Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τρίτη και 3 στο Τρίτο με Τhree ladies at the opera!

10η εκδήλωση του κύκλου "Τρίτη και 3 στο Τρίτο" για την περίοδο 2017-18, στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος) και με απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση (στοwebradio.ert.gr/trito) την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 στις 3.00 το μεσημέρι: 
Three Ladies at the Opera:
Μαριάννα Μανσόλα, σοπράνο
Ρόζα Πουλημένου, σοπράνο
Χρυσάνθη Σπιτάδη, μέτζοσοπράνο
Στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης

Πρόγραμμα:
1. G. F. Handel: “Alcina” Non é amor ne gelosia
Alcina: Μαριάννα Μανσόλα, Ruggiero: Ρόζα Πουλημένου, Bradamante: Χρυσάνθη Σπιτάδη
2. C. W. Gluck: “Orfeo ed Euridice” Divo Amore
Orfeo: Χρυσάνθη Σπιτάδη, Euridice: Ρόζα Πουλημένου, Amore: Μαριάννα Μανσόλα
3. D. Cimarosa: “Il Matrimonio Segreto” Le faccio un inchino
Carolina: Μαριάννα Μανσόλα, Lisetta: Ρόζα Πουλημένου, Fidalma: Χρυσάνθη Σπιτάδη
4. C. Millöcker: “Der Bettelstudent” Einkäufe machen
Laura: Μαριάννα Μανσόλα, Bronislava: Ρόζα Πουλημένου, Palmatica: Χρυσάνθη Σπιτάδη
5. W. A. Mozart: “Le Nozze di Figaro” Sull’ aria
Contessa: Ρόζα Πουλημένου, Susanna: Μαριάννα Μανσόλα
6. G. Rossini: “Guillaume Tell” Je rends à votre amour
Mathilde: Μαριάννα Μανσόλα, Jemmy: Ρόζα Πουλημένου, Hedwige: Χρυσάνθη Σπιτάδη
7. J. Offenbach: “Les Contes d’Hoffmann” Barcarolle
Giulietta: Ρόζα Πουλημένου, Nicklausse: Χρυσάνθη Σπιτάδη
8. L. Delibes: “Lakmé” Viens Mallika…Dôme épais le jasmin
Lakmé: Μαριάννα Μανσόλα, Mallika: Ρόζα Πουλημένου
9. G. Bizet: “Carmen” Mêlons, coupons
Carmen: Χρυσάνθη Σπιτάδη, Frasquita: Μαριάννα Μανσόλα, Mercédès: Ρόζα Πουλημένου

Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Ήχος: Γιάννης Γιαλίνης - Σωτήρης Παναγιώτου

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει τη σύγχρονη κλασική σκηνή, συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Διαδικτυακά: webradio.ert.gr/trito

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΣΟΛΑ, σοπράνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στην τάξη του Κ.Πασχάλη με άριστα και έπαινο. ‘Έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Denise στο “Le marriage aux lanterns”του Offenbach σε παραγωγή της Όπερας Δωματίου Αθηνών. Έχει ερμηνεύσει τους ρόλους Königin der Nacht (Die Zauberlöte) στην Opera de Nice, Εθνική Λυρική Σκηνή και Όπερα Θεσσαλονίκης, Adele (Die Fledermaus), Blondchen (Die Entführung aus dem Serail), Madame Herz (Der Schauspieldirektor), Elvira (L’Italiana in Algeri), Carolina ( Il matrimonio segreto), First niece (Peter Grimes), Taummänchenn (Hänsel und Gretel), Galateė (Die schöne Galateė) , Isabella (L’inganno felice) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Zerlina (Don Giovanni) στην Όπερα Θεσσαλονίκης, Barbarina ( Le nozze di Figaro) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης , Frasquita (Carmen) και Vagaus (Juditha triumphans) σε μορφή αναλογίου. Είναι κάτοχος τριών βραβείων στον διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού ΣΗΜΟ. Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, με την συφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και έχει εμφανιστεί σε κονσέρτα στην Γερμανία την Αγγλία και την Τσεχία με την Janecek chamber orchestra.

ΡΟΖΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ (ΚΑΠΟΝ), σοπράνο
Η Ρόζα Πουλημένου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum. Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσικολογία και το κλασικό τραγούδι στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου BMus (Hons), τo Birmingham Conservatoire (MA Music) το Guildhall School of Music and Drama και το Universität für Musik und Darstellende Kunst της Βιέννης (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Ορατόριο - Ληντ και την Όπερα). Μελέτησε ρεπερτόριο και ερμηνεία του λυρικού τραγουδιού με τους Φ. Βουτσίνο, R. Yakar, H. Wagner και C. Ludwig.
Υπήρξε επίσης υπότροφος της Academie Musicale de Villecroze, της Academie International de Musique “Maurice Ravel, του Crear”και της Internationale Bachakademie, Stuttgart.
Η Ρόζα Πουλημένου έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ασία και τις Η.Π.Α. ερμηνεύοντας όπερα, ορατόριο, ληντ, μουσικό θέατρο καθώς και σύγχρονη μουσική.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά σύνολα και ορχήστρες όπως Melos Brass, Il Canto delle Muse, Almasis Ensemble, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα του Σλήβεν, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς, Peter Tiboris, Helmuth Rilling, Anthony Walker Daniel Hoyem-Cavazza και Alessandro Ferrari.
Είναι διδάσκουσα και υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει επίσης σε σημαντικές μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως Conservatorio di Santa Cecilia, Fondazione Paolo Grassi, Conservatorio di Monopoli, (Ιταλία), University of Leeds (Μεγάλη Βρετανία), Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien, Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien, Austrian Arts Sessions (Αυστρία), University of Mahidol, (Ταϊλάνδη), University of Nevada, Las Vegas και William and Mary College, Virginia (Η.Π.Α).
Είναι επίσης διευθύντρια του φωνητικού συνόλου Camerata Vocalis και καλλιτεχνική διευθύντρια της Όπερας Δωματίου Κέρκυρας.
Έχει ηχογραφήσει τραγούδια και άριες Επτανησίων Συνθετών καθώς και τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη και του N. Rota.

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΠΙΤΑΔΗ, μεσόφωνος
Η μεσόφωνος Χρυσάνθη Σπιτάδη γεννήθηκε στη Αθήνα και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο ωδείο Αθηνών. Στη συνεχεία σπούδασε μονωδία στο σολιστικό τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης στην τάξη της Julia Bauer Huppmann απ όπου αποφοίτησε το 2011 με τον τίτλο Magistra Artium. Παράλληλα με το κλασικό τραγούδι, ακολουθώντας το ενδιαφέρον της για το μουσικό θέατρο, έγινε δεκτή στο τμήμα musical της Ακαδημίας της Βιέννης, όπου παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού, χορού και υποκριτικής παίρνοντας το πτυχίο της το 2007, ενώ την ίδια χρονιά αποφοίτησε απο το τμήμα Θεατρολογιας της Φιλοσοφικής Σχολής του Kαποδιστριακού πανεσπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε masterclasses με καθηγητές όπως KS Christa Ludwig, KS Patricia Wise, Prof. Helena Lazarska. Tο 2009 έχοντας διακριθεί στο διεθνή διαγωνισμό Schlossoper Handelstein, έκανε το ντεμπούτο της ως Carmen στο Chur της Ελβετίας. Tο Δεκέμβριο του ίδιου έτους ερμήνευσε το ρόλο της Knusperhexe στην όπερα Hänsel und Gretel του Humperdinck στο Schlosstheater Schönbrunn της Βιέννης, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Το καλοκαίρι του 2010 τραγούδησε την Carmen στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Klosterneuburg της Αυστρίας. Tον Ιανουάριο του 2011 διακρίθηκε ως finalist του διαγωνισμού Emmerich Smola. Τη σεζόν 2010-2011 έκανε το ντεμπούτο της ως Federica στην όπερα Luisa Miller του Verdi στο Staatstheater Wiesbaden. Η Χρυσάνθη την περίοδο 2011-2015 ήταν μόνιμο μέλος της όπερας Theater und Philharmonie Thüringen όπου ερμήνευσε με επιτυχία πολυάριθμους ρόλους μεταξύ άλλων Carmen(Carmen), Charlotte(Werther), Frau Reich (Lustige Weiber von Windsor), Hänsel (Hänsel und Gretel), Prinz Orlofsky (Die Fledermaus), Sonjetka (Lady Macbeth vom Mzensk), 3.Dame (Die Zauberflöte), Auntie (Peter Grimes).
Το Μάιο 2016 ερμήνευσε τη Νεράιδα στη πρώτη εκτέλεση της Οπερας "Johannisnacht" του Δημήτρη Λίαλιου υπό τη διεύθυνση του Β. Φιδετζή στο θέατρο Παλλάς. Τον Ιούνιο του 2016 τραγούδησε τη Bradamante στην όπερα Alcina του Händel στην παραγωγη της ομάδας Ραφή. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών συμμετείχε στη μουσική σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη "Σουρής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το 2017 στη πρωτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στην Elektra του Strauß τραγουδώντας τη 1.Magd.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει επίσης πολυάριθμα συμφωνικά έργα, ορατόρια και Lieder, όπως το Requiem του Verdi και η ΙΧ συμφωνία του Beethoven. Έχει δώσει ρεσιτάλ τραγουδιού και συναυλίες με ορχήστρα στην Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ελβετία. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και ιταλικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΝΑΚΑΛΙΩΤΗΣ, πιάνο
Ο πιανίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια την διεθνούς φήμης πιανίστα Ρίτα Βούρτση. Έλαβε δίπλωμα με βαθμό άριστα παμψηφεί, Α΄ βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης, καθώς επίσης τιμήθηκε με χρηματικό βραβείο στη μνήμη του μαέστρου Μιχάλη Βούρτση. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με διακεκριμένους καθηγητές και σολίστ
όπως G. Mounier, Duo Ganev, N. Petrov, P. B. Skoda, B. Ringeissen κ.ά. Είναι μέλος του OPUS I TRIO με το οποίο εχει συμμετάσχει σε πολλά ρεσιτάλ ανά την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Γερμανία, Αγγλία, Δανία και Ολλανδία. Έχει παρουσιάσει πολλά έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, όπως: Σκαλκώτα,
Δραγατάκη, Θεοδωράκη, Ευαγγελάτου, Κωνσταντινίδη, Μηνά, Κουνάδη, Ιωαννίδη, Καψωμένου, Μουζακίτη, Χαρίδη κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου, καθώς και σε σύμπραξη με καταξιωμένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λυρικούς τραγουδιστές. Επίσης έχει συμβάλλει στην πραγματοποίηση
εκπαίδευτικών προγραμμάτων του παραπάνω οργανισμού. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές όπερας, καθώς και με το Φεστιβάλ Αθηνών. Ως κορεπετίτορας
έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες σε σεμινάρια όπως: Ch. Studer, G. Dimitrova, R. Knoll, Δ. Ευαγγελάτου. Είναι καθηγητής πιάνου και κορεπετίτορας στο Ωδείο Athenaeum και στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.


https://www.facebook.com/events/1784970905136857/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου