Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Συναυλία Φλάουτου & Πιάνου


Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και ώρα 21:00, δύο εξαιρετικά ταλαντούχους και πολυβραβευμένους νέους Έλληνες καλλιτέχνες σε ένα Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου. Πρόκειται για τον φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο και τον πιανίστα Τριαντάφυλλο Λιώτη, τους οποίους θα απολαύσουμε σε ένα θαυμάσιο πρόγραμμα από 2 κορυφαίες Σονάτες του ρεπερτορίου – τη Σονάτα του Καρλ Ράινεκε και την περίφημη Σονάτα του Σεργκέι Προκόφιεβ – μαζί με 2 υπέροχες Φαντασίες για φλάουτο και πιάνο, πάνω σε θέματα από δημοφιλείς όπερες: την Κάρμεν και τον Ελεύθερο Σκοπευτή.

Ο Στάθης Παπαλήλιος - Καραπάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 και ξεκίνησε μαθήματα φλάουτου με την Μυρτώ Τσακίρη στο Ωδείο Αθηνών. Το 2009 έγινε δεκτός στην Εθνική Σχολή Μουσικής της Σόφιας από όπου και απεφοίτησε το 2013 μελετώντας με τον καθηγητή Georgi Spassov, ενώ διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Εθνικής Σχολής Μουσικής στο φλάουτο και στο piccolo. Από το 2013 συνεχίζει τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο στην Καρλσρούη της Γερμανίας με την Renate Greiss–Armin και τον Mathias Allin. Έχει εμπλουτίσει περαιτέρω τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας σεμινάρια με διεθνούς κύρους φλαουτίστες, όπως οι Peter Lukas Graf, Andrea Lieberknecht, Andras Adorjan, Robert Winn, Pirmin Grehl, Thomas Jensen, Grigorii Mordashov, Anette Maiburg.

Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς φλάουτου και μουσικής δωματίου, όπως το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Hopes, Talents, Masters”, το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Petar Konjovic”, το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Urs Rüttimann” και το 2o Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Friedrich Kuhlau”.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με τα εξής σύνολα: Classic FM Radio Orchestra (2012) παίζοντας τη “Fantasie Brilliante on themes of Bizet's Carmen” του F. Borne, στη Sala Bulgaria της Εθνικής Σχολής της Σόφιας (2012) με την Sinfonietta Orchestra παίζοντας το “Concerto” του J. Ibert, και με την Καμεράτα Junior Orchestra (2014) παίζοντας το “Dance of the blessed spirits” του Ch. W. Gluck στο Ωδείο Αθηνών. Το 2015 μαζί με τον πιανίστα Τριαντάφυλλο Λιώτη έδωσε δύο ρεσιτάλ στο “Santorini Arts Factory” στην Βλυχάδα της Σαντορίνης, και το 2015 έπαιξε το “Brandenburg Concerto N. 5” του J. S. Bach μαζί με τον Jewgenii Schuk, την Olga Zheltikova και την ορχήστρα Ensemble Zeitlose Musik στην Καρλσρούη και στο Freiburg τις Γερμανίας. Τον Φεβρουάριο του 2016 συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ στο κονσέρτο του S. Mercadante – συναυλία που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πιανίστας Τριαντάφυλλος Λιώτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (τάξη Άννας Αικατερίνη) και συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Νικολάου Τασόπουλου, Δίπλωμα με «Άριστα Παμψηφεί» και 1ο Βραβείο). Ακολούθησαν σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Ντέτμολντ (Γερμανία) με τον καθηγητή Alfredo Perl (Bachelor και Master Solist), και μετέπειτα στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης (Γερμανία) με τον καθηγητή Dr. h.c. Kalle Randalu (Solistenexamen), όπου από το 2015 έχει τη θέση του βοηθού του. Εμπλούτισε περαιτέρω τις μουσικές του γνώσεις μέσα από σεμινάρια με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς, όπως οι A. Schiff, L. Remy, P. Badura-Skoda, B. Ringeissen, T. Quasthoff, M. Tirimo, M. Itoh, B. Fredriksen, A. Bauni, P. Vladigerov, Γ. Θυμής και Γ. Χατζηνίκος.

Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης έχει κερδίσει βραβεία σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου, όπως (πιο πρόσφατα) το Βραβείο Bach και το 1ο Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό “Grand Prize Virtuoso” 2015, το 3ο Βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου «Μαρία Κάλλας» 2015 καθώς και το βραβείο Albeniz και το βραβείο του σεμιφιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό “Maria Canals Barcelona” 2015.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες αποκομίζοντας εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Ισπανία). Έχει εκτελέσει για πρώτη φορά έργα σύγχρονης μουσικής, ανάμεσά τους και βραβευμένων συνθετών όπως η Ευαγγελία (Λίνα) Τόνια. Ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί από την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Από το 2011 μέχρι το 2014 ήταν υπότροφος του ιδρύματος “Villa Musica Rheinland-Pfalz”. Το 2015 κέρδισε μαζί με ένα σύνολο μουσικής δωματίου της Detmolder Kammerorchester (DKO) το βραβείο ECHO Klassik για την ηχογράφησή τους της διασκευής των Schönberg / Riehn για σύνολο δωματίου του έργου “Das Lied von der Erde” του G. Mahler.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2310.422885 , 210422.742


https://www.facebook.com/events/794982223979902/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου