Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017. Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στα σχολεία.
Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών με τεράστια επιτυχία και απήχηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι λυρικοί καλλιτέχνες που καταχειροκροτήθηκαν στην παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου.
Στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) και στην παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» συμμετείχαν οι λυρικοί καλλιτέχνες: Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο - Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος - Βία/Θεά Αθηνά: Μαρίζα Κιοσέογλου, σοπράνο - Παντελής Λεγάκης, πιάνο - Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης.
Το πρόγραμμα άρχισε με το Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία». Ανάλυση της προσωδίας του τραγικού λόγου έκανε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος. Τον Χαιρετισμό του Αλέξανδρου Μόνιου, Διευθυντή και Πρόεδρο της ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθηνών μετέφερε η Υποδιευθύντρια Μηλιώνη Λαμπρινή.
Τον Συντονισμό του Σεμιναρίου είχε η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ05 η οποία μίλησε με θέμα «Η ιστορία της Όπερας».
Συμμετείχαν: Η Σεβαστή Λάζαρη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ02 όπου έκανε αναφορά στην τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου.
Η Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ16 ανέπτυξε το θέμα «Όπερα η πλήρης καλλιτεχνική έκφραση της ανθρώπινης ψυχής».
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Αθηνών:
Η καθηγήτρια μουσικής Κοντέλη Μαρίνα ΠΕ016, Μουσικός του 7ου Γυμνασίου Αθηνών, παρουσίασε παραδείγματα Προσωδίας από τα εξής μέλη της χορωδίας του 7ου Γυμνασίου Αθηνών: Αμπελιώτης Μηνάς – Ευάγγελος, Βελίνι Σάρα, Βενετσανοπούλου Ευτυχία, Γεωργίου Μελίνα, Γιάννη Δήμητρα, Γουάνγ Γιατζί, Γώγου Ευανθία- Ζωή, Γώγου Ιωάννα- Δέσποινα, Ζέφι Τζέσικα, Κονδύλη Νικολέτα- Αποστολία, Μπουγά Ελένη, Τσιχλόγιαννη Αγγελική.
Η Φιλόλογος Ιωάννα Πέτση ΠΕ02 του 7ου Γυμνασίου Αθηνών παρουσίασε το Β΄ Στάσιμο του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη με ανάγνωση από τις μαθήτριες της Γ΄τάξης του 7ου Γυμνασίου Αθηνών: Αναστασία Υψηλάντη , Αγγελική Τσιχλόγιαννη από το Γ5 και Λυδία Μπέζα από το Γ3.
Αναφορά στο ιστορικό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» έκανε η Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου. Επίσης συμμετείχαν η Μηλιώνη Λαμπρινή, Α Υποδιευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Αθηνών και Καθηγήτρια Πληροφορικής, η Ανδρομάχη Καταφυγιώτη, Β Υποδιευθύντρια του 7ου Γυμνασίου, και καθηγήτρια Αγγλικής, και ο Δημήτριος Τηλαβερίδης, Σχολικός Σύμβουλος. Κλ. ΠΕ07 Γερμανικών.
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Κωνσταντινίδη για την ευγενική συνεισφορά στην παρουσίαση του Προγράμματος, και τον Μουσικό Οίκο "Σπύρος Νάκας" για την παραχώρηση του πιάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου