Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

« Η Οδύσσεια των Επτανήσων: από την Φραγκοκρατία στην Επτάνησο Πολιτεία »

Την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 θα παρουσιαστεί στον «ΚΕΦΑΛΟ» στο Αργοστόλι, η νέα ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου, με τίτλο: « Η Οδύσσεια των Επτανήσων: από την Φραγκοκρατία στην Επτάνησο Πολιτεία ».
Η ταινία διατρέχοντας τις διαδοχικές κατοχές των Επτανήσων από το Παπικό κράτος, τους Φράγκους και τους Βενετούς, αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των νησιών, τα οποία καθ’ όλη την διάρκεια της Ιστορίας, βρέθηκαν στο μεταίχμιο δύο κόσμων .
Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα που μετά την απώλεια των Ιταλικών επαρχιών από την επίθεση Λογκοβάρδων, Νορμανδών και Αράβων, προκάλεσαν το τέλος της Βυζαντινής κυριαρχίας στην Ιταλία και επέτρεψαν σε Νορμανδούς και Φράγκους να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στα Επτάνησα.
Αναλύει τα χαρακτηριστικά της Βενετικής κατοχής που επέτρεψε στα Επτάνησα να διατηρήσουν την Ελληνικότητά τους και την Βυζαντινή τους παράδοση και το γεγονός ότι, καθ᾽ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα Επτάνησα μυήθηκαν στο πνεύμα της Αναγέννησης και τις φιλελεύθερες ιδέες της Δυτικής νεωτερικότητας. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο αποτέλεσαν μια πολιτιστική κιβωτό του Ελληνισμού, αλλά μετά την πτώση της απολυταρχίας στην Ευρώπη και τις επαναστάσεις που οδήγησαν στην δημιουργία Εθνικών κρατών, κατάφεραν να δημιουργήσουν το 1800, το πρώτο ημι-ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος, την « Επτάνησο Πολιτεία » και παράλληλα, να συμβάλουν καθοριστικά στην έμπνευση και προετοιμασία της Επανάστασης του 1821.

Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου