Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

«Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων» στο Σκοπευτηρίο Καισαριανής

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη” δόθηκε την Κυριακή 8.10.2017 στο κατάμεστο χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση βασισμένη στη διασκευή του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων».
Η παράσταση από την ομάδα ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου ήταν αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Ναζί την Πρωτομαγιά του 1944. Η παράσταση υπερβαίνοντας το ιστορικό γεγονός κατόρθωσε μέσα από τη συμμετοχή και τη θέαση να αναδείξει το συλλογικό βίωμα, τη διαχρονική σημασία και την επικαιρότητά του.
Το οδοιπορικό στη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα στις αρχές του 20ου αιώνα έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, περιγράφει και εξιστορεί την νεώτερη ελληνική ιστορία, αναζητά τη συλλογική ταυτότητα των θυσιών του ελληνικού λαού για λεφτεριά, ανεξαρτησία και προκοπή.
Η παράσταση αποτελεί μια ακόμη συμβολή του θεάτρου στη διαρκή αναζήτηση μιας σχέσης με την κοινωνία που θα εκπαιδεύει συμμετοχή, στις κοινές δράσεις και τελικά στη διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης.
 Γιώργος Γαβρίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου