Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΣΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ «ΠΛΑΤΩΝ»

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017. Με μεγάλη επιτυχία παρουσίαστηκε η όπερα «Προμηθεύς Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου και μουσική Παναγιώτη Καρούσου  στο 1ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών στο Μενίδι Αττικής, με την συμμετοχή όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τους τραγουδιστές όπερας. Πάνω απο 300 παιδιά καταχειροκρότησαν ενθουσιασμένα τον μοναδικό μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο, την ασύγκριτη σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, και την γλυκύτατη σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και μια θεατρική ατμόσφαιρα αρχαίου δράματος.
Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος
Πρωταγωνίστησαν: Προμηθέας ο Βασίλης Ασημακόπουλος, Ιώ η Ειρήνη Κώνστα, Βία/Αθηνά η Μαρίζα Κιοσέογλου. Π. Λεγάκης, πιάνο. Την εμπεριστατωμένη παρουσίαση έκανε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) περιελάμβανε το Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία» του οποίου τον Συντονισμός έκανε η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας.
Μαρίζα Κιοσέογλου, Βασίλης Ασημακόπουλος
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών κ. Ιωάννης Λέττας ο οποίος συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες της παρουσίασης του άριστου εκπαιδευτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας.
Τον μύθος του Προμηθέα ήταν πηγή έμπνευση του Αισχύλου ανέπτυξε η Αργυρίου Ευφροσύνη-Μαρία, Υποδιευθύντρια - Καθηγήτρια Αγγλικών (ΠΕ06).      
Για την μουσική της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας μίλησε η Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ16. 
Ειρήνη Κώνστα
Tην Προσωδία ως βάση του συστήματος της μουσικής ανέπτυξε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος. Αναφορά στο ιστορικό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» έκανε η Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών στο Πρόγραμμα. Την διδασκαλία του Θεατρικού παραδείγματος τραγωδίας επιμελήθηκε η  Χρήστου Καλλιόπη, Φιλόλογος, (ΠΕ02) με το Τμήμα Θεατρολογίας του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών. Το Β΄ Στάσιμο του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη απαγγέλθηκε ωραιότατα από τον Μάνο Γκίγκα, την Μαρία Δημητριάδου, και την Αναστασία Λυμπεροπούλου.  

Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαρίζα Κιοσέογλου
Το Μουσικό παράδειγμα τραγωδίας (Παράδειγμα Προσωδίας της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου στα Αρχαία Ελληνικά) παρουσιάστηκε από μαθητές της Α΄και Β΄ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών με διδασκαλία από την μαθήτρια της Β΄ τάξης  μουσικός Ιουλία Φλώρου. Το ερμήνευσαν υπέροχα οι Κέιντα Μιχάι, Χριστίνα Μπαλάι, Σαμάν Σαζάντι, Βιολέτα Σμιντ, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η ταλαντούχα πιανίστα Ιουλία Φλώρου.  Στο τέλος της εξαιρετικής παράστασης και μέσα σ' έναν καταιγισμό χειροκροτημάτων απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης του Σεμιναρίου στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και μαθητές. 
Παναγιώτης Καρούσος, Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Δρ. Γεωργία Μαρκέα
Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη
Μαρία Δημητριάδου, Μάνος Γκίγκας, Αναστασία Λυμπεροπούλου
Κέιντα Μιχάι, Χριστίνα Μπαλάι, Σαμάν Σαζάντι, Βιολέτα Σμιντ, στο πιάνο η Ιουλία Φλώρου
Παναγιώτης Καρούσος
Αργυρίου Ευφροσύνη-Μαρία, Υποδιευθύντρια 
Δρ. Γεωργία Μαρκέα
Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου
Ιωάννης Λέττας
Δρ. Γεωργία Μαρκέα
Χρήστου Καλλιόπη, Φιλόλογος
Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Χρήστου Καλλιόπη 
Ιωάννης Λέττας, Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη
Αργυρίου Ευφροσύνη-Μαρία 
Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη
Δρ. Γεωργία Μαρκέα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου