Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΕΣΤΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΑΛΚΑΝΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΕΣΤΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΑΛΚΑΝΗ
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος
ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 12Μ.Μ.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΣΤΑΔΙΟΥ 13, ΑΘΗΝΑ
Cantata “For the Lost Species ” του Ελευθέριου Καλκάνη
“Vanessa” του Samuel Barber
“Προμηθέας Δεσμώτης” του Παναγιώτη Καρούσου
Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο 
Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος 
Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΛΚΑΝΗ
Τιμητική καλεσμένη: Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO
Χαιρετισμός: Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.
Παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης και διευθυντής του Τμήματος Όπερας και Κλασικής Μουσικής του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Δημήτρης Μητρόπουλος. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1896 - Μιλάνο 2 Νοεμβρίου 1960) ήταν μοναδικός μαέστρος και άξιος συνθέτης. Υπό την πρώτη του ιδιότητα γνώρισε διεθνή φήμη κατακτώντας, μάλιστα, τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1958, για να παραμείνει σ' αυτήν ως μαέστρος. Στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται περίπου 40 έργα, μεταξύ των οποίων μια όπερα (Αδελφή Βεατρίκη), μουσική για ορχήστρα, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο, για φωνή κ.ά. Ορισμένα από τα έργα που συνέθεσε θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν σταθμό στη σύγχρονη ελληνική μουσική.
Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Δημήτρης Μητρόπουλος μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου με την οποία αφενός μεν καυτηριάζονταν η κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφετέρου δε, διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.
Στις 2 Νοεμβρίου του 1960, ο Δημήτρης Μητρόπουλος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια δοκιμής της Τρίτης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ με την ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου.Το 1996 εορτάστηκαν, με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η επέτειος ετέθη υπό την αιγίδα της UNESCO, για να αποδοθεί η τιμή που αρμόζει σε έναν διεθνή καλλιτέχνη.
Ελευθέριος Καλκάνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μουσικές σπουδές άρχισε στο Ωδείο Πειραιά στη σχολήβιολοντσέλου. Στη συνέχεια σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και έλαβε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, καθώς επίσης και τα διπλώματα Σύνθεσης, Βιολοντσέλου και Πιάνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο επαγγελματικό τμήμαδιεύθυνσης Συμφωνικής Oρχήστρας και Xορωδίας του University of Indianapolis αποκτώντας τους Aκαδημαϊκούς τίτλους Bachelor of science και Master of arts αντίστοιχα. Συνεργάστηκε στενά με τούς κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά συναυλιών στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί και ενορχηστρώσει έργα επίσης κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Ξαρχάκου, Β. Παπαθανασίου, N. Μαμαγκάκη, Η. Ανδριόπουλου κ.α.
Tον Ιούνιο του 2007 ενορχήστρωσε για την Boston Pops Orchestra. Έχει κλιθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να επιμεληθεί προγράμματα με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ.
Ως Διευθυντής Ορχήστρας έχει διευθύνει όπερες, οπερέτες, λειτουργίες, ορατόρια, ορχήστρες μουσικής δωματίου, παραστάσεις έντεχνης ελληνικής μουσικής, μιούζικαλ και βεβαίως έργα για συμφωνική ορχήστρα του διεθνούς ρεπερτορίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έχει γράψει συμφωνική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, όπερα, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, έργα για όργανα σόλο, έργα για μικρά
μουσικά σύνολα καθώς και μουσική για σύγχρονο χορό, θέατρο και κινηματογράφο.
Από το 1995 έως σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας, από το 2001 έως το
2003 ήταν επίσης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας όπου και ίδρυσε την Ορχήστρα Δωματίου Γλυφάδας. Δίδαξε από το 2000 έως το 2005 στα τμήματα: Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας,
Σύνθεσης, και Ενορχήστρωση στο University of Indianapolis Athens. Από το 2006 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ο Αρχιμουσικός των μουσικών συνόλων του Melody Spirit Institute με τα οποία και δίδει τακτικές συναυλίες στην
Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο του 1996 έως και τον Απρίλιο του 2003 διετέλεσε Καλλιτεχνικός
Διευθυντής των 18 Mουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων όπου επίσης ήταν και είναι ο μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Αθηναίων με τις οποίες έχει δώσει πλήθος συναυλιών
ανά τον κόσμο. Για την προσφορά του στη διάδοση και ανάπτυξη της Συμφωνικής και Χορωδιακής μουσικής ως Μαέστρος, Καθηγητής και Συνθέτης έχει τιμηθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, απο το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας", απο τον σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών Αθηνών, από την ΙσπανικήΠρεσβεία, από τίς Ελληνικές Κοινότητες Μοντρεάλ, Τορόντο, Βοστώνης, Σάν Λούις, Φιλαδέλφειας, Σικάγο, Φλώριντας, Ουάσιγκτον.
Επίσης από την Εκκλησία της Ελλάδος από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο.
Τέλος το 2003 τιμήθηκε από τον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με το Μετάλιο της πόλεως των Αθηνών.
Η Δισκογραφία του είναι: Ο Ιάκωβος Καμπανέλης μιλάει με στίχους [Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ], Όνειρο παιδιών της γειτονιάς [Μ.Χατζιδάκης], Velvet DesirePassion [Μ.Θεοδωράκης], Οι φόβοι του μεσημεριού [Γ.Σταυριανός], Σαββόραμα
[Δ.Σαββόπουλος], Athens Symphony OrchestraRound dances from the corners of HellasBalkanica [G.Bregovich],The sound of time , Διαχρονικά και Αγαπημένα, Ζωντανά στο Λυκαβηττό, Εν χορδές και Ωδαίς αλλαλάξωμεν, Bouquetof Classical Roses, 18 tribute στο Γιάννη Μαρκόπουλο και Nadia Weinberg "on tour".
 Ιωάννης Μαρωνίτης, Ελευθέριος Καλκάνης

Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης
Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, έχει διαπρέψει στον Καναδά από τον οποίο και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη. Έχει παρουσιάσει στον Καναδά την Ελληνική Οπερατική Τριλογία. Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τριλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. ΣτονΠρομηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, και στον Μεγαλέξανδροτην εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος. Η «Ολυμπιακή Φλόγα», παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier. Τον Μάρτιο του 2006 στην Νέα Υόρκη παρουσίασε με την Συμφωνική Ορχήστρα Αστόρια και την χορωδία Queensborough στοLong Island υπό την διεύθυνση του μαέστρου Silas Huff την Συμφωνίατης Ελευθερίας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Το 2008 ο Προμηθέας ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει ανεβάσει με επιτυχία όλες τις όπερες του στην Βόρειο Αμερική, ιδιαίτερα ο Μέγας Αλέξανδρος έχει παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Greensborough Βόρεια Καρολίνα, BristolToronto και Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Επίσης έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Καναδά για τα έργα του Συμφωνία της ΕλευθερίαςΠιάνο Κονσέρτο και από την Δημαρχεία του Μόντρεαλ για την Μοντρεαλίτικη Σουίτα.  Το 2014 η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας ερμήνευσε την Συμφωνία Νο.4 «της Γης», υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη. Επίσης ο Αρχιμουσικός των Αθηνών Ελευθέριος Καλκάνης διηύθυνε έργα του σε συναυλία στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός» και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ. Το 2015 παρουσιάστηκαν έργα του μουσικής δωματίου στην Γερμανία με μουσικούς της Berliner Camerata και σολίστ την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και την πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου