Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Μόσχα: Αποτελέσματα Διαγωνισμού Φωτογραφίας, Εγκαίνια Έκθεσης «ΕΛΛΑΔΑ: ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ»

Λούστηκε στο άπλετο φως της ηλιόλουστης Ελλάδας η κατάλευκη από το πυκνό χιόνι παγωμένη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου 2016, κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας «ΕΛΛΑΔΑ: ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πινακοθήκης «Na Kashirke», εγκαινιάζοντας, παράλληλα, και το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016

H έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, αποτέλεσε αποκύημα του ομώνυμου Διαγωνισμού «ΕΛΛΑΔΑ: ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ», που υπήρξε συνδιοργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μόσχας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι», του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. και της Φωτογραφικής Λέσχης "М-53" και είχε ως στόχο την, όσο το δυνατό, πληρέστερη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, ενώ απευθύνονταν σε Έλληνες και Φιλέλληνες, σε όλους όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη Χώρα μας.

Η περίοδος υποβολής των έργων διήρκεσε από 01 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

 Η Οργανωτική Επιτροπή έλαβε συνολικά 1930 έργα από 415 συμμετέχοντες από 12 χώρες (Ρωσία, Ελλάδα, Λετονία, Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Κύπρος, Τσεχία, Καζακστάν, Μολδαβία).
 Μετά από πολύμηνη και επίπονη εργασία, η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από επαγγελματίες του κλάδου, επέλεξε 109 φωτογραφίες, οι οποίες και εκτέθησαν στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης.
 
Η λάμψη στα πρόσωπα των επισκεπτών, που κατέκλυσαν τους χώρους της γκαλερί, η χαρά, το ειλικρινές χαμόγελο, ο αυθορμητισμός, η ζεστασιά που επικράτησε στο χώρο ταυτίστηκε σρμονικά με τις απαστράπτουσες ελληνικό ήλιο, φως, αέρα, μυρουδιές και χρώματα φωτογραφίες, ακτινοβολώντας μία ανιδιοτελή αγάπη για την Ελλάδα, χώρα απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς. 
 
Το κοινό καλωσόρισαν η διευθύντρια της Πινακοθήκης Λιουντμίλα Κουζμινά, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Δώρα Γιαννίτση και ο υποδιευθυντής της Βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας «Δάντε Αλιγκέρι» Εντουάρντ Λιούσιν, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο διαγωνισμό και τους όρους του, επισημαίνοντας, παράλληλα, την υψηλή αισθητική των φωτογραφιών, διάχυτων από αγάπη για την Ελλάδα, καθώς και τον επαγγελματισμό και το ταλέντο των δημιουργών τους.
Στο χαιρετισμό του ο πρεσβευτής σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Γεράσιμος Ντάβαρης αναφέρθηκε στους ισχυρούς πολιτισμικούς και πνευματικούς δεσμούς των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τους οποίους συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας,  κοινή κοσμοθεωρία, μακραίωνη φιλία.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η ανώτατη ηγεσία του Δημοτικού Διαμερίσματος, στο οποίο υπάγεται η Πινακοθήκη «Na Kashirke», που επίσης εξήρε την ισχυρή ελληνορωσική φιλία, καθώς και ο προϊστάμενος του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Μόσχας, Πολύκαρπος Ευσταθίου, ο οποίος τόνισε ότι τόσο οι 109 φωτογραφίες που εκτίθενται στη δεδομένη έκθεση, αλλά και το σύνολο των συμμετοχών, η προσέλευση του κοινού, η ζεστασιά που διαπνέει τους χώρους της γκαλερί, όλα αυτά αποτελούν τουρισμό.
Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Μόσχας ενίσχυσε το όλο εγχείρημα, αναλαμβάνοντας το κόστος εκτύπωσης των φωτογραφιών για τις ανάγκες του στησίματος της Έκθεσης, την οποία και ενέταξε στο ετήσιο πρόγραμμα δράσεών του, δια τούτο εκφράζουμε στην ηγεσία και τα στελέχη του την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για την εξαιρετική συνεργασία.  

Ακολούθησε η τελετή απονομής των βραβείων στους δημιουργούς των δέκα καλύτερων, κατά την κρίση της κριτικής επιτροπής, φωτογραφιών, που εμπλουτίστηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα (επικεφαλής η Τατιάνα Τσόρναγια, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Χορού της UNESCO)  και τη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (επικεφαλής η εν Μόσχα αποσπασμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας εκπαιδευτικός Ινέσσα Εφραιμίδου).
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, Έλληνες και Φιλέλληνες, μεταξύ άλλων οι διακεκριμένοι ελληνιστές, ακαδημαϊκοί-ιστορικοί Όλγα Σοκολόβσκαγια(συμμετείχε στο διαγωνισμό και με φωτογραφία της, που αναδείχθηκε στους φιναλίστ), Γιελένα Σμιλιάνσκαγια, ο ομογενής ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας Πάβελ Αρζουμανίδης, ο ομογενής ιστορικός, διπλωμάτης, εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης , ο προσφάτως αφιχθείς στη Μόσχας Πανοσιολογιότατος Πατέρας Συνέσιος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της πόλης ΒορόνεζΈλενα Κολουμπή (επίσης προκρίθηκε στους φιναλίστ) κ.α.

H πρώτη δεκάδα των καλύτερων, κατά την κρίση της κριτικής επιτροπής, φωτογραφιών διαμορφώθηκε ως εξής:

10) Yarin Yuriy (Russia, Moscow). The Photo #5.
9) Tarasovskiy Alexandr (Russia, Vologda). The Snowstorm. The Mountains Voras.
8) Sokolov Felix (Russia, Nizhniy Novgorod). Breathing the wind.
7) Boldina Irina (Russia, Moscow). Kerkyra
6) Svirskiy Oleg (Russia, Moscow). The Sketch
5) Michael Patakos (Greece). The Church.
4) The people's choice award. Antonishkis Sergey. (Russia, Sankt-Petersburg) The Evening in Amfissa. – Εδικό βραβείο του κοινού.
3) Third place. Vyshnyakova Galina (Russia, Moscow) Sunset in the Mountains Peloponnesos.
2) Second place. Schegolihin Egor (Russia, Beloretsk). Starlight Night.
1) First place. Nikos Kasiktsis (Greece). Sunset in Thessaloniki.

 

 Στους βραβευθέντες απονεμήθησαν τα εξής βραβεία:
1ο βραβείο, εβδομαδιαία κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά από την εταιρεία "MEDITERAN"http://mediteran.pro/  , ο πρόεδρος της οποίας και ένθερμος Φιλέλληνας Αλεξάντρ Αστριχίνσκι, παραδίδοντας το βραβείο, αναφέρθηκε με μεγάλη αγάπη στην Ελλάδα, στον ελληνικό ήλιο και την ελληνική θάλασσα, αλλά και στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που δρομολόγησε ο ίδιος από κοινού με το Κ.Ε.Π. «Σελίδες αρχαιότητας», η υποβολή αιτήσεων στον οποίο λήγει στις 31/01/2016. 
2ο βραβείο - δύο αεροπορικά εισιτήρια με την αεροπορική εταιρεία «Ellinair»  από την τουριστική εταιρεία «Mouzenidis Travel».  
 
3ο βραβείο - διαμονή μίας εβδομάδας σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Ελλάδα από το Γραφείο ΕΟΤ Μόσχας, το οποίο απένειμε ο διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Μόσχας Πολύκαρπος Ευσταθίου.
            
4ο, 5ο, 6ο βραβεία – κάρτα δώρου από την αλυσίδα καταστημάτων υποδηματοποιίας «ECONIKA»του ομίλου εταιρειών «NOVARD», πρόεδρος της οποίας είναι το ιδρυτικό στέλεχος του Κ.Ε.Π.  και πρόεδρος του Δ.Σ μας Ανδρέας Ηλιόπουλος
 
Στους βραβευθέντες απονεμήθη επίσης πρόσκληση για δύο άτομα στην παράστασή μας«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή, που έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Θεάτρου της Μόσχας «Luna Theater» από το Φεβρουάριο του 2014 και παίζεται σε τακτική βάση.
 
Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στους φιναλίστ του διαγωνισμού προκρίθηκε φωτογραφία του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Χρήστου Καρακάση  από τη μαγευτική Μακρινίτσα του Πηλίου, η οποία και στόλισε την Έκθεση, καθώς και  το φωτογραφικό 24ωρο της Καλαμάτας, από τηΦωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας, η οποία μόλις εντόπισε στο Διαδίκτυο το Διαγωνισμό το περασμένο καλοκαίρι απέστειλε την αίτηση συμμετοχής της. Αναλυτικότερα, η φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας απέστειλε 24 φωτογραφίες της πόλης, που τραβήχθησαν σε διάστημα 24ώρου, οι οποίες και αποτέλεσαν ειδική υποενότητα της Έκθεσης.
Κατωτέρω παρατίθεται το συνοδευτικό κείμενο του φωτογραφικού καλαματιανού 24ώρου από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας.
Το πρώτο Φωτογραφικό 24ώρο της Καλαμάτας είναι γεγονός :
24 φωτογράφοι,
24 σημεία της πόλης, 
24 ώρες.
24 άτομα προσπαθήσαν να αποθανατίσουν με τον φακό τους σημεία της Πόλης μας, γνωστά, κεντρικά αλλά και μη, με την δική τους ξεχωριστή ματιά, στιγμές από την καθημερινότητας μας , από την ζωή μας αλλά και εικόνες δημιουργημένες .
Ξεκινώντας η πρώτη φωτογραφία στις 00:00 την 25 Μαΐου 2013 στο Ιστορικό Κέντρο και συγκεκριμένα στους Αγ. Αποστόλους και κλείνοντας στις 00:00 την 26 Μαΐου με μια Φωτογραφία όλης της Καλαμάτας από τη Βέργα. Ανάμεσά τους διάφορα σημεία όπως η λαϊκή αγορά, η παραλία, το πάρκο κεντρικοί δρόμοι αλλά και κτίρια κάποιες στιγμές γεμάτα με κόσμο και κάποιες γεμάτα ηρεμία.
Ελάτε να τα γνωρίσουμε!
Μια ιδέα για να δούμε την Πόλη μας κατά τη διάρκεια μιας μέρας ...
Ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε και θα λειτουργήσει έκθεση κεραμικών από καλλιτέχνες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, που αντλούν έμπνευση από μοτίβα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Η εκδήλωση εγκαινίων της Έκθεσης ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία ελληνικούς κουζίνας και ελληνικού κρασιού, με την ευγενική προσφορά της εταιρείας “GRECATERRA”.

Ο κόσμος αποχωρούσε από την γκαλερί ακτινοβολώντας θέρμη και ευτυχία

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την τελετή εγκαινίων, καθώς και τα διπλώματα των νικητών και η τελική λίστα των συμμετεχόντων στον τελικό.

Επίσης επισυνάπτονται παραπομπές στο Διαδίκτυο και σε ΜΜΕ για την εν λόγω έκθεση – также прилагаются ссылки на различные СМИ по фотовыставке:

 


Με εκτίμηση
Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου