Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

“Σπήλαιο καθαρό” Μητροπολίτη Σωτηρίου


Δύο χιλιάδες δεκαεπτά χρόνια πριν. Ο ενανθρωπήσας Θεός ζήτησε να γεννηθεί στο σπήλαιο των ανθρώπων. Δυστυχώς το σπήλαιο των ανθώπων δεν ήταν καθαρό. Στο πανδοχείο του έκλεισαν ερμητικά την πόρτα. Βρήκε το καθαρό σπήλαιο των αλόγων ζώων. Γεννήθηκε εκεί.

Δύο χιλιάδες δεκαεπτά χρόνια μετά. Πώς είναι το σπήλαιο των ανθρώπων; Θέλει ο Χριστός όχι μόνο να γεννηθεί εκεί, αλλά να «κατοικήσει και εμπεριπατήσει». Ζητεί όμως καθαρό σπήλαιο «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία…».

Στον κόσμο σήμερα υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι. Πέντε δισεκατομμύρια δεν είναι χριστιανοί. Δύο περίπου δισεκατομμύρια είναι χριστιανοί. Υποτίθεται, ότι ο Χριστός γεννήθηκε, κατοικεί και εμπεριπατεί στις ψυχές των χριστιανών. Πόσο όμως αυτό είναι γεγονός; Ας εξετάσομε αυτό στις διάφορες κατηγορίες των ανθρώπων.

Το σπήλαιο –οι καρδιές, οι ψυχές– αρχιερέων, ιερέων, διακόνων, νεωκόρων καί όλων των υπηρετών της εκκλησίας είναι καθαρό;

Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν οι άξιοι, οι καθαροί, οι υπηρέτες της Εκκλησίας. Όταν οι Αρχιερείς δεν συνεργάζονται όπως π.χ. στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και σχίζουν τον άρραφο χιτώνα του Χριστού, έχουν καθαρή καρδιά; Μπορεί να κατοικήσει και εμπεριπατήσει εκεί ο Χριστός; Ο καθαρός; Παρόμοια ερωτήματα μπορούν να τεθούν για όλους τους άλλους υπηρέτες της Εκκλησίας.

Οι υπηρέτες του λαού – Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και Δημόσιοι Υπάλληλοι και μέχρι τον πιο μικρό- έχουν καθαρό σπήλαιο; Καθαρή καρδιά; Υπηρετούν τον λαό, ή πίνουν το αίμα του; Είναι χριστιανοί στην ουσία ή μόνο στο βαπτιστικό τους; Τι οξύμωρο σχήμα! Βαπτισμένος χριστιανός, αλλά άθεος.

Και μετά όλες οι άλλες κατηγορίες των ανθρώπων. Επιστήμονες. Καθηγητές. Επιχειρηματίες. Έχουν καθαρό σπήλαιο; Υπηρετεί ο καθένας το σκοπό του τίμια;

Να αναφέρομε και ακόμη μία κατηγορία. Αυτοί που ανέλαβαν μόνοι τους να υπηρετούν τον φτωχό, τον ασθενή, τον έχοντα ανάγκη και βγαίνουν στις τηλεοράσεις και με δάκρυα μιλούν γι’ αυτούς, έχουν καθαρή καρδιά; Έχουν καθαρό σπήλαιο; Πόσα τοις εκατό απ’ αυτά που συγκεντρώνουν πηγαίνουν πραγματικά στους φτωχούς και πόσα ξοδεύονται για τους δικούς τους παχυλούς μισθούς και άλλα πράγματα;

Τα δύο τρίτα (2/3) και πλέον του πληθυσμού της γης, που δεν εγνώρισαν τον Χριστό, μήπως έχουν καλύτερη μεταχείριση στην τελική και δικαία κρίση, από μερικούς χριστιανούς; «Ο γνους και μη ποιήσας δαρήσεται πολλάς, ο δε μη γνους και μη ποιήσας, δαρήσεται ολίγας».

Ας αφήσομε όλα αυτά και ας έλθομε σε σένα και σε μένα. Εσύ κι’ εγώ, έχομε καθαρό σπήλαιο; Καθαρή καρδιά και ψυχή; Στέκεται απ’ έξω ο Χριστός και κρούει την θύρα. Δεν την παραβιάζει. Περιμένει. Η θύρα μας θα ανοίξει όταν θα είναι καθαρή. Ο Χριστός τότε θα εισέλθει. Θα κατοικήσει και θα κάνει τον περίπατό Του εκεί. Φανταζόμαστε τη χαρά και την μακαριότητα να γεννάται και να κατοικεί και να περιπατεί ο Χριστός μέσα στις ψυχές μας και στις καρδιές μας; Και πόση θα είναι αυτή η χαρά μετά θάνατο στην αιωνιότητα!

Ευλογημένοι μου χριστιανοί, να γιορτάσομε τούτα τα Χριστούγεννα με το Χριστό στο σπήλαιό μας – την καρδιά μας, την ψυχή μας. Καλά Χριστούγεννα, με τον Χριστό στην καρδιά μας και στην ψυχή μας. Με αγάπη. Με πίστη. Με υγεία. Με ελεημοσύνη.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου