Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ανοιχτή Πόλη: Οι αδέσποτοι φίλοι μας, νησίδες ανθρωπιάς

 


Σήμερα 4 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και 14 χρόνια. Για την Ανοιχτή Πόλη όμως, κάθε μέρα πρέπει να είναι μια μέρα έγνοιας για τους αδέσποτους φίλους μας. Τα αδέσποτα μη ανθρώπινα ζώα είναι κομμάτι της ζωής στην πόλη, νησίδες τρυφερότητας και αγάπης σε μια καθημερινότητα που βλέπουμε να γίνεται κάθε μέρα και πιο σκληρή. Η στάση μας απέναντί τους, θα το λέμε πάντα, είναι καθρέφτης του πολιτισμού μας.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει άνθρωποι του Δήμου με μεράκι και πείσμα, η κατάσταση στην πόλη μας απέχει από το ιδανικό. Τόσο το Δημοτικό Κτηνιατρείο, όσο και το καταφύγιο ζώων στο Βοτανικό, πρέπει να αποκτήσουν τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό, ώστε να ανταποκριθούν στο μέγεθος των αναγκών με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Περισσότερα βήματα έχουν ακόμα να γίνουν, όπως η λειτουργία κινητών μονάδων περίθαλψης και ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα υιοθεσιών.

Η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη, καθώς πέρασε τις αρμοδιότητες για τα αδέσποτα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να εξασφαλίσει παράλληλα επάρκεια πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, υπονομεύοντας έτσι τις δυνατότητες των ΟΤΑ να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στις υποχρεώσεις τους.

Έχει πια ανοίξει διεθνώς ένας δημόσιος διάλογος για την ένταξη των δικαιωμάτων των ζώων στις αρχές Δικαίου των κοινωνιών μας. Η εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζωικού είδους με συναίσθηση οφείλει να μετασχηματίσει τόσο τις δικαιικές πρακτικές μας, όσο και τις νοοτροπίες μας. Οι άνθρωποι της πόλης έχουν μόνο να κερδίσουν, μαθαίνοντας να σέβονται τους τετράποδους φίλους μας και να γεύονται την αγάπη που αυτοί απλόχερα προσφέρουν.

Αθήνα, 4/4/2024, Ανοιχτή Πόλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου