Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Απονομή βραβείων Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

Σε ιδιαίτερα ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τουΛογοτεχνικού Μουσείου Ρωσικής Ποίησης Αργυρού Αιώνα την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 η τελετή απονομής βραβείων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Σελίδες  της Αρχαιότητας».
Στο πλαίσιοι του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός«Σελίδες  της Αρχαιότητας» , που εκπονήσαμε μαζί με εταίρους μας, ως στόχο έθετε τη δημιουργία κινήτρων  για τη βέλτιστη γνωριμία της ιστορικής και λογοτεχνικής κληρονομιάς του ελληνικού κόσμου.
Ιδιαίτερα μας χαροποίησε ο  αριθμός των συμμετεχόντων, ανήλθε σε 220 άτομα από 12 χώρες (Ρωσία, Ελλάδα, Λευκορωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία, Πολωνία, Φινλανδία, Γερμανία, ΗΠΑ), τα κείμενα των οποίων συντάχθησαν σε 4 γλώσσες (ρωσική, ελληνική, ουκρανική, αγγλική).
Συνδιοργανωτές του Διαγωνισμού ήταν το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα (www.hecucenter.ru ), η Σχολή Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. παρά τη γνωστή εφημερίδα «Επιχειρήματα και γεγονότα» («Аргументы и факты»), η Εφημερίδα «Επισκόπηση βιβλίων» («Книжное обозрение»), το Ίδρυμα «Πολιτιστική Πρωτοβουλία» («Культурная Инициатива») και η Εταιρεία κρουαζιέρων «Mediteran».
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τη συγγραφέα, καθηγήτρια λογοτεχνίας  στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. παρά τη γνωστή εφημερίδα «Επιχειρήματα και γεγονότα» («Аргументы и факты») Evgenia Dobrova, τον ποιητή και διευθυντή του Λογοτεχνικού Μουσείου Mikhail Shapοshnikov, τον καθηγητή πολιτισμολογίας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, ποιητή Mikhail Kukin, τον αρχισυντάκτη της  εφημερίδας «Επισκόπηση βιβλίων» («Книжное обозрение»)  Alexandr Nabokov,  τον ιδρυτή του Ιδρύματος «Πολιτιστική Πρωτοβουλία» («Культурная Инициатива»), ποιητή Yuryi Tsvetkov, την καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (Έδρα σκανδιναυικών γλωσσών, φινλανδικής, ολλανδικής και ελληνικής γλώσσας) Anna Toropova, την καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας «Lomonosov» (Έδρα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας) Xenia Klimova, τον καλλιτέχνη και πρόεδρο της εταιρείας-διοργανωτή κρουαζιέρων στα ελληνικά νησιά «Mediteran» AlexandrAstrikhinskyi, τη διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, την υποδιευθύντρια του Κ.Ε.Π.Elena Bunina, επεσήμανε τη βαθειά και ειλικρινή αγάπη των συμμετεχόντων για την αρχαία ελληνική ιστορία, λογοτεχνία και εν γένει θεματική, η οποία αποτελεί για αυτούς αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Η θεματική του  Διαγωνισμού αντλεί από την ιστορία και λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας.

Θέματα / Κατηγορίες Διαγωνισμού
1. Λύσανδρος και Αλκιβιάδης. Λογοτεχνικό διήγημα για τους ήρωες του Πελοποννησικού Πολέμου. Προδιαγραφές: από 6000 έως 20 000 σύμβολα.
2.  Αργοναύτες: Διήγημα ή ποίημα έως 100 συμβόλων, συμπεριλαμβανομένων των προθέσεων και συνδέσμων. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν την ευκαιρία να καλύψυ οποιαδήποτε πτυχή του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας, όπως, π.χ.,  «Το Χρυσόμαλλο Δέρας», «Ιάσων και Μήδεια», «Αργοναύτες και Αμαζόνες», «Ο θάνατος του Ιάσωνα» κ.α.
3. Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας: » - κατηγορία για μαθητές σχολείων μέσης εκπαίδευσης.
Στόχο της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελεί το κέντρισμα του ενδιαφεροντος των μαθητών για τον αρχαίο ελληνικό μύθο, η άντληση διδαγμάτων από το φιλοσοφικό ιστό τους, η μεταλαμπάδευση στο χαρτί της κατανόησης των διαχρονικών μηνυμάτων τους και πανανθρώπινων αξιών τους, οι παραλληλισμοί με τη σύγχρονη πραγματικότητα.  Προδιαγραφές διηγήματος: από 2000 έως 6000 σύμβολα.


Οι πρώτες θέσεις κατανεμήθησαν ως εξής::
ΙΛύσανδρος και Αλκιβιάδης.
1. Taryana Kovgan
2. Stanislav Rossovetskyi
3. Inna Stepanischeva

ΙΙ.  Αργοναύτες:
1. Olga Kolobova
2. Alexei Kuznetsov
3. Alina Kudryavtseva

ΙΙΙΜύθοι της Αρχαίας Ελλάδας (για μαθητές σχολείων μέσης εκπαίδευσης)
1.  Alexandra Lvoretskaya
2. Alyona Snegireva
3. Ilya Dyrin

Με ειδική διάκριση των ελληνιστών για το περιεχόμενό τους τιμήθηκαν οι εργασίες τωνEkaterina SuvorovaAnastasia Lyadskaya, М.LRyabkovValentina MaletsFarisa-Maria TitovaRodion Mustafin, καθώς και για το περιεχόμενο και την όγκο δουκειάς τα έργα των  Alexandra BakhchevanNikolai Khribkov и Magdalena Mansheva.
Στην τελετή βράβευσης η γνωστή και διακεκριμένη ελληνίστρια, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Anna Toropova επεσήμανε το γεγονός ότι η ανάγνωση και γνωριμία  με τις εργασίες, που υπεβλήθησαν στο διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών, αποτέλεσε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και γοητευτική διαδικασία.

Η τελετή απονομής βραβείων συνοδεύθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την πιανίσταΆννα Ονούφριεβα και την ηθοποιό Δώρα Γιαννίτση να απαγγέλει αποσπάσματα από την«Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ενώ  πραγματοποιήθηκε στις διακοσμημένες με πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες από περιηγήσεις στο Ιόνιο αίθουσες του Λογοτεχνικού Μουσείου, στο πλαίσιο της εν λειτουργία έκθεσης «Επτάνησος Πολιτεία». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα-πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, που πραγματοποίησαν οι δημιουργοί τους τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 24 Μαρτίου τ.ε.στις εγκαταστάσεις του ως άνω Μουσείου επί της οδού: 30, prospect Mira, 3rd floor..

Επισυνάπτεται η κατάσταση των συμμετεχόντων, που προκρίθησαν στο τελικό στάδιο του Διαγωνισμού και τα εργα τους, τα οποία και θα αναρτηθούν στο εδάφιο «Βιβλιοθήκη» του Δικτυότοπού μας www.hecucenter.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου