Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

«ΑΙΑΣ» ΣΟΦΟΚΛΗΣτην τραγωδία αυτή, που διδάχτηκε περί το 440 π.Χ. και διαδραματίζεται στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου, ο Αίας, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα και κατά την «κρίση των όπλων», διεκδικεί τα όπλα του νεκρού ήρωα. Ωστόσο, με απόφαση των Ελλήνων αρχηγών αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα. Ο Αίας νιώθει ατιμασμένος∙ και δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί.
Όπως πολλές φορές έχει συμβεί στην ιστορία, οι πολιτικοί –με εκπρόσωπο εδώ τον Οδυσσέα– κερδίζουν το προβάδισμα σε σχέση με τους πολεμιστές που, ενώ τα έδωσαν όλα με αυταπάρνηση, έρχεται η ώρα, στη νέα τάξη των πραγμάτων, να παραμεριστούν.
Μια από τις φορτισμένες πολιτικά τραγωδίες της ελληνικής γραμματείας, και η αρχαιότερη από τις σωζόμενες του Σοφοκλή, διατηρεί ζωντανό τον ομηρικό απόηχο πάνω σε έναν προβληματισμό: Πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό.
Μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική Νίκος Κυπουργός
Σκηνικά – Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου
Χορογραφίες Αγγελική Στελλάτου
Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία Αναστάσης Σαρακατσάνος
Βοηθός σκηνοθέτη Βάσια Χρήστου

Διανομή: Νίκος Κουρής Αίας  Μαρία Πρωτόπαππα Τέκμησσα Γιάννος Περλέγκας Τεύκρος Παντελής Δεντάκης Άγγελος  Ελένη Ουζουνίδου ΑθηνάΓιάννης Τσορτέκης Οδυσσέας  Γιάννης Κλίνης Μενέλαος  Δημήτρης Παπανικολάου Αγαμέμνων. Χορός: Θύμιος Κούκιος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Χρήστος Μαλάκης, Δαβίδ Μαλτέζε, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πασσάς, Κρις Ραντάνοφ, Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μάνος Στεφανάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.
Πρόγραμμα περιοδείας:
Παρασκευή 17/07 Επίδαυρος Αρχαίο Θέατρο
Σάββατο 18/07 Επίδαυρος Αρχαίο Θέατρο
Δευτέρα 27/7 Βύρωνας Θέατρο Βράχων
Τρίτη 01/09 Πειραιάς  Βεάκειο
Τετάρτη 02/09 Ηλιούπολη Αμφιθέατρο Άλσους Δ. Κιντής
Δευτέρα 07/09 Παπάγου Κηποθέατρο
Τρίτη 08/09 Παπάγου  Κηποθέατρο
Τρίτη 22/09 Νέα Σμύρνη Θέατρο Άλσους

http://theneodhgostheatroumleventi-blog.blogspot.gr/p/blog-page_14.html

theneodhgostheatroumleventi-blog.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου