Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΛΗΔΟΝΑ 2013

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, η Α΄και η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα, ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων), η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά Πόλη» διοργανώνουν εκδήλωση για τον εορτασμό του Κλήδονα και του θερινού ηλιοστασίου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου). Η γιορτή του Κλήδονα εορτάζεται κανονικά στις 23 Ιουνίου (παραμονή του Αϊ-Γιαννιού του Κληδονάρη) αλλά λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος τη μεταφέρουμε.

Η διαδικασία του εορτασμού έχει ως εξής: Κοπέλες φέρνουν το «αμίλητο νερό» μέσα σε στάμνες και το ρίχνουν σε ένα μεγάλο πήλινο αγγείο (τη λάινα). Στη λάινα τοποθετεί ο καθένας ένα προσωπικό του αντικείμενο, ένα «ριζικάρι» όπως το λένε. Στη συνέχεια διαβάζεται μια μαντεία που απευθύνεται στον κάτοχο του κάθε αντικειμένου που ανασύρεται από το νερό. Η εκδήλωση κλείνει με τις φωτιές που ανάβουν στην πλατεία στις οποίες ρίχνονται τα μαγιάτικα στεφάνια.
Θα ακολουθήσει γλέντι γύρω από τις φωτιές με το εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων.




Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρόεδρο του συλλόγου ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, Βάσω Νικολακοπούλου
στο τηλ. 6974300211 ή ηλεκτρονικά mail: panathinaia_syllogos@yahoo.gr
facebook: Παναθήναια πολιτιστικός σύλλογος
panathinaiablog.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου