Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Στην Σιβιτανίδειο παρουσιάστηκε με επιτυχία η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Σιβιτανίδειο
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017. Με τεράστια επιτυχία παρουσιάστηκε το εγκεκριμένο Πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.), Όπερα: «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε Μουσική του Παναγιώτη Καρούσου και Σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου με Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία» στην Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.
Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος
Η όπερα συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ο Προμηθέας του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου ήταν ασύγκριτος φωνητικά και σκηνικά καθηλώνοντας τους μαθητές. Η Ιώ της εντυπωσιακότατης σοπράνο Ειρήνης Κώνστα ήταν μαγική αγγίζοντας υψηλές ερμηνευτικές κορυφές απογειώνοντας την παράσταση. Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος ως Ωκεανός ήταν αυστηρός δίνοντας όλα τα στοιχεία του Τιτάνα που συμπάσχει με τον Προμηθέα ενώ ως Ερμής ξεσήκωσε τους μαθητές με την μελωδικότατη άρια που παρασέρνει το ακροατήριο. Η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου έδωσε μια σκληρή Βία όπως απαιτούσε ο ρόλος και μια Θεά Αθηνά με φωνητικές εναλλαγές. Τους φανταστικούς πρωταγωνιστές συνόδευσε ο πιανίστας Παντελής Λεγάκης.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Θεόδωρος Μπιράκος
Το πρωτοποριακό Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία» έγινε υπό τον άψογο συντονισμό της Δρ. Χρυσούλας Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλο Γαλλικών Δ.Ε. Α΄ Αθήνας η οποία μίλησε με θέμα «Η ιστορία της Όπερας».
Χαιρετισμό έδωσε η Γεωργία Δημοπούλου, Διευθύντρια της Σιβιτανίδειου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Θεόδωρος Μπιράκος
Συμμετείχαν η Μαρία Παπαδοπούλου - Πούλου, Σχολική Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 1ου  ΕΠΑ.Λ. Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων, η Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, η Αθηνά Σαλωνίδου, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων, και οι Υποδιευθύντριες, Μποζίκη Αθηνά  ΠΕ 13, και η φιλόλογος Τσιρογιάννη  Κωνσταντινιά η οποία προλογίσε το έργο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαρίζα Κιοσέογλου
Την Παρουσίαση και ανάλυση της Προσωδίας έκανε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος.
Αναφορά στο ιστορικό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» έκανε η Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου.
Άρτια ήταν και η συμμετοχή των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σιβιτανιδείου.
Δείγμα προσωδίας στα αρχαία ελληνικά παρουσιάστηκε από την Αναστασία Παναγιωτοπούλου, τραγούδι και την πιανίστα Ελένη Ψαρρού.
Η ανάγνωση του δευτέρου χορικού (β στάσιμο) έγινε από τις μαθήτριες, Δήμητρα Πρέκα, Αναστασία Παναγιωτοπούλου και Άννα Μαρία Κριστέα.
Μαρίζα Κιοσέογλου, Βασίλης Ασημακόπουλος
Η απαγκελία αποσπασμάτων από το Β’ Επεισόδιο του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου έγινε από τις μαθήτριες, Ιζαμπέλα Γκιόνι, Χαρούλα Γκρέση, και Στυλιανή Βουργέντη. Η πιανίστα Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής έπαιξε την Εισαγωγή της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου βασισμένης στην ομώνυμη Τραγωδία του Αισχύλου.
Επίσης συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Αναστάσιος Μάλφας, και ο μαθητής Σπυρίδων Μότσης, οι οποίοι συνέβαλαν στην άρτια τεχνική στήριξη της πετυχημένης παράστασης.
Τα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές του εγκεκριμένου Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.).

Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Παναγιώτης Καρούσος, Μαρία Παπαδοπούλου, Γεωργία Δημοπούλου, Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου
Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη
Παναγιώτης Καρούσος
Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου
Μαρία Παπαδοπούλου-Πούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου