Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Η φανταστική «Τόσκα» της ντίβας της Ελληνικής όπερας Ειρήνης Κώνστα

Ειρήνη Κώνστα
Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ανέβηκε μια εντυπωσιακή παράσταση της όπερας "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος. Η σπουδαία σοπράνο Ειρήνη Κώνστα μετά την επιτυχία της παράστασης ενθουσιασμένη δήλωσε τα εξής: "Το Σάββατο το βράδυ αναμετρήθηκα λοιπόν με το ιερό μεγαθήριο που λέγεται Τοσκα.... Μια οδυνηρή και δύσκολη μάχη με μια βαγκνερικού τύπου παρτιτούρα κι έναν αρχετυπικό χαρακτήρα μιας γυναίκας που μέσα της παλεύει ο Θεός με το Κτήνος... Με το θάνατο να δίνει για μια ακόμη φορά την κάθαρση σαν από μηχανής θεός αφήνοντας ωστόσο εωλο το ερώτημα για το ποια απ τις δύο πλευρές τελικά νίκησε.... Συναισθήματα ανάμεικτα που θέλω να πιστεύω πως θα ξεδιαλύνουν με την πάροδο των ημερών και μέχρι την επόμενη "συναντηση" μου μαζί της... Επιστρέφω στη βάση μου με την αίσθηση ότι κέρδισα ένα μεγάλο στοίχημα... Κι η Τόσκα ξανανεβαινει στο πάνθεον έχοντας αφήσει μια μαχαιριά στην καρδιά μου.... Tην ευχαριστώ για το ρίγος, την απόγνωση,τα δάκρυα, την πλήρωση του συγχυσμένου μου αρχετυπικού Είναι...." 

Το κοινό ενθουσιασμένο μιλουσε με τα καλύτερα λόγια για την παρασταση.  Για την πρωταγωνίστρια Ειρήνη Κώνστα η κυρία Γιάννα είπε τα εξής: "Σε μια μεγαλειώδη εμφάνιση...συγκλονιστική...που συνεπήρε το κοινό.. με τη φωνή, την παρουσια της, το υποκριτικό της ταλεντο!!! Αναμετρήθηκε με την Τόσκα, με τον ιδιο της τον εαυτο, και τον ξεπερασε, ξεδιπλώνοντας την αγάπη και το πάθος για την τεχνη της και αποδεικνύοντας ποσο χαρισματική σοπράνο και προσωπικότητα ειναι."


Ειρήνη Κώνστα
Υπόθεση: Ο φυγάς Αντζελόττι κρύβεται στην εκκλησία του Σαν Αντρέα στη Ρώμη όπυ βρίσκει τον ζωγράφο και παλιό του σύμμαχο Μάριο Καβαραντόσσι. Ο Καβαραντόσσι αποφασίζει να βοηθήσει τον Αντζελόττι να ξεφύγει από τα χέρια του αρχηγού της αστυνομίας, του διαβόητου διεφθαρμένου βαρόνου Σκάρπια, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τις προθέσεις του και από την ερωμένη του, την διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα.
Ο Σκάρπια μετά από έρευνα συλλαμβάνει τον Καβαραντόσσι για να τον ανακρίνει για την τοποθεσία του Αντζελόττι. Παράλληλα, καλεί και την Τόσκα και εκβιάζει με διάφορους τρόπους το ζευγάρι, ώστε να αποσπάσει την πληροφορία που θέλει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσπάσει και την ερωτική εύνοια της Τόσκα.

Σκηνοθεσία/Φωτισμοί: Φίλιππος Μοδινός, Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης, Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας, Κοστούμια: Opera Classica Europa/ Ελένη Ψύρρα.

Ερμηνευσαν: Τόσκα: Ειρήνη Κώνστα / Κασσάνδρα ΔημοπούλουΚαβαραντόσσι: Φίλιππος Μοδινός, Σκάρπια: Πέτρος Σαλάτας, Σακριστάνο: Αλέξανδρος Γάβαρης, Αντζελόττι/Φύλακας: Βασίλης Ασημακόπουλος, Σπολέττα: John Rowman, Σιαρόνε: Γιάννης Νάκος, Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας.


Στις παραστάσεις της Παρασκευής και της Κυριακής το ρολο της Τοσκα ερμήνευσε εξίσου συγκλονιστικά η μεσοφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου.
Ολο το καστ ηταν άψογο φωνητικά και σκηνικά σε μια υπέροχη παράσταση. Πολλα μπράβο σε όλους.
Η επιτυχημένη αυτη παραγωγή της "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions) με πρωταγωνίστρια την Κασσάνδρα Δημοπούλου στις 22, 25 και 27 Νοεμβρίου 2017.

Φίλιππος Μοδινός, Βασίλης Ασημακόπουλος

Φίλιππος Μοδινός

Κασσάνδρα Δημοπούλου

Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου



Ειρήνη Κώνστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου