Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Εκδήλωση παρουσίασης του συνολικού έργου του Αντώνη Βαζιντάρη στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών


Ο Κώστας Καρούσος εισηγείται στο έργο του Α. Βαζιντάρη
Παρασκευή 11 Μαΐου 2012. Στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών έγινε μια εκδήλωση για το συνολικό λογοτεχνικό του έργο.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΛ αξιότιμος κύριος Παύλος Ναθαναήλ.
Επίσης χαιρέτισαν ο Μιχάλης Σταφυλάς Δ/ς περ. «Πνευματική Ζωή», και η Καίτη Λειβαδά φιλόλογος εκδότρια περ. «Νέα Αριαδνη».
Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Κράνης δικηγόρος, ποιητής, κριτ. Λογ., και απάγγειλε ποιήματα του κυρίου Βαζιντάρη η ηθοποιός Άννα Πολυτίμου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Νίκος Μπατσικανής, συγγραφέας – ποιητής, μέλος της ΕΕΛ.
Ο ποιητής Αντώνης Γ. Βαζιντάρης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1934 και διαμένει στο Τορόντο του Καναδά.
Ο Αντώνης Βαζιντάρης στο μέσο με μέλη της ΕΕΛ
Ο Κώστας Καρούσος, έφορος του Δ.Σ. της ΕΕΛ εισηγήθηκε εκτενώς στο έργο του κυρίου Βαζιντάρη, στο δε πρόλογο του αναφέρθηκε ως εξής: « Η ποίηση αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, απηχεί το δημιουργό και την κοινωνική ανισομέρεια του χώρου, την ιδιόρρυθμη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος αλλά και τη χρονική ιδιαιτερότητα της επιδοκιμασίας, της αποδοχής των ερεθισμάτων, της πολιτιστικής εκφραστικότητας της φιλόξενης χώρας που δρα και αναπτύσσεται η αποκωδικοποιείται ποιητικά ο λογοτέχνης.
Έτσι, όταν επιχειρείται το εκκλησίασμα του νου και της ψυχής στα ενδότερα η στα απώτερα της τέχνης – όντας απόδημος οικογενειάρχης ο Αντώνης Βαζιντάρης, το ψυχικό-συναισθηματικό φορτίο της δημιουργίας πρέπει να ζυγίζεται με αντίβαρο ότι πολυτιμότερο, ότι διαχρονικότερο, ότι αειφθογγο και αυθύπαρκτο μπορεί να τοποθετηθεί από την άλλη, την πολυφιλη και πολυπράγμονα φλόγα της ψυχής.
Ο Παύλος Ναθαναήλ, ο Αντώνης Βαζιντάρης, 
και ο Παναγιώτης Καρούσος
Ο χώρος της διασποράς, με την πολυγνωμία των αντικειμενικών αντιθέσεων, καθόρισε και την φωτεινή πολυεδρικοτητα – λυρική – πατριδολάτρισσα και ειρηνοφόρα ποίηση του Αντώνης Βαζιντάρη.
Ποίηση που μας έδωσε κρίσεις και γνώμες σεβαστές για τα πρώτα ποιητικά του, από γνωστούς για την κριτική τους ευθύτητα λογοτέχνες.»
Παραθέτουμε στοίχους του ποιητή για την Κύπρο:
«Στον τόπο τον ερημικό που’ ναι τα μνήματα σας
Δεν έσπειρα βασιλικό στολίδι στα κορμιά σας.
Δεν φύτεψα τριανταφυλλιές ζουμπούλια, γιουλια, κρίνα.
Κλώνια μονάχ’ από ελιές σας έβαλα στο μνήμα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου