Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Προβολή 5 ταινιών μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο

Πέρα από Θάλασσες και Ερήμους | Beyond seas and deserts

Η Θεσσαλονίκη συναντά την Ρίγα προβάλλοντας πέντε πολυβραβευμένες μικρού μήκους ταινίες με θέμα το προσφυγικό. 

Την Τετάρτη 2 Μαϊου 2018
Ώρα 21:00
Στον Πολυχώρο WE
Είσοδος Ελεύθερη


“Πες ότι αυτή η πόλη έχει δέκα εκατομμύρια ψυχές, 
Κάποιες μένουν σε μέγαρα, κάποιες σε τρύπες:
Μα δεν υπάρχει τόπος για εμάς αγάπη μου, μα δεν υπάρχει τόπος για μας”.

Προσφυγικά Blues του W. H Auden

Το Local Short Film Festival σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρίγας “2ANNAS”, φιλοξενεί πέντε - μικρού μήκους - ταινίες από το πλούσιο και δυνατό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα επιλέχθηκε από την σκηνοθέτη και σεναριογράφο Astra Zoldnere και προβλήθηκε πέρσι στο κινηματογραφικό φεστιβάλ μικρού μήκους της Ρίγας.

Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών 2ΑΝΝΑS φέτος θα κλείσει τα 23 του χρόνια, έχοντας δυναμική παρουσία σε έναν κόσμο, όπου η μικρού μήκους ταινία δεν είναι απλά ένα βήμα προς την μεγάλη μήκους, αλλά αποτελεί μία ύψιστη μορφή τέχνης. Χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι το πρωτοποριακό του περιεχόμενο μαζί με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Από το 2013, το φεστιβάλ έχει δημιουργήσει μία νέα παράδοση ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: χτίζει το πρόγραμμα του εστιάζοντας σε συγκεκριμένη θεματολογία την οποία διερευνά όλο τον χρόνο με εκδηλώσεις, ομιλίες και προβολές. Ξεχωριστό παράδειγμα αυτού είναι το πρόγραμμα “Πέρα από Θάλασσες και Ερήμους” που διερευνά τα πρόσωπα πίσω από την προσφυγική κρίση.

Οι Ταινίες

Εγκλωβισμένοι στην μέση της ερήμου, απομονωμένοι πάνω σε μία βάρκα στην μέση της θάλασσας, κρυμμένοι στο βάθος ενός ανώνυμου φορτηγού ή στοιβαγμένοι σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Πέντε ιστορίες ανθρώπων που ξεκίνησαν το ταξίδι τους αλλά ακόμα να φτάσουν στον προορισμό τους. Οι πρωταγωνιστές των μικρού μήκους ταινιών είναι σύγχρονοι Οδυσσέες που με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής δραπετεύουν από πολιτικά καθεστώτα, πολέμους και εξαθλίωση. Πολλοί από αυτούς βρίσκουν τους εαυτούς τους σε μία ασυνήθιστη και συχνά απελπισμένα καταπιεστική κατάσταση διαμετακόμισης που διαρκεί για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα.

MINIYAMBA / WALKING BLUES. Μινιγιαμπα / Ωδικά Μπλουζ
του Luc Perez, Κινούμενα Σχέδια, Δανία, Γαλλία, 2013, 14’3

Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αποχαιρετούν την πατρίδα τους κάθε μέρα. Μεταξύ τους, ο Abdu, ένας νεαρός Μαλιανός, έχει αποφασίσει να φτάσει στην Ευρώπη. Μία διαδρομή από τον ποταμό Νίγηρα στα αγκαθωτά σύρματα του Θέουτα, όπου τα όνειρα αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα, τα μακρινά φώτα της Δύσης.

BOAT PEOPLE. Άνθρωποι Λέμβου
του Paul Meschùh, Δράμα, Γερμανία, 2016, 28"

Στο ταξίδι του από την Σομαλία στην Ευρώπη, ο ναυαγισμένος Moussa σώζεται από ένα ευκατάστατο ζευγάρι πάνω στο πολυτελές τους σκάφος. Ο γραμμωμένος νεαρός είναι ο μοναδικός επιζών ενός καταστροφικού γεγονότος στην θάλασσα της Μεσογείου και ζητάει από τον Hannes και την Gerlinde να τον περάσουν λαθραία από τα σύνορα. Διερωτώμενοι τα πραγματικά κίνητρα του Moussa, οι ιδιοκτήτες του σκάφους διχάζονται μεταξύ δυσπιστίας, φόβου και τάσης να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο. Ένα πολιτικό δράμα δύο ξεχωριστών κόσμων σε σύγκρουση, εντός μίας διεθνούς κοινότητας.

NOWHERE LΙΝΕ: VOICES FROM MANUS ISLAND, ΓΡΑΜΜΗ του Πουθενά: Φωνές της Νήσου Μάνους
Lukas Schrank, Κινούμενα Σχέδια, Αυστραλία, 2014, 15”

Ένα μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων διηγείται τις ιστορίες δύο ανδρών, που βρίσκονταν κρατούμενοι στo διαβόητο Αυστραλέζικο κέντρο κράτησης προσφύγων στη νήσο Μάνους. Τον Οκτώβριο του 2014, ο σκηνοθέτης Lukas Schrank πραγματοποίησε μία τηλεφωνική συνομιλία με τους ανθρώπους που είχαν την δυνατότητα να διηγηθούν την ιστορία τους μέσα από τις εγκαταστάσεις του κέντρου. Οι συνεντεύξεις τους παρουσιάζουν μία ανατριχιαστική ματιά στην πραγματικότητα της καθημερινότητας 2000 ανθρώπων που αυτήν την στιγμή κρατούνται στα κέντρα κράτησης ανοιχτής θάλασσας. Οι ιστορίες τους είναι η φωνή του έργου, καθοδηγούν τα σχέδια μέσα από τα στενά της Τζακάρτας, πέρα από τον ωκεανό και βαθιά μέσα στο περιφραγμένο προαύλιο του περιφερειακού κέντρου κράτησης.

A SOCIETY, Mία Κοινωνία
του Jens Assur, Δράμα, Σουηδία, 2012, 16”

Έντεκα άγνωστοι βρίσκονται αναγκασμένοι να μοιραστούν έναν κλειστοφοβικό χώρο σε ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Υπό άσχημες και αβέβαιες συνθήκες, αντιμετωπίζουν τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και φόβους, ενώ πρέπει να βασιστούν ο ένας πάνω στον άλλον για να επιβιώσουν. Κατά την διάρκεια μίας απροσδιόριστης χρονικής περιόδου, οι δυναμικές της ομάδες δημιουργούν μία αντανάκλαση του κόσμου απ’έξω.

REFUGEE BLUES, Προσφυγικά Μπλουζ
των Stephan Bookas και Tristan Daws, Ντοκιμαντέρ, Μεγάλη Βρετανία, 2016, 6"

Καλύβες στέκονται στην σειρά στο λιμάνι του Καλαί. Μεταξύ τους κρέμονται σχοινιά με απλωμένα ρούχα, κάτω το δάπεδο είναι λασπωμένο. Νερό βράζει σε μία εξωτερική φωτιά και ένα καροτσάκι εμπεριέχει όλη την περιουσία ενός ανθρώπου. Βλέπουμε εικόνες προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει εδώ, και η κάμερα κυλάει στο τοπίο υπό το κείμενο του W. H . Auden “Προσφυγικά Blues.” Οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιδρούν. Θέλουν να προχωρήσουν.

*Οι ταινίες θα προβληθούν στην πρωτότυπη γλώσσα με Ελληνικούς υπότιτλους.


https://www.facebook.com/events/235960346978207/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου