Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Οδοιπορικό Μητροπολίτου Σωτηρίου στην Βρεττανική Κολομβία

Ο Σεβασμιώτατος, ο Ιερατ. Προϊστάμενος, π. Κ. Καλτσίδης, ο π. Δ. Παρτσάφας και ο  π. Δ. Τρυφωνόπουλος, μαζί με τον νεοχειροθετημένο άρχοντα Χαρτουλάριο κ. Α. Ανδρέου και την οικογένειά του. Ο νέος Άρχων πλαισιώνεται από τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Βρεττανική Κολομβία. Άξιος!
Όπως και σε προηγούμενα έτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τορόντο (Καναδά) κ.κ. Σωτήριος πραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις στις Ελληνορθόδοξες κοινότητες της Βρεττανικής Κολομβίας στα τέλη του Ιανουαρίου και στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Γιορτάστηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Αγ. Νικολάου και Δημητρίου στο Ανατολικό Βανκούβερ. Την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σωτηρίου, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Τ. Πράττα και τους ιερείς Βανκούβερ και περιχώρων. Μετά τον Εσπερινό, η Κοινότητα πραγματοποίησε την καθιερωμένη «Γιορτή των Γραμμάτων», με μαθητές από όλα τα Ελληνικά σχολεία της περιοχής Βανκούβερ.

Ο Σεβ/τος και οι Αιδ. πατέρες, μαζί με τα παιδιά της Κατασκήνωσης.
Το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης Σωτήριος τέλεσε Θεία Λειτουργία για τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγ. Νικολάου και Δημητρίου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η πνευματική σύναξη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Βρεττανικής Κολομβίας. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε σχετικά με το φετινό σύνθημα της Ι. Μητρόπολης, με θέμα: «Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου», ενώ ο π. Τ. Πράττας μίλησε με θέμα: «Η Αγ. Φιλοθέη ως πρότυπο ζωής». 
Τη Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Κ. Οικονόμου και τον π. Δ. Τρυφωνόπουλο. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, εχειροθέτησε ως υποδιοκάνους, δυο νέα παιδιά, τον κ. Χρήστο Βέλα και τον κ. Γεώργιον Ζελην. Οι νέοι υποδιάκονοι βοηθούν τον π. Κ. Οικονόμου με τους ιερόπαιδες του Καθεδρικού Ναού, που ξεπερνούν τους 30 σε αριθμό.

His Eminence, Rev. Frs. D. Tryfonopoulos and T. Prattas, along with the Presidents of the Philoptochos Chapters of Metro Vancouver. The Philoptochos Chapter of Sts. Nicholas and Dimitrios Church presented His Eminence with a donation towards our Theological Academy.
Μετά τη Θ. Λειτουργία, ο Μητροπολίτης εκάλεσε όλα τα παλαιά, νυν και μελλοντικά μέλη της Κατασκήνωσής μας στην Βρεττανική Κολομβία για μια αναμνηστική φωτογραφία. Τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους και την υποστήριξή τους στην Κατασκήνωση. Η 2η ετήσια συγκέντρωση των μελών της Κατασκήνωσης άρχισε με Θεία Λειτουργία. Ακολούθησε γεύμα προς ενίσχυση της Κατασκήνωσης, και την ημερήσια εκδήλωση, «Snow Tubing Day» στο βουνό Seymour.

Ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τους Αιδεσιμολογιωτάτους πατέρες, πραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις στο Νησί του Βανκούβερ. Τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, ο Μητροπολίτης είχε σύσκεψη με το συμβούλιο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Υπαπαντής Βικτώρια. Μετά την σύσκεψη, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στον πανηγυρικό Εσπερινό. Την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, ο Μητροπολίτης ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, βοηθούμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο, π. Ε. Αραβαντινο και τους κληρικούς Βανκούβερ και περιχώρων. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος εκάλεσε τα νέα μέλη του Δ. Συμβουλίου της Κοινότητας να πάρουν τον καθιερωμένο όρκο, σύμφωνα με το Ομοιόμορφο Καταστατικό Κοινοτήτων.

Ο Σεβ/τος, ο εφημέριος π. Ε. Αραβαντινός, οι άλλοι ιερείς και τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας «Γενεσίου της Θεοτόκου» εις Νανάιμο.
Μετά την Θ. Λειτουργία, η Κοινότητα παρέθεσε γεύμα στους παρευρισκομένους. Αυτή η μικρή κοινότητα είναι πολύ προοδευτική. Ο Σεβασμιώτατος τους επαίνεσε για τις συνεχόμενες προσπάθειές τους.

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Θ. Λειτουργία στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Νανάιμο, βοηθούμενος από τον π. Ε. Αραβαντινό, εφημέριο της Κοινότητας και τους ιερείς Βανκούβερ και περιχώρων. Η Κοινότητα παρέθεσε γεύμα μετά την Θ. Λειτουργία. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ενορίτες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο.

His Eminence, Rev Frs. D. Tryfonopoulos and C. Economos, newly-tonsured subdeacons C. Vela and G. Zelis, and the Altar Servers who participated in the the Liturgy at St. George, Vancouver.
Το εσπέρας της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, εκ μέρους όλων των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων της Βρεττανικής Κολομβίας. Κληρικοί, πρόεδροι και μέλη των Δ. Συμβουλίων ήταν όλοι παρόντες. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την πρόοδο της εκκλησίας μας στην Δυτική Ακτή του Καναδά. Κυριότερο σημείο της ομιλίας ήταν η οικοδομή νέου Ελληνορθόδοξου σχολείου της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Ανατολικού Βανκούβερ.

Την 6 Φεβρουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγ. Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Είναι ιδιαίτερη γιορτή για μας στον Καναδά, διότι ο Αγ. Φώτιος είναι ο προστάτης Άγιος του Συνδέσμου των Ιερέων της Ιεράς μας Μητρόπολης. Το εσπέρας της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου στο Βανκούβερ, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Κ. Οικονόμου και άλλους κληρικούς της Βρεττανικής Κολομβίας. Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν αρχηγοί νεολαίας, ιερόπαιδες, κατηχητές και κατηχήτριες, και άλλοι εθελοντές των κοινοτήτων Βανκούβερ και περιχώρων. Πολλοί απ’αυτούς κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά τη Θ. Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των νέων και άλλων πιστών που έλαβαν μέρος στην Θ. Λειτουργία.

Από αριστερά ο π. Κ. Οικονόμου, Ιερ. Πρoϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Vancouver, ο Λιμενάρχης κ. Χ. Μουζάκης, ο πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Νικολάου και Δημητρίου, κ. Κ. Νικολάου, ο Εντιμ. Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας κ. Η. Κρεμμύδας, ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ο Ιερ. Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και Δημητρίου π. Τ. Πράττας, και ο π. Δ. Τρυφωνόπουλος με τους μαθητές και τους συμμετέχοντες στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγ. Νικολάου και Δημητρίου στο Αν. Βανκούβερ.
Την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, ο Μητροπολίτης Σωτήριος λειτούργησε στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Surrey, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Κ. Καλτσίδη και τους πατέρες Δ. Παρτσάφα και Δ. Τρυφωνόπουλο, συνταξιούχους ιερείς της Ι. Μητρόπολης. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος εχειροθέτησε τον κ. Αντώνιο Ανδρέου ως Άρχοντα Χαρτουλάριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Ανδρέου είναι μεγάλος υποστηρικτής της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Surrey, αλλά και των προγραμμάτων της Ιεράς μας Μητρόπολης.

Με το τέλος της ποιμαντικής επίσκεψης του Σεβασμιωτάτου στην Δυτική Ακτή του Καναδά, ευχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις ιερές ακολουθίες, να στηρίζουμε τη νεολαία μας, μέσω της Θρησκευτικής Παιδείας, των Κατασκηνώσεών μας, τους Κύκλους Νεολαίας, των Ελληνικών Σχολείων και άλλων προγραμμάτων. Επίσης, θα ενισχύσουμε τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες των κοινοτήτων μας για την πνευματική οικοδομή των πιστών μας . Όλα για τη δόξα του Θεού μας, «ω η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου