν ανεξάρτητα και σε συνεργασία μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ιδέες και πρωτότυπο δημιουργικό υλικό, προκειμένου να δημιουργήσουν μια από κοινού τελική παρουσίαση, υπό τη μορφή συναυλίας και συζήτησης ανοιχτής προ το κοινό.

Συναυλία/παρουσίαση: Κυριακή 13 Μαΐου 2018 | 12 το μεσημέρι | Melissa, Network for Migrant Women | Φερών 18 | Αθήνα

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Detta Danford, Rhia Parker, Natasha Zielazinski (Μουσικοί / Εκπαιδευτικοί / Επιστημονικές Συνεργάτιδες του Guildhall School of Music and Drama, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), Evi Nakou(Μουσικός / Εκπαιδευτικός / Συντονίστρια Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ) 

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής εργαστηρίων ενόργανου συνόλου: 
Πληροφορίες / Εγγραφές: 213 088 5752
education@nationalopera.gr
Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Melissa, Network of Migrant Women in Greece.

Μέγας δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ:
Stavros Niarchos Foundation

https://www.facebook.com/events/394622017682265/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου