Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Συναντήσεις: Μεγάλοι αρπίστες συναντούν μεγάλους συνθέτες / Γωγώ Ξαγαρά, άρπα


Μεγάλοι συνθέτες που διαμόρφωσαν την εξέλιξη της μουσικής στο πέρασμα των αιώνων (J. S. Bach, C. Ph. E. Bach, D. Scarlatti, J. Ph. Rameau) συναντώνται με μεγάλους εκτελεστές που διαμόρφωσαν τη σχολή παιξίματος και το ρεπερτόριο της άρπας (H. Renie, M. Grandjany, Ch. Mathieu, L. M. Magistretti).

Στην περίοδο της Αναγέννησης και του μπαρόκ η άρπα δε χρησιμοποιείται σαν σολιστικό όργανο. Με εξαίρεση τη σονάτα του C. Ph. E. Bach, η εποχή του μπαρόκ δεν κληροδοτεί αυθεντικό ρεπερτόριο για την άρπα, η οποία αποκτά δικό της σόλο ρεπερτόριο μόνο με την τροποποίηση του συστήματος των 7 πεντάλ από τον Σεμπαστιάν Εράρ γύρω στο 1800.

Η απουσία αυτού του ρεπερτορίου από την αρπιστική φιλολογία θεραπεύεται μέσα από τη συνάντηση μεταγενέστερων σημαντικών αρπιστών με τα εμβληματικά έργα μεγάλων συνθετών του μπαρόκ, καθώς οι πρώτοι αξιοποιούν την - προερχόμενη από το μπαρόκ - παράδοση της εναλλακτικής χρήσης οργάνων και διασκευάζουν σημαντικά σόλο έργα, εντάσσοντάς τα στο ρεπερτόριο της άρπας.

Ο Μ. Grandjany διασκευάζει τις σονάτες και παρτίτες για βιολί του J. S. Bach σε βασικές σπουδές για την άρπα. Η Fantasia για πιανοφόρτε του C.Ph.E.Bach διασκευάζεται με μεγάλη επιτυχία από την Ch. Mathieu, ενώ έργα του J. Ph. Rameau για τσέμπαλο μεταγράφονται από την L. M. Magistretti και καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο της άρπας.


Με έμφαση στο ρεπερτόριο αυτό, η καθηγήτρια του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Γωγώ Ξαγαρά προτείνει μια διαδρομή με αισθητικό οδηγό την ευκρίνεια και την ισορροπία και ερμηνεύει Bach, Rameau, Scarlatti, Spohr, Ευάγγελο Κοκκόρη.

τιμή εισιτηρίου 10 € - φοιτητικό 5 €


https://www.facebook.com/events/165039077218571/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου