Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης παρουσιάζει την «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου.

Η «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου είναι η πρώτη Ελληνική όπερα στην ιστορία που θα παρουσιαστεί στο περίφημο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, όπου ανήκει και η φημισμένη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 26 Μάρτιου 2016 στις 8μ.μ.
Ο μαέστρος της παράστασης Jestin Pieper και οι καλλιτέχνες ενθουσιασμένοι από το έργο το αποκάλεσαν αριστούργημα της μοντέρνας όπερας.
Ο ιδιοφυής συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος είναι καλέσμενος στη Νέα Υόρκη για να παρευρεθεί στην ιστορική παρουσίαση της πρώτης ελληνικής όπερας στο Lincoln Center για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Αξιόλογοι λυρικοί καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τους καταπληκτικούς ρόλους.
Ηρακλής: Demetrios John Tsinopoulos, τενόρος
Δηιάνειρα: Elisabeth Shoup, σοπράνο
Ύλλος & Προμηθέας: Kofi Hayford, μπάσος
Ιόλη & Μακαρία: Stella Papatheodorou, σοπράνο 
Αλκμήνη: Viktoriya Koreneva, mezzo-soprano
Την ορχήστρα Hellenic American Orchestra θα διευθύνει ο μαέστρος Jestin Pieper
Stage director: Elias Markos
Production manager: Billy Chrissochos
Χορηγοί: Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Long Island City Academy of Music, Yeoryia Studios, Porphyra a Grecian Rock Opera.
Η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου είναι βασισμένη στους μύθους τού Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, και στην τραγωδία τού Σοφοκλή «Τραχίνιες».
Το χαρακτηριστικό μοτίβο της φλόγας ακούγεται συχνά και μας παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό κάλλος ενώ οι μελωδίες του έργου καταλήγουν σε ένα εκστατικό λυρισμό.
Το έργο σχετίζεται με τον μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και την προνοητικότητα των Ελλήνων. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι ο δυτικός πολιτισμός ενέκρινε την εξέλιξή του στα φιλοσοφικά έργα της Ελληνικής Αρχαιότητας και ότι είμαστε όλοι απόγονοι του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η δεύτερη πράξη του έργου βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, τα βάσανα και η θνητότητα των ανθρώπων εκπροσωπείται από την Δηιάνειρα, η οποία εξιλεώνεται με τον τραγικό θάνατό της.
Στο τέλος της όπερας, ο Προμηθέας έρχεται μετά το μυστήριο της συμφιλίωσής του με τον Δία και ανεβάζει τον Ηρακλή στον Όλυμπο. Είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους θεούς στην εποχή των ημιθέων. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια παρουσίαση ενός σημαντικού έργου της ελληνικής μυθολογίας και της φιλοσοφίας, που συμβάλλει στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Η «Ολυμπιακή Φλόγα», πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier.

Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου. Αποσπάσματα του έργου έχει διευθύνει ο μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός στην Χάγη της Ολλανδίας, και ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης ζωντανά στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Φωτογραφίες απο τις πρόβες των σπουδαίων ερμηνευτών της όπερας που πραγματοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία στη Μουσική Ακαδημία Long Island City Academy of Music, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Jestin Pieper.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου