Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε η «Serenata Lirica» του αρχιμουσικού της πόλης των Αθηνών και μεγάλου μαέστρου και συνθέτη Ελευθέριου Καλκάνη

Ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης με την Ρεγγίνα Αργυράκη
καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αθήνα Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου. Με την Παγκόσμια Πρεμιέρα του έργου «Serenata Lirica» του συνθέτη Ελευθέριου Καλκάνη γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο σπουδαίος μαέστρος και συνθέτης διηύθυνε την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που παρουσίασε την υπέροχη συναυλία με θέμα «Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι». 
Ο ποιητής Ιάσων Λειδινός με τον Ελευθέριο Καλκάνη
Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε έργα που βασίζονταν σε κάποιο ποιητικό κείμενο, αλλά διατηρούν τον αμιγώς ορχηστρικό τους χαρακτήρα —η ποίηση είναι εδώ η αφορμή και η έμπνευση.
Ποτέ δεν άκουσα ωραιότερη ερμηνεία στο περίφημο «Adagietto» από την Συμφωνία αρ.5 του Gustav Mahler από αυτή των υπέροχων μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.
Ρεγγίνα Αργυράκη, Ελευθέριος Καλκάνης, Τζίνη Γεννηματά

Ο συνθέτης Ελευθέριος Καλκάνης στην «Serenata Lirica» με τον σολίστα Κώστα Γιοβάνη (Σόλο όμποε), κατέπληξε με την ιμπρεσιονιστική ατμοσφαιρική του ενορχήστρωση.
Είναι πολύ δύσκολο σε σπουδαίους μαέστρους να μπορούν να συνθέτουν και ο Αρχιμουσικός Ελευθέριος Καλκάνης είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις δημιουργών που μπορούν και να ερμηνεύουν και να συνθέτουν παράλληλα με την εξίσου ευφάνταστη δημιουργικότητα. Το πρωτο μερος της μουσικης εκδηλωσης ολοκληροθικε με τα εργα «Clair de lune» του Claude Debussy σε (μεταγραφή για ορχήστρα), και «Pavane» του Gabriel Fauré, τα οποία  ερμηνεύτηκαν υπέροχα.  
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε το έργο της διακεκριμένης συνθέτιδας Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στο Μυστρά», από το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Αυτό το συμφωνικό έργο περιείχε απαγγελία και τραγούδι από τον Σπύρο Κλείσσα και την συνθέτρια στο πιάνο.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και με την ευγενική υποστήριξη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικής Δράσης «Ηχοδιάστασις». 

 
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου