Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Αρχαίοι Θεοί κατέβηκαν στον «Καύκασο της Κεφαλονιάς» στον Λόφο Μασπάλι με την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»

Βασίλης Ασημακόπουλος, Προμηθέας
Ο Όμιλος για την UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης εγκαινίασε έναν καινούργιο πολιτιστικό χώρο στην Κεφαλονιά. Ένα φυσικό αμφιθέατρο υψίστης ομορφιάς στον «Λόφο Μασπάλι» στα Μαντζαβινάτα (περιοχή Ξι Ληξουρίου), με θέα στον Αίνο και το Ιόνιο, και την φυσική ακουστική του χώρου με τον Πέτρινο όγκο.
Εκεί ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος με την πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης Αναστασία Παπαδάτου-Αποστολοπούλου και τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Συλλόγο Μανταζαβινάτων -Βουνίου «Η Κουνόπετρα», Παναγής Ατσάρος και Γιώργος Έρτσος,  παρουσίασαν ύστερα από την διαμόρφωση του χώρου το μελόδραμα «Προμηθέας Δεσμώτης». Η κοσμοσυρροή και τα χειροκροτήματα καθιέρωσαν το χώρο ως σημαντικό καλοκαιρινό θέατρο της Κεφαλονιάς. Η υποδοχή των καλλιτεχνών από τους φιλόμουσους Κεφαλλονίτες ήταν θερμή και συγκινητική. Όλοι ενθουσιασμένοι από τις ερμηνείες των λυρικών καλλιτεχνών χειροκροτούσαν τις μελωδικές άριες και τα ντουέτα της όπερας.
Και πρώτα ο εμπνευστής και δημιουργός Παναγιώτης Καρούσος εξήγησε τον πανάρχαιο μύθο και την συμβολή του στην ανθρωπότητα.
Ειρήνη Κώνστα, Ιώ 
Ο μαγευτικός βαθύφωνος Βασίλης Ασημακοπουλος που σαν άλλος Ολύμπιος θεός ερμήνευσε τον ρόλο του τιτάνα Προμηθέα τόσο αληθινά τόσο πειστικά που συγκλόνισε στον μεγαλύτερο τραγικό ρόλο της παγκόσμιας τραγωδίας.
Η σπουδαία σοπράνο Ειρήνη Κώνστα σαν άλλη θεατρική τραγωδός ερμήνευσε την Ιώ με τέτοια ένταση που μόνο μεγάλες αοιδοί μπορούν να συγκριθούν μαζί της.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας με το ιδιαίτερο ερμηνευτικό πάθος και την τέλεια μουσικότητα συνεπήρε τους θεατές με μια άφταστη και άψογη ερμηνεία ως Ωκεανός και Ερμής, εντυπωσιάζοντας με τους περίτεχνους χρωματισμούς της φωνής του.
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου που ως άλλη συλφίδα με το εντυπωσιακό μπλε χιτώνα της ήταν μια Ωκεανίδα που νόμιζες και πέταξε από τα βάθη του Ωκεανού και ανέβηκε στον Καύκασο της Κεφαλονιάς να συμπονέσει τον Αλυσοδεμένο Προμηθέα.
Και η υψίφωνος Βενέσσα Καλκάνη που κατεβεικε από τον Όλυμπο έλαμπε στον χρυσό χιτώνα της ως βασίλισσα των θεών εντυπωσιάζοντας με μια άρια ασύγκριτης ομορφιάς και άφταστης κολορατούρας.
Βανέσσα Καλκάνη, Θεα Ηρα - Βασίλης Ασημακόπουλος, Προμηθέας
Η σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου οδήγησε τον κόσμο σε άλλους καιρούς σε εποχές μεγαλείου του Ελληνικού πολιτισμού. Το ταλέντο του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι απίστευτο. 
Τους ερμηνευτές συνόδεψε στο πιάνο επάξια  η Βιβή Κλεισούρα. Οι φωτισμοί το κάλλος του τοπίου και η φυσική ακουστική έδωσαν μια μυσταγωγία που ποτέ άλλοτε δεν είχε δει το νησί της Κεφαλονιάς.
Αναστάσιος Στέλλας, Ωκεανός - Βασίλης Ασημακόπουλος, Προμηθέας - Μαρία Λυμπεράκου, Ωκεανίδα 

Όταν η μαγική Ειρήνη Κώνστα κοίταξε με απορία το Ιόνιο Πέλαγος απαντώντας στον Προμηθέα «Ιόνιο;», όταν της προφήτευε ότι το πέλαγος θα ονομαστεί από το όνομα της, η θάλασσα φαινόταν από ψηλά γαλήνια λες κι’αυτή ακόμα συμπονούσε τον αλυσοδεμένο Προμηθέα του θεϊκού Βασίλη Ασημακόπουλου.

Ο Κεφαλλονίτης συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος με τους καλλιτέχνες δέχονται τα χειροκροτήματα του κοινού στον «Καύκασο της Κεφαλονιάς» στην Αρχαία Ακρόπολη του Λόφου Μασπάλι

Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος - Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο - Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο – Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης - Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο - Βιβή Κλεισούρα, πιάνο, μαζί με μια θαυμάστρια  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου