Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Όπερα Kunqu της Σαγκάης- Θρύλοι & Ιστορίες της Κίνας

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. - 11 μ.μ.
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center
Λεωφ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα Αττικής
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τον Θίασο της Όπερας Κουν της Σαγκάης πρώτη φορά στην Ελλάδα για δυο μοναδικές παραστάσεις.

Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες της Κίνας ζωντανεύουν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσα από το είδος της παραδοσιακής μορφής Όπερας Κουν η οποία, συνδυάζει στοιχεία θεάτρου, όπερας, χορού, ποίησης και μουσικής με φαντασμαγορικά κουστούμια δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα. 

Δυο βραδιές που θα μας ταξιδέψουν στην Κινεζική παράδοση και μυθολογία, με όχημα μια τέχνη που ξεπερνά μισή χιλιετία ιστορίας και εξέλιξης και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως αριστούργημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Masterpiece of Oral & Intangible Heritage of Humanity).

Οι παραστάσεις αυτές όπως και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, και τελούν υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κινεζικού Υπουργείου Πολιτισμού
--

Θρύλοι & Ιστορίες της Κίνας, 21.30 Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ
Αποσπάσματα του παραδοσιακού ρεπερτορίου της όπερας Kουν

1. Το Σταυροδρόμι

Ο κεντρικός ήρωας, ο στρατηγός Jiaο Zan εξορίζεται στο νησί Sha men για τη δολοφονία ενός διεφθαρμένου αξιωματούχου. Ο Yang Yanzhao, της γνωστής οικογενείας Yang, διατάζει τον πολεμιστή Ren Tanghui να ακολουθήσει και να προστατεύσει τον Jiao. Όταν ο τελευταίος αποφασίζει να ξεκουραστεί σε ένα πανδοχείο στο «Σταυροδρόμι», ο ιδιοκτήτης λανθασμένα θεωρεί τον Ren ως απεσταλμένο δολοφόνο του Jiao. Έτσι για να προστατεύσει τον Jiao, οι δυο τους πολεμούν σκληρά τη νύχτα αλλά εμφανίζεται ο Jiao και αποκαθιστά την αλήθεια.

Ηθοποιοί:
Ren Tanghui: Ji Yunfeng
Liu Lihua:Lou Yunxiao

2. Ο Zhong Kui παντρεύει την αδερφή του

Μια από τις κλασικές φιγούρες της Κινεζικής μυθολογίας, ο Zhong Kui είναι ένας ακαδημαϊκός με αξιοζήλευτο ταλέντο, ωστόσο η ασχήμια του, εκνευρίζει τον αυτοκράτορα και του στοιχίζει τον τίτλο του. Σε μία έκρηξη αγανάκτησης και θλίψης αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή του. Λίγο πριν ξεψυχήσει υπόσχεται ότι θα παντρέψει την αδελφή του με το παιδικό του φίλο Du Ping. Υπόσχεση την οποία και κρατά και μετά θάνατον.

Ηθοποιοί:
Zhong Kui: Kan Xin

3. Η μαγική Βεντάλια

Μια ιστορία βγαλμένη από ένα από τα τέσσερα κλασικά μυθιστορήματα φαντασίας της Κίνας, το Ταξίδι στη Δύση όπου κεντρικός ήρωας είναι ο μοναχός Tang που θέλει να διασχίσει το Βουνό της Φωτιάς, μαζί με τους τρεις μαθητευόμενούς, ωστόσο η μεγάλη φωτιά που καίει στο βουνό τους εμποδίζει.
Ένας από αυτούς, ο βασιλιάς πίθηκος Sun Wukong προσπαθεί να δανειστεί μία μαγική βεντάλια από την Πριγκίπισσα Iron Fan, η οποία όμως, όχι μόνο αρνείται να του τη δώσει, αλλά τη χρησιμοποιεί για να τον διώξει μακριά. Ο Sun WuKong κατορθώνει να πάρει ένα μαργαριτάρι με μαγικές δυνάμεις και κατάφερε να αντισταθεί τον άνεμο που δημιουργούσε η Πριγκίπισσα με την βεντάλια. Μεταμορφώνεται σε μικρό έντομο, μπαίνει στο στομάχι της και την αναγκάζει να του παραδώσει τη βεντάλια. Με την βοήθεια αυτής κατάφερνε να καταπολεμήσει τη φωτιά πάνω στο Βουνό της Φωτιάς.

Ηθοποιοί:
Iron Fan Princess :Gu Haohao
Sun Wu Kong:Zhao Lei

4. Όνειρο στον κήπο

Στα πρώτα χρόνια της δυναστείας των Sung, η όμορφη νεαρή κυρία, η Du Liniang, κόρη του Διοικητή της Nanan, λαμβάνει μία αυστηρή ανατροφή και δεν μπορεί να βγει από το δωμάτιό της δίχως την άδεια των γονιών της. Μια μέρα ωστόσο, βγαίνει στα κρυφά στον κήπο μαζί με την υπηρέτριά της. Αντικρύζοντας το μεγαλείο της Άνοιξης στο αποκορύφωμά της, πλημμυρίζει από συναισθήματα και ονειρεύεται ότι έχει ένα κρυφό ραντεβού με έναν νεαρό ακαδημαϊκό κάτω από μία δαμασκηνιά κοντά στο Περίπτερο με τις Παιώνιες.

Ηθοποιοί:
DuLiniang:Luo Chenxue
Liu Mengmei: Li An
Chun Xiang: Ni Hong

Συντελεστές:

Μουσικοί:

Chinese Drum:Gao jun
Di Zi:Yang Ziyin
Sheng:Weng Weiwei
Pipa:Lv Baichao
San Xian、Suona:Chen Yingwu
Erhu:Zhang Jin、Chen Yueting
Ruan:Chen Juanjuan
Grand Luo :Meng Qiaogen
Naobo:Lin Feng
Luo:Zhang Guoqiang

Τεχνικοί συντελεστές:

Φωτισμός:Li Jiajun、Li Bingchun
Σκηνογραφία:Zhang Meng、Zhang Jianshen
Ήχος:Zhou Jiawen
Props:Zhang Yuzhi
Κοστούμια:Xu Hongqing、Chen Yu
Περούκες και Καπέλα: Bao Xiao、Yang Zhiwen
Κοστούμια:Fu Fenglong、Fan Yili

Παραγωγή: WU Productions

Στα κινεζικά με ελληνικούς υπότιτλους

--

Shanghai Kunqu Opera Troupe (SKOT)
Ο θίασος Shanghai Kunqu Opera Troupe (SKOT) με έτος ίδρυσης το 1978, αποτελεί εθνικό φορέα προώθησης της Όπερας Κουν , και τελεί υπό την διεύθυνση της Gu Haohao, ενώ ο πρώτος της πρόεδρος ήταν ο Kunqu Maestro, Yu Zhenfei.

Πρόκειται για μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών οι οποίοι είναι κάτοχοι διεθνών και εθνικών διακρίσεων , με επιτυχημένη πορεία σε θεατρικούς διαγωνισμούς (China Art Festival, Shanghai Magnolia Drama contest, China Kunqu Festival κα). Το Shanghai Kunqu Opera έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας, σύμφωνα με το οποίο ο θίασος αποτελεί ένα «θεατρικό φορέαμε πρωταγωνιστές, ρεπερτόρια και παραστάσεις υψηλής ποιότητας».


https://www.facebook.com/events/1359310674167398/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου