Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Ι.Μ, ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ


 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Ι.Μ, ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Το εορταστικό πρόγραμμα για τα εννιάμερα της Παναγίας εχει ως εξής;
*Δευτέρα 21-08-2023 στίς 19:30 μ.μ.:
Πανηγυρικός Ἑσπερινός καί Ἐγκώμια πρός τήν Παναγία Φανερωμένη.
*Τρίτη 22-08-2023:
στίς 19:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Ἑσπερινός.
στίς 21:00 μ.μ.: Λιτάνευση τῆς θαυματουργοῦ Εἰκόνος.
*Τετάρτη 23-08-2023 στίς 07:00 π.μ.:
Πανηγυρικός Ὄρθρος καί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.
*Παρασκευή 08-09-2023 στίς 19:30 μ.μ.:
Ἑσπερινός – Παρακλητικός Κανόνας στήν Παναγία Φανερωμένη καί τά “μπάσματα” τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας.
ΣΧΕΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
Ιστορία της εικόνας
Ένα μεγάλο τμήμα των ξεριζωμένων από τις πατρογονικές εστίες Ελλήνων της χερσονήσου της Κυζίκου (1922-23) και ιδίως αυτοί που κατοικούσαν στην ιστορική Μηχανιώνα, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή όπου σήμερα ανθεί η Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.
Φεύγοντας από εκεί, παρά την πίεση των πραγμάτων, τις δυσκολίες και την αγωνία τους, οι ευσεβείς Μηχανιώτες πρόσφυγες πήραν μαζί τους την προστάτιδα, χαριτόβρυτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης και την έφεραν στην Ελλάδα.
Στην χερσόνησο της Κυζίκου υπήρχαν δύο εικόνες με την προσωνυμία Φανερωμένη, που οι χριστιανοί τις αποκαλούσαν <αδελφές>. Η μία, της Κυζίκου, γνωστή απλώς ως <Φανερωμένη>, η άλλη <Παναγία η Μεγάλη> ανήκε στη Μηχανιώνα.
Όταν έγινε η μεγάλη Καταστροφή του Μικρασιατικού, του Ποντιακού και του Θρακικού Ελληνισμού, η μικρότερη εικόνα της Φανερωμένης Κυζίκου μεταφέρθηκε στην Πόλη. Παραδόθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σήμερα βρίσκεται στο ναό του Αγίου Γεωργίου.Η <Μεγάλη Παναγία> μεταφέρθηκε από τους ευσεβείς Μηχανιώτες. Η χήρα Κατίγκω Μαουτσίδου, που ήταν καντηλανάφτρα της Εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης, πήρε τον Κώστα Καματάκη και τον Γρηγόρη Μπογάκη που ήταν 15 ετών, και πήραν την Εικόνα μαζί τους μέσα σ΄ ένα πάπλωμα) στο νέο τόπο εγκατάστασής της. Παρά τα βάσανα και τις στερήσεις τους δεν άργησαν να αναγείρουν,στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ένα μικρό Ιερό Ναό, ρυθμού βασιλικής. Στον οποίο τοποθέτησαν την <Φανερωμένη> Παναγία τους.Ενδόμυχος όμως πόθος τους ήταν να αξιωθούν μια μέρα να την ενθρονίσουν σε Nαό ανταξιό της.
Τα εννιάμερα της Παναγίας
15χρόνια μέτρησε η Παναγία, Αγία Μητέρα απανταχού των χριστιανών μετά την απώλεια έστω και υπό θεϊκή καθοδήγηση και υπόσταση του Υιού της Ιησού. Η Κοίμηση της ωστόσο υπενθύμισε τη θνητή της πλευρά που όμως καθαιρέθηκε σχεδόν αυτόματα εννέα μέρες μετά.
Γι αυτό το λόγο η Εκκλησία γιορτάζει με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τα λεγόμενα "Εννιάμερα της Παναγίας" που στην ουσία αποτελούν τη λήξη της εορτής της Κοιμήσεως. Τελευταίος γήινος προορισμός της https://www.facebook.com/athan.arabatzis.b/videos/815405252426408

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου