Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

GALA ΟΠΕΡΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ 2017

Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία της Αθήνας παρουσιάζει
GALA ΟΠΕΡΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ 2017                      

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 ώρα έναρξης: 16:00
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
Βασιλέως Γεωργίου Α' 1, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα 

Θα ερμηνευτούν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας καθώς και άριες και ντουέτα από τις όπερες «Προμηθέας Δεσμώτης» και «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου. 

Συμμετέχουν τα αστέρια της όπερας:
Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο - Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο - Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος - Παντελής Λεγάκης, πιάνο - Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης.

Πρόγραμμα:
"Ritorna Vincitor" από την Αΐντα του Βέρντι: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
"La donna è mobile" από τον Ριγκολέτο του Βέρντι: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Π. Καρούσος "Ολυμπιακή Φλόγα" άρια της Δηιάνειρας: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Π. Καρούσος "Προμηθέας Δεσμώτης" άρια του Προμηθέα: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Π. Καρούσος "Προμηθέας Δεσμώτης" άρια Θεάς Ήρας: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Π. Καρούσος "Προμηθέας Δεσμώτης" άρια του Ερμή: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
"Chi il bel sogno di Doretta" από την La Rondine του Πουτσίνι: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Άρια του Μπάνκο από τον Μάκβεθ του Βέρντι: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
"Το Ντουέτο των Λουλουδιών" από την Λακμέ του Ντελίμπ: Βανέσσα Καλκάνη, Ειρήνη Κώνστα
"O mio babbino caro" από τον Gianni Schicchi του Πουτσίνι: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
"Libiamo ne' lieti calici" από την Τραβιάτα του Βέρντι


Επίτιμος καλεσμένος: Δημήτριος Κρεμαστινός, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Χαιρετισμοί/Παρουσίαση: Τιμ Ανανιάδης, γενικός διευθυντής του Μεγάλη Βρεταννία,
Χριστίνα Παπαθανασίου, Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων του Ξενοδοχείου,
Δρ  Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, επιχειρηματίας.
Ελευθέριος Καλκάνης, Μαέστρος και συνθέτης, μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου Δήμου Αθηναίων
Ελευθέριος Σκιαδάς, Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων»

Η Μαρία Κάλλας (Νέα Υόρκη, 2 Δεκεμβρίου 1923 - Παρίσι, 16 Σεπτεμβρίου 1977), γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου, ήταν κορυφαία Ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.
Το 1947 ερμηνεύει την Ιζόλδη από το "Τριστάνος και Ιζόλδη" στη Βενετία υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Τούλιο Σεραφίν. Συνάμα έρχεται και η γνωριμία της με τον μουσικόφιλο Ιταλό βιομήχανο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, με τον οποίο παντρεύονται στις 21 Απριλίου 1949.
Στις 27 Οκτωβρίου 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως "Νόρμα" στο ομώνυμο έργο του Μπελλίνι. Στις 5 Αυγούστου 1957 επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο μήνες πριν είχε γνωρίσει τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε μία από τις πλέον συζητημένες σχέσεις στην ιστορία.
Στις 24 Αυγούστου του 1960, η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τη Νόρμα του Βιντσέντζο Μπελίνι, έργο το οποίο η ίδια είχε ζητήσει για την πρώτη της εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο. Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να ξαναζήσει το δράμα και το πάθος της ηρωίδας. Τη στιγμή που τραγουδούσε την άρια "Κάστα ντίβα" αφέθηκαν στην ορχήστρα δύο λευκά περιστέρια, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων. Στο τέλος, ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν τόσο μεγάλος που κάλεσαν την Κάλλας 10 φορές στη σκηνή. Τα σκηνικά, στην ιστορική αυτή παράσταση, υπέγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης, τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Αντώνης Φωκάς και η σκηνοθεσία ήταν του Αλέξη Μινωτή. Τη σύμπραξη της Μαρίας Κάλλας με την Εθνική Λυρική Σκηνή διήθυνε από το πόντιουμ ο Τούλιο Σεραφίν.  Στις 6 Αυγούστου του 1961, η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στην παράσταση συμμετείχαν περισσότερα από 200 πρόσωπα. Επρόκειτο για έναν ακόμη θρίαμβο της μεγάλης καλλιτέχνιδας, η οποία αποθεώθηκε από τους 17.000 θεατές της βραδιάς, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο υπουργός Προεδρίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, η κοσμικογράφος Έλσα Μάξγουελ, ο πρίγκιπας Πέτρος του Μονακό και άλλοι. Τον Ιανουάριο του 1964 η Μαρία Κάλλας πείθεται από το Φράνκο Τζεφιρέλι να συμμετάσχει σε μία νέα παραγωγή της "Τόσκα" στη σκηνή του Κόβεντ Γκάρντεν (Covent Garden). Η παράσταση εκθειάζεται από τους κριτικούς ενώ ακολουθεί την ίδια χρονιά νέος καλλιτεχνικός θρίαμβος στην Όπερα των Παρισίων με τη "Νόρμα".
Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου