Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Παρουσιαστήκαν στην Αίγινα αποσπάσματα από τα έργα του Παναγιώτη Καρούσου «Ολυμπιακή Φλόγα» και «Προμηθέας Δεσμώτης»



Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013. Στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Αίγινας 2013 που έγινε στο Κυβερνείο της Αίγινας, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις όπερες «Ολυμπιακή Φλόγα» και «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.
Η παρουσίαση και οργάνωση έγινε από την Κ. Ε. Δ. Α. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ.
Το Κυβερνείο του Καποδίστρια στην Αίγινα ήταν το πρώτο Κυβερνείο της Ελλάδος και τώρα χρησιμοποιείται ως Μουσείο. Το Κυβερνείο βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης.
Είναι ένα συμαντικότατο κτήριο για την νεώτερη ελληνική ιστορία.
Το κτίριο ανήκε στον Αιγινήτη Αρχιμανδρίτη, Γρηγόριο Μοίρα.
Πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Το Κυβερνείο είναι ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο, με ξύλινη κεραμοσκεπή.
Στον πρώτο όροφο, το πρώτο δωμάτιο ήταν το γραφείο και στη συνέχεια η κατοικία του Κυβερνήτη, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες.
Την επισκευή του και πιθανόν την προσθήκη του ορόφου ανέλαβε τότε ο Κεφαλλονίτης μηχανικός Θεόδωρος Βαλλιάνος. Περί το 1840 γίνεται κατοικία του Επισκόπου Αιγίνης. Από το 1866 έως το 1873 χρησιμοποιείται ώς άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Το 1895 στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Το 1898 έως το 1926 το ισόγειό του μετατρέπεται σε Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1932 στεγάζει το Γυμνάσιο της πόλης της Αίγινας. Το 1941 η Γερμανική Κατοχή το χρησιμοποιεί ως Διοικητήριο και στρατώνα. Το 1960 έως 1980 στεγάζει εκ νέου το Γυμνάσιο. Από το 1981 μέχρι και σήμερα στον όροφο στεγάζεται το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο τς Αίγινας και το ισόγειο χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος. Δίπλα στο κυβερνείο υπάρχει ένα άλλο μονοώροφο πετρόκτιστο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ του Παναγιώτη Καρούσου στην Αίγινα
Όπερα βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες»
Πρωταγωνιστεί η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Δηιάνειρα
Αλκμήνη - Ιόλη: Κατερίνα Οικονομοπούλου, μέτζο-σοπράνο
Ηρακλής - Ύλλος: Ντίνος Καλύβας, τενόρος
Μακαρία: Ελένη Μπούκη-Αγιομυργιανάκη, σοπράνο
Ευρυσθέας: Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Καρούσος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Οικονομοπούλου
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου