Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ο Ρουσντί, ο Τραμπ και ο Τζόκερ

Στο τελευταίο βιβλίο του Σαλμάν Ρουσντί, με τίτλο The Golden House, μπορεί να μην υπάρχει πουθενά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος μοιάζει πανταχού παρών: ο κεντρικός χαρακτήρας, ονόματι Nero Golden, είναι ένας 70χρονος μεγιστάνας των ακινήτων που ζει σε ένα πολυτελές οίκημα στο Μανχάταν, ενώ στην πορεία του βιβλίου παντρεύεται μια Ρωσίδα πολύ νεότερη σε ηλικία από τον ίδιο. Παράλληλα, στο βιβλίο, όταν λήγει η οκταετής θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία, ο διάδοχός του είναι ένας μυστηριώδης τύπος ονόματι Joker, ένας χαρακτήρας που επίσης παραπέμπει στον Τραμπ.
Δεν ανησυχεί ο Ρουσντί (που από το 2000 ζει στη Νέα Υόρκη) ότι αυτοί οι παραλληλισμοί μπορεί να εξοργίσουν τον ευέξαπτο Αμερικανό πρόεδρο; Όχι και τόσο. «Δε νομίζω ότι διαβάζει και πολλά βιβλία, έτσι δεν είναι; Αμφιβάλλω αν έχει ιδέα για το βιβλίο, και αν έχει, τότε μάλλον θα το μάθουμε μέσω Twitter» σχολίασε δηκτικά ο Ρουσντί σε συνέντευξή του στους Straits Times.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι δεξιόστροφοι Ρεπουμπλικανοί διαβάζουν ποτέ πολλά από τα βιβλία μου. Δε νομίζω ότι χάνω και πολλούς αναγνώστες, με αυτή την έννοια. Ένα βιβλίο δεν είναι μέσο πολέμου, είναι μια προσπάθεια να διασκεδάσεις και να κινητοποιήσεις τον κόσμο» πρόσθεσε.

Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου