Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής



Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα»  του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ώρα 13:00μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 105 61 Αθήνα.. Είσοδος Ελεύθερη. Τηλ.: 210 – 3834559

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
Παναγιώτης Καρούσος
Λυρική τραγωδία βασισμένη στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία  

Βασίλης Ασημακόπουλος
Συμμετέχουν:
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ηρακλής & Υλλος: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Αλκμήνη: Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, σοπράνο
Μακαρία & Ιόλη: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Συνοδεύουν: Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο, Τριαντάφυλλος Βαβάτσικος, βιολί, Δημήτρης Σιδερής, όμποε, Μαρία Μαζαράκη, τσέλο, Gulnora Tulyaganova, πιάνο.   
Χαιρετισμοί: Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, Γ. Γ. της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας τής Ελλάδος

Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι το δεύτερο μέρος της Ελληνικής Τετραλογίας «Η Αυγή του Ανθρωπισμού» (η σειρά είναι Προμηθέας - Ολυμπιακή Φλόγα – Μέγας Αλέξανδρος - Το Φως του Χριστιανισμού).
Το έργο σχετίζεται με το μύθο του Ηρακλή (Ηρακλής) και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και την προνοητικότητα των Ελλήνων. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι ο δυτικός πολιτισμός έγκριτε την εξέλιξη του στα φιλοσοφικά έργα της Ελληνικής αρχαιότητας και ότι είμαστε όλοι απόγονοι του πολιτισμού και του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η δεύτερη πράξη του έργου βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, τα βάσανα και η θνητότητα των ανθρώπων εκπροσωπείτε από την Δηιάνειρα, η οποία εξιλεώνεται με τον τραγικό θάνατό της.
Στο τέλος της όπερας, ο Προμηθέας έρχεται μετά το μυστήριο της συμφιλίωσης του με τον Δία και ανεβάζει τον Ηρακλή στον Όλυμπο. Είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους θεούς στην εποχή των ημίθεων.
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια παρουσίαση ενός σημαντικού έργου της ελληνικής μυθολογίας και της φιλοσοφίας, που συμβάλει στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό και πληθωρική ρομαντική θέρμη. Μετά την παρουσίαση της πρεμιέρας του έργου στον Καναδά η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» αξιολογήθηκε ως έργο μεγαλοφυές συγκρίσιμο με τα μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, και ο δημιουργός του ως ένας συνθέτης μεταρρυθμιστής της μοντέρνας όπερας. 
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα
Ιστορικό της Ολυμπιακής Φλόγας
Το δεύτερο μέρος της Τετραλογίας «Η Ολυμπιακή Φλόγα», παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier. Το 2007 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το 2007 το χορωδιακό της Ολυμπιακής Φλόγας επιλέχτηκε και παρουσιάστηκε στην Χάγη της Ολλανδίας από την Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία Gunst wat'n Kunst υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού. Αποστάματα του έργου έχουν ερμηνευτεί στα δημοτικά θέατρα του Μόντρεαλ, στο Λος Άντζελες, και την Νέα Υόρκη.
Το καλοκαίρι του 2013 το έργο ανέβηκε αποσπασματικά στο Φεστιβάλ Παπάγου στο Κηποθέατρο Παπάγου και στο Θεατρικό Φεστιβάλ Αίγινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

International Video Poetry Festival #11