Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ, το μέγα Βαβυλωνιακό έπος με φιλοσοφία Γκουρτζίεφ

Θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ, ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» 2014
Η Θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ παρουσιάζει σε σκηνοθεσία, Μαρίας Περετζή, το αρχαιότερο έπος της ανθρωπότητας, σε δύο παραστάσεις  Δευτέρα 24 & Τρίτη 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015, στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι στις 9:00 μ.μ.
 
Μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη αισθησιασμό και ομορφιά, Μια θεατρική υπερπαραγωγή με τριάντα ηθοποιούς, γεμάτη χορό και μουσική με ζωντανή ορχήστρα.
 
 
Κριτικές για την παράσταση
 
«..η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή, δεν είναι μόνο ένα άθροισμα από ‘καλές ερμηνείες’ και άλλα συστατικά του δράματος μέρη. Γίνεται η ίδια μια ποιοτική ‘σύσταση πραγμάτων’, που υπερβαίνει το άθροισμα των μερών της ..»
«.. Ασκημένοι χορευτές - ηθοποιοί, σε κατάσταση νηφάλιας μέθης και αντιληπτικής ολοκλήρωσης, υπερβαίνουν τον καθημερινό τους εαυτό μιμούμενοι με εντέλεια τραγική τα θεϊκά νευρόσπαστα ..»
Πολενάκης Λέανδρος, ΑΥΓΗ, 23.02.2014
 
*
 
Το έπος του Γκιλγκαμές με φιλοσοφία Γκουρτζίεφ
 
«.. Ενα απρόσμενο πάντρεμα του έπους του Γκιλγκαμές με τη μουσικοχορευτική διδασκαλία του Γκουρτζίεφ αποτελεί η ομώνυμη παράσταση από τη θεατρική ομάδα ‘ΡΟΔΑ’ σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή ..»
 
«.. Η κάθοδος των θεών και η ανάμειξή τους στις ανθρώπινες υποθέσεις υπηρετείται με επιτυχία από τα κοστούμια, το μακιγιάζ και τη σκηνοθετική ματιά. Οι ερμηνείες των μελών της θεατρικής ομάδας συντελούν στο πέρασμα του θεατή στον μύθο του Γκιλγκαμές και την περιπλάνησή του μαζί με τον ήρωα στο Δάσος των Κέδρων ..»
 
«.. Μέσα στην απλότητά τους, το μεταφυσικό ερωτοτροπεί με το θείο, η ιστορία με τον μύθο και τη γεωγραφία και ο έρωτας με τον θάνατο, σε ένα ζευγάρωμα κυρίαρχο στη δομή και την πλοκή του έπους του Γκιλγκαμές ..»
 
Τάσος Οικονόμου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11.12.2013
*
 
«..  Έχω χρόνια να δω τέτοια δουλειά. Μορφές της Μεσοποταμίας ξεπροβάλλουν μπροστά στο κοινό και σε αφήνουν άφωνο ..»
 
«.. Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό έργο σαφώς πρόκειται για μία ιστορία, που δεν έχουμε ξαναδεί. Επιπλέον ο θίασος διαθέτει ηθοποιούς με ωραίες φωνές, αλλά και έναν καταπληκτικό πρωταγωνιστή ..»
 
Κωστής Μπίτσιος, Critics Point, 21.3.2014
 
 
Συντελεστές της παράστασης
 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - Μαρία Περετζή.
 
ΚΕΙΜΕΝΟ - Δημήτρης Περετζής, Μαρία Περετζή.
 
ΣΚΗΝΙΚΑ - Νίκος Τσιουμπλεκτσής.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ - Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Δημήτρης Γασπαράτος, Γιώργος Ντούνης, Μαρία Περετζή, Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Άγγελος Γιαννάτος, Δήμητρα Παπαδημητρίου.
 
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ - Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Βίκη Τσέλιου, Αθηνά Παπαφώτη, Άννα Κυπραίου, Μαρία Τσούγκα, Παναγιώτα Αξιώτου.
 
ΧΟΡΙΚΑ - Μαρία Περετζή.
 
ΦΩΤΙΣΜΟΣ - Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας, Φώτης Τραγανουδάκης.
 
ΗΧΗΤΙΚΑ - Δημήτρης Γασπαράτος, Ηλίας Πιλάτος.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Φώτης Τραγανουδάκης, Μαρίζα Πελεκάνου, Ορφέας Περετζής.
 
ΜΑΚΙΓΙΑΖ - Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Δήμητρα Παπαδημητρίου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Τζέλα Αναγνωστοπούλου.
 
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ
Γκιλγκαμές - Δημήτρης Γασπαράτος
Ενκιντού - Γιώργος Κωστογιάννης
Αφηγητής - Σταύρος Κάππας
Ιστάρ - Ιουλία Βεντίκου
Σάμχατ - Εύα Αυλίδου
Χουμπαμπά, Νώε - Σταμάτης Λόγος
Σάμας -  Δημήτρης Μπόζες
Νινσούν - Άννα Κυπραίου
Φίδι - Κωνσταντίνα Μπαξεβάνη
Ουρσαναμπί - Δημήτρης Νέλλας
Χοροί - Αλέξανδρος Μπάτσης, Γιώργος Ντούνης, Μαρίζα Πελεκάνου, Πάτυ Παπαγεωργίου, Γιάννης Αγγέλης, Αθηνά Παπαφώτη, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Μαρία Τσούγκα, Βίκυ Τσέλιου, Δήμητρα Παπαδημητρίου, Πία Πιερράκου, Χρυσούλα Μπέτσα, Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Γεωργία Καρούτσου, Λένα Κοντοπίδου, Αλέξανδρος Τζέκας
 
ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ - Το μέγα Βαβυλωνιακό έπος
 
Ο Γκιλγκαμές, βασιλιάς της πόλης της Μεσοποταμίας Ουρούκ που τα ερείπιά της έχουν εντοπιστεί στο σημερινό Ιράκ, υποτίθεται πως ήταν τρισέγγονος του Νώε. Το έπος που περιγράφει τις περιπέτειές του, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητας. Στην αφήγησή του διαπλέκονται δεκάδες ιστορίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στις μυθολογίες άλλων λαών, όπως των Εβραίων και των Ελλήνων.
Το έπος που διηγείται τη ζωή του Γκιλγκαμές είχε επιβιώσει μέσα στις χιλιετίες στην προφορική μνήμη των λαών τις Καυκασίας, μέσα από τις απαγγελίες των ασόκ, των παραδοσιακών αφηγητάδων. Έξαφνα, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφές στην αρχαία Βαβυλώνα τις πρώτες πήλινες πλάκες σε σφηνοειδή γραφή πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το πρωτότυπο κείμενο, ίδιο σχεδόν λέξη προς λέξη, όπως είχε διασωθεί με το προφορικό λόγο. Πινακίδες που βρέθηκαν από τότε σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα του έργου. Μέχρι σήμερα έχουν ανασυνταχθεί τρεις διαφορετικές εκδοχές του, η λεγόμενη Βαβυλωνιακή, η Σουμεριακή και η Ασσυριακή.
 
Για την απόδοση από την ΡΟΔΑ, το έργο διαπλάστηκε σε μορφή θεατρική, μεταφρασμένο και διασκευασμένο ανάλογα.
 
 
Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr: 12 ευρώ
http://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-rematias/gkilgkames/
ή τηλεφωνικά στο 11876
 
Επίσης στα καταστήματα:
Public - Παπασωτηρίου - Ιανός
Seven Spots - Reload stores - Media Markt
 
Είσοδος: 14 ευρώ
 
Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6976033948, 6937422456, 2102836763
 
 
www.rodatheater.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου