Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Εγκύκλιος 25ης Μαρτίου 1821 Μητροπολίτη Σωτηρίου

 Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους,
Εντιμοτάτους Προέδρους και Αξιότιμα Μέλη των Δ.Σ.,
Φιλοπτώχους Αδελφότητες,
Διδασκάλους, Διδασκάλισσε­­­ς, Μαθητές και Μαθήτριες,
Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωμα
της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Τορόντο (Καναδά)

Χλιδή-Σκλαβιά-Επανάσταση-Ελευθερία
Πως βιώνεται η ελευθερία


Μεσουράνησε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στην Αγιά Σοφιά οι Σλάβοι έζησαν το μεγαλείο της και απεφάσισαν και έγιναν χριστιανοί. Ζώντας στην δόξα και στην χλιδή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι άνθρωποι έγιναν μαλθακοί. Στο τέλος, αντί να επιστρέψουν στην εργασία και την πρόοδο, τα έριξαν όλα στο Θεό. Στην Κωνσταντινούπολη πριν την άλωσή της, γινότανε τριακόσιες λιτανείες τον χρόνο. Οι μαλθακοί πλέον άνθρωποι τα περίμεναν όλα από τον Θεό. Στο μαλθακό κρεβάτι της χλιδής, εξέπνευσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το μαύρο πέπλο της σκλαβιάς εκάλυψε τα πάντα.

Τετρακόσια χρόνια στην σκλαβιά, το αρχοντόπαιδο του κόσμου, ο Ελληνας, σαν άλλος άσωτος υιός ήλθε εις εαυτόν. Επήρε την απόφασή του. Ξεκίνησε την επανάσταση. Νίκησε. Ελευθερώθηκε. Πολλές οι δυσκολίες, αλλά η ελευθερία πια γεμίζει την καρδιά του.

Ο Ελληνισμός βλέπει ξανά Θεού πρόσωπο. Ζει την ελευθερία του. Εργαζεται και προοδεύει. Περνά μεγάλες δυσκολίες. Κυβερνιέται όμως από τα ιδανικά του. Πολέμησε και εργάζεται για του Χριστού την πίστη την αγία. Για της πατρίδας την ελευθερία. Για την οικογένεια. Αναπνέει το οξυγόνο της ελευθερίας και γιγαντώνεται.

Εμείς ζούμε στον Καναδά, τον επίγειο αυτό παράδεισο και θα γιορτάσουμε πάλι εφέτος την 25η Μαρτίου 1821. Την γιορτή της επανάστασης. Την γιορτή της νίκης. Την γιορτή της ελευθερίας.

Θα την γιορτάσουμε με δοξολογίες. Με παρελάσεις. Με σχολικές γιορτές. Με εορταστικά δείπνα και χορούς. Θαυμάσια όλα αυτά, αλλά βασικότερο είναι το πώς βιώνουμε, ζούμε την ελευθερία μας.

Ο ελεύθερος έχει δικαίωμα εκλογής. Εκλέγει όμως να γίνει κύριος του εαυτού του ή νεροκουβαλητής των καταστάσεων;

Εάν δεν εκλέξει να γίνει κύριος του εαυτού του, τότε χάνει την ελευθερία του. Ο κύριος του εαυτού του ζει προσηλωμένος στα ιδανικά του. Αναγνωρίζει και σέβεται τις πραγματικές αξίες. Πιστεύει στον Θεό. Αναγνωρίζει και τιμά τον Δημιουργό του. Βιώνει την πίστη του τίμια και ειλικρινά. Σέβεται τον ηθικό νόμο. Κάνει παντού και πάντοτε το θέλημα του Αληθινού Θεού. Ζητεί την βοήθεια και τον φωτισμό του Θεού, αλλά δεν τα περιμένει όλα από τον Θεό. Γνωρίζει πως δεν είναι φτιαγμένος για τις απολαύσεις, αλλά για τον ηρωισμό. Αναγνωρίζει ότι οι απολαύσεις θα τον ρίξουν στη χλιδή. Στη μαλθακότητα. Στην σκλαβιά.

Ζει την ελευθερία του, σεβόμενος τον νόμο. Γίνεται άριστος πολίτης. Χρήσιμος στην κοινωνία. Το σπίτι του είναι πραγματική φωλιά της οικογένειας. Πύργος ακατάλυτος. Μορφώνει τα παιδιά του με πραγματική μόρφωση, όχι μόνο με γνώσεις. Φροντίζει όχι μόνο για την καλή τους κατοικία. Την καλή διατροφή. Τις σπουδές στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Φροντίζει όλα αυτά και είναι αλήθεια ότι ο Έλληνας του Καναδά τα κάνει. Βιώνει όμως την ελευθερία του, όταν φροντίζει και για τον χαρακτήρα των παιδιών του. Για την εμφύτευση μέσα τους των ελληνοχρηστιανικών ιδεωδών της ορθόδοξης πίστης. Εκκλησιάζεται μαζί τους κάθε Κυριακή οικογενειακά. Βεβαιώνεται ότι στα ελληνορθόδοξα σχολεία και στα κατηχητικά, όχι μόνο διδάσκονται, αλλά και ζουν τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά. Κοντολογίς, δίνει στην κοινωνία ανθρώπους με χαρακτήρα.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και ο πραγματικά ελεύθερος Έλληνας, όπου γης, δεν πεθαίνει.

Αγαπημένοι μου χριστιανοί, καλώ όλους σας να γιορτάσομε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με γιορτές, με πανηγύρια, με δοξολογίες, με παρελάσεις αλλά και βιώνοντας σε καθημερινή βάση την ελευθερία μας. Ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία μας. Για να την έχομε πάντα, πρέπει να την βιώνομε καθημερινά. Ουσιασικά. Τίμια. Ειλικρινά. Κανείς να μη γίνει ρίψασπις.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου