Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Mόσχα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 το Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Πολιτιστικού Φόρουμ «Δημιουργική Περιφέρεια – Ισχυρή Χώρα»

Κατόπιν πρόσκλησης της Διοίκησης της Περιφέρειας του Ουλιάνοβσκ, την περίοδο 11-12 Σεπτεμβρίου 2015 η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση έλαβε μέρος στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Πολιτιστικού Φόρουμ «Δημιουργική Περιφέρεια – Ισχυρή Χώρα», στα πλαίσια του οποίου και εν΄ όψει του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016 διοργανώθηκε ειδική ημερίδα-συνάντηση εργασίας της Δώρας Γιαννίτση με τους επικεφαλείς πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της  περιοχής.  
    Στην εισαγωγική της ομιλία-χαιρετισμό η Υπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ουλιάνοβσκ Τατιάνα Ίβσινα εκφράστηκε με ιδιαίτερη θέρμη για τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Κ.Ε.Π., η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.
   
Πράγματι, τον Απρίλιο του 2014, στα πλαίσια του Έτους Πολιτισμού, παρουσιάσαμε την παράστασή μας «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» (αποκύημα σύμπραξης του Κ.Ε.Π. με το Θέατρο “Luna Theater” της Μόσχας) στη σκηνή του Δραματικού Θεάτρου του Ουλιάνοβσκ, καθώς και πραγματοποιήσαμε, στα πλαίσια του παράλληλα διοργανούμενου στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Ουλιάνοφσκ Διεθνούς Γλωσσολογικού Φεστιβάλ, παρουσίαση της ελληνικής γλώσσας, η οποία παρακολουθήθηκε με αυξημένο ενδιαφέρον από τη φοιτητική νεολαία της περιοχής, γεγόνος που μας ενθουσίασε και χαροποίησε ιδιαίτερα.
     Το Σεπτέμβριο του 2014 η Δώρα Γιαννίτση συμμετείχε στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Πολιτιστικού Φόρουμ «Πολιτισμός και επενδύσεις: περιφερειακή διάσταση» στο Ουλιάνοβσκ, όπου είχε τη δυνατότητα αφ΄ ενός να παραδώσει διάλεξη στη φοιτητική νεολαία της Περιφέρειας για τις κοινές σελίδες στην ιστορία των δύο ομοδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τους οποίους συνδέουν ιστορικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί δεσμοί αιώνων, κοινή κοσμοθεωρία και αντίληψη, αφ΄ ετέρου δε μυήθηκε περισσότερο στο πολιτισμικό γίγνεσθαι και δυναμικό της περιοχής.
    Το Μάιο του τρέχοντος έτους, κατόπιν πρόσκλησης της Διοίκησης της Περιφέρειας, το Χορευτικό Συγκρότημα του ΚΕΠ με επικεφαλής-καλλιτεχνική διευθύντρια την Τατιάνα Τσόρναγια, μετέβη στο Ουλιάνοβσκ, όπου συμετείχε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 70 χρόνια της μεγάλης, κοινής Νίκης των λαών κατά του φασισμού.
    Συνεπώς, η συμμετοχή της διευθύντριας του Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση στις εργασίες του 5ου Φόρουμ Πολιτισμού στο Ουλιάνοβσκ αποτελεί λογική συνέχεια, ενδελέχεια της σύμπραξής μας, της διεύρυνσης της γεωγραφικής ακτίνας των δράσεών μας, γεγονός επιβεβλημένο υπό το πρίσμα της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών μας και της ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού σε διευρυμένη γεωγραφική ακτίνα, εν΄ όψει, ιδίως, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
    Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας εργασίας η Δώρα Γιαννίτση προέβη σε παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων-σχεδίων γαι το Αφιερωματικό Έτος, που εκτείνονται σε μία ευρεία κλίμακα, όπως θεατρικές παραστάσεις αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, αλλά και σύγχρονης, κινηματογραφικά φεστιβάλ, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, διαλέξεις με συμμετοχή φιλολόγων-λογοτεχνών από την Ελλάδα, διοργάνωση πολυεπίπεδων εκδηλώσεων μύησης στον ελληνικό πολιτισμό με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συγκροτημάτων του Κ.Ε.Π. (Χορευτικό Συγκρότημα, Χορωδία, Θεατρικά Εργαστήρια), master-class για την ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία με παράλληλη έκθεση κουστουμιού κ.α., τα οποία προσύλκησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο της συζήτησης, του διαλόγου, αναδείχθησαν νέες πτυχές δυνητικής σύμπραξης, που σχετίζονται με τη μουσική, τη σύνθεση, το λαϊκό πολιτισμό, τη λογοτεχνία και εν γένει εκδόσεις. Στο ευθύς μέλλον η Διοίκηση της Περιφέρειας προτίθεται να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις.  
 
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση συμμετοχής στο Φόρουμ στη Διοίκηση της Περιφέρειας και ιδίως στην Υπουργό Τεχνών και Πολιτιστικής ΠολιτικήςΤατιάνα Ίβσινα, καθώς και να επισημάνει την ουσιαστική συμμετοχή των παραγόντων του τόπου και το ενδιαφέορν τους για διάλογο, δημιουργία, αναζήτηση νέων οριζόντων, για τον υψηλό επαγγελματισμό και ευαισθησίες, που εισπράξαμε κατά τη διάρκεια των επαφών μας με τα στελέχη της Διοίκησης του Ουιάνοβσκ σε όλα τα επίπεδα.
Ως Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού επικροτούμε και χαιρετίζουμε τη γεωγραφική διεύρυνση της ελληνορωσικής σύμπραξης. Επικοινωνώντας μεταξύ τους μέσω πολιτισμικών δράσεων,  οι λαοί έρχονται πιο κοντά, αλληλοκατανοούνται, με συνέπεια να λειτουργούν και να διέπονται από το πνεύμα της δημιουργίας, της συνεργασίας-σύμπραξης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης, της πραγματικής αρετής, πράγμα άμεσα αναγκαίο και επιβεβλημένο στον πλανήτη μας.
 «Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν», «Αντιγόνη» Σοφοκλή.
 
 Επισυνπάπτονται φωτογραφίες (του φωτογράφου του Ουλιάνοβσκ Πάβελ Σαλάγκιν) και δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και στον επίσημο Δικτυότοπο της Περιφέρειας Ουλιάνοβσκ, τις οποιες δπυνασθε να αντλήσετε και στις κάτωθι παραπομπές:

Με εκτίμηση
Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου