Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο Χριστός σήμερα Χθές καί σήμερον ὁ Αὐτός καί εἰς τούς αἰώνας (Εβρ. 13, 8) ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Μητροπολίτη Σωτηρίου



Ο Χριστός είναι πάντα ο ίδιος. Χθες και σήμερα και εις τους αιώνες. Αναλλοίωτος. Θεός Αληθινός. Δημιουργός. Συντηρητής και Κυβερνήτης του κόσμου. Ο ίδιος δεν άλλάζει. Δια Αυτού αλλάζει και πρέπει να αλλάξει ο κόσμος.
Πάλι εφέτος γιορτάζουμε την γέννησή Του. Την γέννησή Του σαν άνθρωπος. Την ενανθρώπησή Του. Σαν Θεός γεννάται αενάως από τόν Πατέρα. Δύσκολο να το καταλάβει κανείς αυτό. Ήταν και είναι Θεός, αλλά γεννήθηκε στην γη σαν άνθρωπος και έγινε Θεάνθρωπος με ένα και μοναδικό σκοπό. Να σώσει τον άνθρωπο. Προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να την ανεβάσει στον ουρανό. Στον Παράδεισο. Να την θεώσει.
Ταπεινά γεννήθηκε στην Βηθλεέμ. Οι άνθρωποι δεν Τον ανεγνώρισαν. Δεν Τον φιλοξένησαν. Στο πανδοχείο Τού έκλεισαν την πόρτα. Δεν παραπονέθηκε. Γεννήθηκε στην σπηλιά.
Οι σημερινοί άνθρωποι Τον αναγνωρίζουν; Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας φέρει το όνομα χριστιανός. Αλλά κι αυτοί που φέρουμε το όνομα χριστιανός, Τον αναγνωρίζουμε τελικά; Ζούμε σαν χριστιανοί; Δυστυχώς, οι πολλοί δεν ζουν σαν χριστιανοί. Τα έργα τους αποδεικνύουν το αντίθετο και έτσι χλευάζεται και διασύρεται τό όνομα του Χριστού, ο ίδιος ο Χριστός.
Τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας δεν είναι χριστιανοι. Ακολουθούν δρόμους εσφαλμένους. Δρόμους που χάραξαν οι άθεοι. Δρόμους που χάραξαν οι ψευδοπροφήτες. Δρόμους που χάραξαν οι ψευδοφιλόσοφοι. Δρόμους που χάραξαν οι εγωϊστές-ουμανιστές που θέλουν να εκθρονίσουν τον Θεό και να βάλουν τον εαυτό τους στον θρόνο του Θεού.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δυστυχία που επικρατεί στην γη σήμερα. Οικονομική κρίση. Τρομοκρατία. Πόλεμοι. Ανηθικότης και τόσα άλλα.
Είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην γη σήμερα; Πώς να είμαστε; Τις τραγικές καταστάσεις τις διαλαλούν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης. Ποιος ζημιώνεται με την κατάσταση αυτή, ο Χριστός; Μα ο Χριστός είναι Αναλλοίωτος. Ανέγγιχτος. Κανείς δεν μπορεί να Τον προσβάλει. Να τον στενοχωρήσει. Να Τον αλλοιώσει. Επομένως, υποφέρουμε εμείς, οι άνθρωποι.
Όλοι μας ζητούμε την ειρήνη, την ευτυχία, την ευδαιμονία, αλλά δεν την βρίσκουμε, γιατί πήραμε λάθος δρόμο. Ο δρόμος της ευτυχίας, της ειρήνης, της ευδαιμονίας είναι ένας και μοναδικός. Ο δρόμος του Χριστού. Ο ίδιος σαν Θεός μας είπε «Εγώ είμαι η αλήθεια και η οδός και η ζωή». Ήταν, είναι και θα είναι πάντα και αλήθεια και οδός και ζωή.
Γιορτάζουμε πάλι εφέτος την Γέννηση του Χριστού. Ερχεται και χτυπά τη πόρτα μας να Του ανοίξουμε. Θα Του ανοίξουμε; Δεν παραβιάζει την πόρτα μας να μπει. Σέβεται την ελευθερία μας και περιμένει. Όσο όμως Εκείνος κάθεται έξω από την καρδιά μας, εμείς κρυώνουμε. Εμείς παγώνουμε. Εμείς υποφέρουμε.
Παρακαλώ όλους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, υγιείς και ασθενείς, χριστιανούς και μη χριστιανούς. Ανοίξτε την καρδιά σας στον Άρχοντα της Ειρήνης. Ανοίξτε την καρδιά σας στον Αληθινό Θεό. Ανοίξτε την καρδιά σας στην προσωποποίηση της αγάπης. Στην αληθινή αγάπη που είναι ο Χριστός. Θα ζήσετε καινούργια ζωή. Θα νοιώσετε, ότι είστε στην ζεστή αγκαλιά του Θεού και όχι στην παγωνιά της σημερινής κοινωνίας.
Εύχομαι και προσεύχομαι η ειρηνη, η αγάπη και η ζεστασιά του Χριστού, να γεμίζει τις ψυχές σας και τις ψυχές όλων των ανθρώπων, ώστε η πραγματική ειρήνη να σκεπάζει όλη την ανθρωπότητα και όλοι μαζί, ο ένας βοηθώντας τον άλλο, να προχωρούμε προς την αιωνιότητα. Προς την πλήρη ένωση με το θείο. Προς την συμμετοχή μας στην άπειρη δόξα, μακαριότητα και αγάπη του Θεού.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

­Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου