Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πλοίο 4.500 χρόνων βρέθηκε θαμμένο κοντά σε τάφο στις πυραμίδες του Αμπουσίρ

Το Αμπουσίρ απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου και είναι αρχαιολογικός χώρος γνωστός κυρίως για τις πυραμίδες διαφόρων φαραώ, οι οποίες πάντως είναι πολύ μικρότερες από εκείνες της Γκίζας, στα προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Σχετικά καλοδιατηρημένο πλοίο, μήκους 18 μέτρων και ηλικίας σχεδόν 4.500 ετών, ήρθε στο φως στη νεκρόπολη των πυραμίδων του Αμπουσίρ, κοντά στο Κάιρο, ανακοίνωσαν οι Τσέχοι αρχαιολόγοι που έκαναν την ανακάλυψη.
Το πλοίο είχε θαφτεί πάνω σε πέτρινη βάση, δίπλα σε έναν μασταμπά, πυραμιδοειδή τάφο από αυτούς που προορίζονταν για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αρχαίας Αιγύπτου.
Πιθανότατα ανήκε στον ιδιοκτήτη του τάφου που φαίνεται ότι ήταν προσωπικότητα πολύ υψηλού κύρους, ανέφερε ο Τσέχος αρχαιολόγος Μίροσλαβ Μπάρτα, επικεφαλής της αποστολής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Το Αμπουσίρ απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου και είναι αρχαιολογικός χώρος γνωστός κυρίως για τις πυραμίδες διαφόρων Φαραώ, οι οποίες πάντως είναι πολύ μικρότερες από εκείνες της Γκίζας, στα προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Ο μασταμπάς δεν βρισκόταν ακριβώς δίπλα σε κάποιον από τους βασιλικούς τάφους και για αυτό πιστεύεται ότι ο ιδιοκτήτης του πιθανότατα δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η ανακάλυψη ωστόσο είναι αξιοσημείωτη καθώς «θα συμβάλλει να καταλάβουν καλύτερα οι επιστήμονες την τέχνη της ναυπήγησης στην αρχαία Αίγυπτο και τη σημασία των πλοίων στις ταφικές τελετές».(naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου