Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Σεμινάριο λυρικού τραγουδιού με την μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα

Σεμινάριο λυρικού τραγουδιού με την μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα

«ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
December 11 – December 12
Απολλώνιο Ωδείο
Αριστοτέλους 69, πλ Βικτωρίας, 10434 Athens, Greece
Στο σεμινάριο που θα διαρκέσει 2 ημέρες μπορούν να λάβουν μέρος:

– άτομα που επιθυμούν να έχουν μία πρώτη επαφή με την τέχνη του τραγουδιού, κάτι που θα γίνει μέσω ασκήσεων εκγύμνασης της φωνής και της αναπνοής αλλά και μέσω μελέτης μουσικών κομματιών και βεβαίως μέσω της παρακολούθησης του
μαθήματος των πιο προχωρημένων συμμετεχόντων.

– σπουδαστές μονωδίας αλλά και πτυχιούχοι/διπλωματούχοι που θέλουν να εμβαθύνουν σε θέματα ερμηνευτικής προσέγγισης του τραγουδιού διαφορετικών στυλ και εποχών.

Τα μαθήματα θα γίνουν ενώπιον όλων των συμμετεχόντων. Οι αρχάριοι θα έχουν την δυνατότητα ενός ή δύο (θα εξαρτηθεί από την συνολική προσέλευση συμμετοχών) 20λεπτων κατ’ ιδίαν μαθημάτων.

Οι τίτλοι των κομματιών που θα επιλέξουν να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν δηλωθεί εγκαίρως (7 ημέρες πριν την ημέρα έναρξης του σεμιναρίου) στην γραμματεία του Ωδείου.
Στην περίπτωση των αρχαρίων, η επιλογή του κομματιού που θα παρουσιάσουν μπορεί να γίνει έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα:
210-8815219, 210-8227955
(Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-21:00, Σάββατο: 10:00-15:00)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα. Μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της αποφοιτώντας από το τμήμα Όπερας της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου (Γερμανία).

Διακρίθηκε επίσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό τραγουδιού που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η καλλιτεχνική εταιρεία ΤΕΧΝΗ (2000) καθώς και στον διαγωνισμό της εταιρείας Χέντελ στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας (2001).

Το ρεπερτόριο της, πλούσιο και πολυδιάστατο εκτείνεται από το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό τραγούδι, τη φωνητική μουσική του μπαρόκ, τον Μότσαρτ, το γερμανικό Lied, την όπερα του 19ου και 20ου αιώνα, ως και την σύγχρονη μουσική και το ελληνικό τραγούδι.

Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους Οργανισμούς Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσ/νίκης, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το θέατρο Sao Carlos της Λισαβώνας, το θέατρο Arriaga στο Μπιλμπάο, τα κρατικά θέατρα Φεράρας, Μόντενα, Πιατσέντσα, Βισπάντεν, Βρέμης, Μπίλεφελντ, το Theater an der Wien, το θέατρο του Champs-Élysées στο Παρίσι, την όπερα του Περμ (Ρωσία) ερμηνεύοντας ρόλους κυρίως από το λυρικό ρεπερτόριο της εποχής του μπαρόκ όπως: Σέστο (Ιούλιος Καίσαρας- Χέντελ), Άλκηστος (Αριάδνη στην Κρήτη- Χέντελ), Ραμίρο (Μοντεζούμα-Βιβάλντι), Ποππαία (Η στέψη της Ποππαίας-Μοντεβέρντι), Σαπφώ (Οι Γιορτές της Ήβης- Ραμώ), Αριστέο (Ορφέας-Ρόσσι), καθώς και του Μότσαρτ όπως: Κερουμπίνο (Οι γάμοι του Φίγκαρο) και Ντεσπίνα (Έτσι κάνουν όλες). Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016 ερμήνευσε τον ρόλο της Λένας στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή Λεόντιος και Λένα.

Έχει εμφανιστεί σε διεθνείς μουσικές διοργανώσεις όπως: Φεστιβάλ Αθηνών, ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Händelfestspiele (Γερμανία), “Bayreuth Barock” (Γερμανία), “Boston Early Music Festival” (ΗΠΑ), “STYRIARTE” (Αυστρία), “Musica e poesia di San Maurizio” (Ιταλία) κ.α.

Έχει συμπράξει με: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θες/νίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Πατρών, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής) και με μικρότερα μουσικά σύνολα όπως: Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), Ex Silentio (Δημ. Κούντουρας), Atalante (Erin Headley), Contratempo (Βλαδίμηρος Συμεωνίδης), ArteFacts.

Εξίσου δραστήρια στον χώρο της ελληνικής μουσικής έχει συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους έλληνες συνθέτες (Αλ. Μπαλτά, Γ.Ζερβό, Γ.Κουρουπό, Σ.Γυφτάκη, Έφη Μαρκουλάκη, Μ.Γρηγορίου, Γ. Κουμεντάκη, Τ. Ρωσόπουλο, Ηλ.Ανδριόπουλο, Κ. Βήτα κ.α.). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του τρίο σχήματος ΕΡΑΤΩ.

Δίνοντας ρεσιτάλ τραγουδιού συνεργάζεται συχνά με πιανίστες όπως η Μαρία Παπαπετροπούλου, η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Νικόλας Τσαλίκης κ.α.

Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο για την συμμετοχή της στην ηχογράφηση της όπερας του G.F.Händel Η Αριάδνη στην Κρήτη (MDG) υπό τον Γιώργο Πέτρου. Συμμετείχε επίσης στην ηχογράφηση των έργων: Tolomeo e Alessandro του D. Scarlatti (ARCHIV) και Giove in Argo- Händel (VIRGIN Classics) υπό την διεύθυνση του Alan Curtis, Orfeo του Β.Κατσούλη, Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει! του Ν. Κυπουργού καθώς και στην παραγωγή DVD της παράστασης Motezuma του A.Vivaldi από την DYNAMIC. Έχει επίσης ηχογραφήσει ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια με την γερμανική εταιρεία Raumklang, έργα για φωνή και κιθάρα με τον γερμανό κιθαρίστα Rainer Scheurenbrand, έργα συνθετών του Μεσαίωνα με το ελληνικό σύνολο Παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Το CD με θρήνους συνθετών της Ρώμης του 17ου αι. το οποίο ηχογράφησε με το βρετανικό σύνολο Atalante απέσπασε την διάκριση Diapason d’ or (Decembre 2014). Συμμετείχε επίσης στην ηχογράφηση του έργου του Γ. Κουρουπού «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και στο «Ημερολόγιο μιας γυναίκας» με τους Χάνομαι γιατί ρεμβάζω.

Δίδαξε τραγούδι σε μουσικές σχολές της Γερμανίας, στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας και το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας.

Πρόσφατα τραγούδησε ως σολίστ στο έργο «Η Εποχή της Μελισσάνθης» του Μάνου Χατζιδάκι υπό τηνδιεύθυνση του Λουκά Καρυτινού στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Επικείμενες εμφανίσεις της: η συμμετοχή της στην όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι που θ΄ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβρη του 2017, στην όπερα «Λουτσία ντι Λάμμερμουρ» του Γκ. Ντονιτσέττι (παραγωγή της ΕΛΣ τον Μάρτιο του 2018) και στην όπερα «Η βασίλισσα των ξωτικών» του Χ.Πέρσελ (παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τον Απρίλιο/Μάιο του 2018).


https://www.facebook.com/events/370363376753089/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου