Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου ως Αντιγόνη
Αθήνα 27 Αυγούστου. Ένας μεγάλος ρόλος για μια μεγάλη ηθοποιό ήταν τα λεγόμενα του κοινού που λεγόντουσαν στο Άλσος Νέας Σμύρνης στην παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την εντυπωσιακή Φωτεινή Φιλοσόφου.
Η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου έδωσε μια άλλη Αντιγόνη πρωτόγνωρη με όλα τα στοιχεία της μεγάλης τραγωδού.
Η φωνή της φυσική λες και ζούσε το δράμα μέσα σε μια απλότητα που βρίσκουμε μόνο στην σιγουριά των σπουδαίων καλλιτεχνών. Έδωσε το δικό της στίγμα σε έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου.
Συγκινητική, όμορφη, προσιτή, ευάλωτη και ακλόνητη η Φωτεινή Φιλοσόφου καθήλωσε το κοινό.
Και μέσα σε όλα τα καλά της παράστασης ο μεγάλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νικολαΐδης που καταφέρνει πάντα χωρίς να ξεφεύγει από τα παραδοσιακά καθιερωμένα να προσθέτει αυτή την απλότητα της αλήθειας που φαίνεται σε όλο το έργο από όλους τους συμμετέχοντες ηθοποιούς.
Ο μεγάλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νικολαΐδης 
Εκπληκτικός τραγωδός και ο Βασίλης Ασημακόπουλος στο ρόλο του Αίμονα, αλλά και ως μονωδός με την μπάσα φωνή του έδωσε αίγλη στην παράσταση.
Φυσικότατος και έμπειρος ήταν και ο Χρήστος Κανέλλης στο ρόλο του Τειρεσία, όπως και η Μαριέτα Αντιβάση στο ρόλο της Ισμήνης.
Η επιβλητική μουσική του Σταμάτη Παπαδάκη έντονα επηρεασμένη από την βυζαντινή μουσική πρόσθεσε μια ατμόσφαιρα στην παράσταση κυρίως στα ερμηνευμένα μέρη από τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο.
Ο Γιάννης Νικολαΐδης στον ρόλο του Κρέοντα έκαμε έναν άθλο, συγκίνησε, μάγεψε, συγκλόνισε και δεν είναι εύκολο αυτό να το πετύχεις στον συγκεκριμένο ρόλο.
Ο ρόλος του Κρέοντα είναι βασικά ο ρόλος της τραγωδίας που δεσπόζει σε όλο της το φάσμα και φέρνει σε μεγάλη σύγχυση τον θεατή.

Η σκληρότητα και η αποφασιστικότητα της Αντιγόνης έρχεται σε αντιπαράθεση με την σκληρότητα του Κρέοντα. Αλλά ενώ η Αντιγόνη γίνεται πιο φυσική και απαλλάσσεται από το φορτίο των Άγραφων Νόμων, ο Κρέοντας με τις αρετές του και τα ελαττώματα του παραμένει ένα αίνιγμα που είναι δύσκολο να δοθεί μια συγκεκριμένη λύση πέραν του γεγονότος ότι η αλαζονεία του τον έκαμε να καταστρέψει την οικογένεια του.
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος ως Αίμων
Η τιμωρία έρχεται στον Κρέοντα κεραυνοβόλα και οι θεοί φαίνεται ότι δεν κατευθύνουν τα γεγονότα αλλά εργάζονται μέσα από τα γεγονότα.
Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου AIXMH έδειξε και απόδειξε με την παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή πόσο είναι απαραίτητη η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.  
Σοφοκλέους ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Φιλοσόφου
ΚΡΕΩΝ: Γιάννης Νικολαΐδης
ΦΥΛΑΚΑΣ: Τάσος Πολιτόπουλος
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Χρήστος Κανέλλης
ΙΣΜΗΝΗ: Μαριέτα Αντιβάση
ΑΙΜΩΝ: Βασίλης Ασημακόπουλος
ΕΥΡΙΔΙΚΗ: Κοραλία Ροδίτη
ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Ιωακείμ Κάσδαγλης
ΧΟΡΟΣ
Τ. Πολιτόπουλος, Β. Ασημακόπουλος, Μ. Αντιβάση,
Ι. Κάσδαγλης, Γ. Χουσάκος, Χ. Κανέλλης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση : Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία : Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική : Σταμάτης Παπαδάκης
Σκηνικά : Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια : Όλγα Σχοινά
Φωτισμοί : Στέφανος Κομιανός

Βοηθός σκηνοθέτη : Σπύρος Κωνσταντούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου