Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Αύξηση κατώτατου μισθού: Εμπόδιο ή εργαλείο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη;

Το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς σε συνεργασία με το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σας καλούν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7 - Αθήνα) στην εκδήλωση -  συζήτηση με θέμα :

"Αύξηση κατώτατου μισθού: Εμπόδιο ή εργαλείο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη;"

Ομιλητές:
Έφη Αχτσιόγλου,  υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γκέρχαρντ Μπος, ομότιμος  καθηγητής Πανεπιστημίου Ντούισμπουγκ

Συντονίζει η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής , Πάντειο Πανεπιστήμιο

Με το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση προωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κυριάρχησαν την περίοδο 2010 -2014 με κυρίαρχο συστατικό τους την  απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Μετά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών συμβάσεων και τη νομοθέτηση μέτρων για την προστασία της εργασίας,η κυβέρνηση προχωράει στη διαβούλευση για αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019. Απέναντι της οι γνωστοί θιασώτες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποστηρίζουν ότι μια σημαντική αύξηση στους μισθούς θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να βοηθήσουμε στο δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση για τα αντίπαλα πολιτικά σχέδια και τα  χαρακτηριστικά τους,  το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ   σε συνεργασία με  το Ινστιτούτο "Ν. Πουλαντζάς" διοργανώνουν συζήτηση για το ρόλο της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η προστασία της εργασίας είναι  εμπόδιο ή εργαλείο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Πως εξειδικεύονται τα αντίπαλα πολιτικά- οικονομικά- κοινωνικά σχέδια για την ανάπτυξη; Τι μας διδάσκει η εμπειρία από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση; Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και διλήμματα για το παρόν και το μέλλον σε σχέση με την ανάπτυξη και την εργασία;

Σε αυτά τα ερωτήματα μεταξύ άλλων θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με τη βοήθεια των ομιλητών στην εκδήλωση της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου.
Η  παρουσία όλων μας είναι σημαντική!

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου