Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η όπερα “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 παρουσιάστηκε η όπερα  “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα” του Θεόδωρου Στάθη.
Όπως είπαν στην συνέντευξη τύπου οι συντελεστές, σκοπός της παράστασης είναι να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα και συγχρόνως να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Βρετανία.
Πρωταγωνίστησαν η Νίνα Λοτσάρη (υψίφωνος), ο Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος), η Ελένη Δάβου (μεσόφωνος), ο Διονύσιος Σούρμπης (βαρύτονος), και ο Νίκος Τσαούσης (τενόρος), η Μαρία Ντίμοβα-Ροροπούλου (σοπράνο), η Χριστίνα Καραμαλτίδου (άλτο), ο Ηλίας Τηλιακός (βαρύτονος), ο Φάνης Ρορόπουλος (τενόρος), ο Αθανάσιος Ευαγγέλου (τενόρος), η Μαρία Ντίμοβα-Ροροπούλου (σοπράνο), και ο Νίκος Τσαούσης (τενόρος).
Τις χορογραφίες έκαμε η Έρση Πήττα και τα κοστούμια ο Γιάννης Βαρελάς.
Την σκηνοθεσία έκαμε ο Χριστόφορος Χριστοφής, και την αδιάφορη διεύθυνση είχε ο μαέστρος Peter Tiboris.
Την ετοιμασία των φωνών είχε η πιανίστα Καλλιόπη Φώτου.
Στην προετοιμασία της παραγωγής πήρε μέρος ο αρχιμουσικός Ραφαήλ Πυλαρινός, ο οποίος είχε διευθύνει με επιτυχία την όπερα Αντιγόνη του Θεόδωρου Στάθη πέρυσι στο Μέγαρο.
Τα κοστούμια λιτά και συμβολικά όπως και το σκηνικό, περιορισμένο σε μερικούς σπασμένους κίονες και ένα τραπέζι με κόκκινο τραπεζομάντιλο και με μερικές καρέκλες.

Η μουσική του έργου δεν συγκαταλέγετε στην κλασική μουσική όπως την ξέρουμε, περιορίζεται σε μονολόγους ακολουθώντας πιστά το κείμενο, με μια μουσική συνοδεία, με απλή αρμονία χωρίς μελωδίες άριες και ντουέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου