Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μπροστά στο 2014 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Μητροπολίτη Σωτηρίου



Κάθισε κι εσύ κι εγώ να σκεφθούμε τι θα αντιμετωπίσουμε στο 2014. Αν θέλεις, να το θέσουμε λίγο καλύτερα. Τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στο 2014.
Ούτε εσύ, ούτε εγώ είμαστε μάντεις ή προφήτες. Παρά ταύτα, μπορούμε να ιδούμε και να υπολογίσουμε ορισμένα πράγματα που θα αντιμετωπίσουμε.
Τα γεγονότα του 2014 εξαρτώνται από τον Θεό, από τον κόσμο και από τον καθένα από εμάς. Χωρίς τον Θεό δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά. «Ἐάν μή Κύριος οἰκοδομήση οἶκον εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομούντες».
Οι άνθρωποι μπορούν να ενεργήσουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο και να μας ωφελήσουν ή να μας βλάψουν. Δεν είμαστε, όμως, υπεύθυνοι εμείς για τις πράξεις των άλλων.
Ο κύριος υπεύθυνος για τα γεγονότα του 2014 και την επίδραση που θα έχουν στον καθένα μας, είναι ο καθένας από εμάς. Όσο μικροί κι ασήμαντοι κι αν φαινόμαστε μέσα στον τόσο μεγάλο κόσμο, ο ρόλος μας είναι βασικός και ουσιαστικός.
Η ετοιμασία για την αντιμετώπιση του κάθε τι είναι υψίστης σημασίας. Ο Δαυίδ λέγει. «Ητοιμάσθην και ούκ εταράχθην». Να προγραμματίσει ο κάθενας μας πρέπει τα γεγονότα του 2014 που εξαρτώνται απ΄αυτόν και να ετοιμαστεί για τα γεγονότα που δεν εξαρτώνται απ’ αυτόν.
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς πάρε την σκούπα και καθάρισε τα σκουπίδια –τις αμαρτίες– του παρελθόντος. Με καθαρή καρδιά και νηφάλια σκέψη προγραμμάτισε το 2014. Αν το προγραμματίσεις σωστά και με ισχυρή θέληση τηρήσεις τον προγραμματισμό, θα βρεθείς πιο κοντά στον Θεό. Μεγαλύτερο γεγονός απ’αυτό δεν υπάρχει. Καθησυχάζει την συνείδηση. Ηρεμεί το πνεύμα. Αντιμετωπίζεις τον γύρω κόσμο και τα γεγονότα χωρίς να ταράζεσαι. Δεν μπορείς να προκαθορίσεις τα μέλλοντα συμβαίνειν από τους άλλους. Μπορείς όμως να προγραμματίσεις τα δικά σου μέλλοντα συμβαίνειν και με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου να αντιμετωπίσεις αυτά που γίνονται από τους άλλους. Αυτά σαν άτομο.
Το ίδιο πρέπει να κάμει και η κάθε οικογένεια. Το ίδιο και ο κάθε οργανισμός. Το ίδιο και το κάθε έθνος. Εάν το άτομο, η οικογένεια, ο κάθε οργανισμός, το κάθε έθνος, ενεργήσουμε σωστά, το μέλλον θα είναι καλό, προοδευτικό με ωφέλιμα αποτελέσματα για τον καθένα.
Πιο συγκεκριμένα. Για εμάς, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά, τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να αντιμετωπίσουμε;
Να είμαστε τίμιοι και τον καθένα που είναι σε κάποια αρχή ή εξουσία να τον βοηθούμε για να πετύχει και όχι να τον πολεμούμε για να αποτύχει. Η επιτυχία κάθε ηγέτη είναι επιτυχία του συνόλου.
Να ζούμε σαν μια αληθινή οικογένεια. Να βλέπουμε τους γύρω μας σαν πραγματικά μας παιδιά ή αδέλφια. Η κάθε είδους προσφορά στα κοινά, να είναι απλόχερη. Ανοιχτόκαρδη. Ατσιγκούνευτη. Ιλαρά, δηλαδή γεμάτη χαρά.
Ετσι να πορευτούμε στο 2014 και σίγουρα θα γνωρίσουμε και θα χαρούμε την πρόοδο. Την πρόοδο την ατομική, την οικογενειακή, την κοινοτική.
Να μη κλειστούμε στους εαυτούς μας. Να κοιτάξουμε και λίγο πιο πέρα. Στους ανθρώπους που υποφέρουν στον Καναδά, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας την Ελλάδα και την αγαπημένη μας Κύπρο. Στους χριστιανούς της Μ. Ανατολής που τόσα βάσανα υποφέρουν. Στους ασθενείς και τους ηλικιωμένους. Στον καθε πάσχοντα αδελφό ή αδελφή. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, είναι παιδιά του Θεού. Ζωντανές εικόνες του Θεάνθρωπου Χριστού.
Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους σας, ο Ενανθρωπήσας Θεός να βασιλεύει στις καρδιές σας και τις ψυχές σας. Να τις ειρηνεύει. Να τις γαληνεύει. Να τις χαριτώνει. Εύχομαι όλοι με την Χάρη του Χριστού να είμαστε όργανα αγάπης, ειρήνης και καταλλαγής. Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να είναι ευλογημένος από τον Θεό. Όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον αληθινό Θεό. Ο αληθινός Θεός να κατοικεί στις καρδιές και τις ψυχές όλων και να οδηγεί τον κόσμο από πρόοδο σε πρόοδο.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου